Hamilelikte Cinsellik

10 Soruda Hamilelikte Cinsel İlişki

Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

Hamile kalmayı denerken oldukça aktif olan cinsel hayat hamile kalınmasıyla beraber partnerler için birçok soru işareti ve çekince içeren bir konu haline gelir. Cinsel ilişkiye girmenin güvenli olup olmadığı, hangi durumların kötüye işaret olduğu ya da ilişki esnasında nelerden kaçınılması gerektiği gibi sorular korku yaratıp cinsel isteksizliğe yol açabilir. Bu yazımızda sizler için hamilelikte cinsel ilişki hakkında en çok merak edilen 10 soruyu cevapladık.

1) Hamileyken Cinsel İlişkiye Girilir mi?

Evet. Cinsel ilişkiye girmek hamileliğin doğal bir parçasıdır. Hatta çoğu zaman cinsel ilişki anne ve bebek sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösterir. Tabii ki cinsel ilişkiye girmenin tavsiye edilmediği bazı istisnai durumlar vardır, bu durumlara ilerleyen sorularda değineceğiz.

Hamileyken ilişki zararlı mıdır, hamileliğin kaçıncı ayına kadar ilişkiye girilebilir, hamilelikte ilişki bebeğe zararlı mıdır gibi sorular anne ve baba adaylarının merak ettiği diğer sorular arasında yer almaktadır. Cinsel ilişki, insanlar tarafından zannedilenin aksine hamileliğin oldukça doğal bir parçasıdır. Kişiler normal bir hamilelik yaşıyorlarsa hamilelik süresinde cinsel ilişkinin zararı yoktur. Belirli haller dışında hamileyken cinsel ilişkiye girmek tamamen güvenlidir.

Eğer aşağıdaki bahsedeceğimiz durumları yaşamıyorsanız hamilelikte cinsel ilişkiye girmenin herhangi bir zararı yoktur.

  •  Doktorunuz düşük yapma riskinizin olduğunu söylediyse,
  •  Eğer daha önce düşük yaptıysanız,
  •  37 haftalık hamilelikten önce kasılmalar yaşıyorsanız ve erken doğum riski ile karşı karşıyaysanız,
  •  Nedeni belli olmayan akıntı, vajinal kanama ve kramplarınız varsa,
  •  Amniyotik kesenizde sıvı sızmaları varsa ve zarlarda yırtılma mevcutsa,
  •  Doğuma henüz vakit varken rahim ağzında açılmalar varsa,
  •  Plasenta çok düşükse,
  •  Üçüz ya da ikiz bebek gibi çoğul bir hamilelik geçiriyorsanız cinsel ilişkiden kaçınmanızda fayda vardır. Ayrıca doktorunuz kontrole gittiğinizde cinsel ilişkiyi yasaklamışsa hiçbir koşulda cinsel ilişkiye girmemelisiniz.

Belirtilerden biri veya birden fazlasını yaşıyorsanız cinsel ilişki öncesi mutlaka doktora danışılmalıdır.

2) Hamilelikte Cinsel İlişkiden Sonra Kan Gelmesi Normal mi?

Hamileyken cinsel ilişki sonrası kanama görmek birçok ebeveyn adayı için oldukça korkutucu olabilir. Ancak uzmanların söylediğe göre bu kanamalar çoğu zaman endişe yaratacak bir duruma işaret değildir. Hamilelikte cinsel ilişki sonrası az miktarda ya da lekelenme şeklinde kanama görülmesi oldukça yaygın bir durumdur. Bu lekelenme şeklindeki kanamalar kahverengi akıntı şeklinde de görülebilir. Birçok doktor, anne adaylarının yarısında hamileliğin farklı dönemlerinde cinsel ilişki sonrası kanama görüldüğünü söylemektedir. Ancak ne olursa olsun doktorunuzu bu durumdan haberdar etmek oldukça önemli. Kan görülme sıklığı, kanama yoğunluğu ve ne kadar devam ettiği gibi gözlemlerle durumu kontrol altında tutan doktorunuz ciddi bir durumla karşı karşıya olunması durumunda sizi uyaracaktır. Özellikle kanamanız bir pedi dolduracak kadar yoğunsa mutlaka doktorunuza başvurun. Sık görülen bir şey olmamakla beraber bu yoğunlukta bir kanama plasenta previa adı verilen plasentanın normalden fazla büyümesi ya da düşük durumlarının habercisi olabilir.

3) Hamileyken Cinsel İlişki Sırasında Acı ve Yanma Hissi Normal mi?

Hamileyken cinsel ilişkiye girmek hamilelik dışı seks deneyimlerine göre oldukça farklıdır. Her hamile kadın birçok farklı sebepten birçok farklı konuda daha hassas olabilir. Örneğin bazı kadınlar hamilelik sırasında daha yoğun orgazm yaşadıklarını söylerken bazıları hamilelik öncesi döneme kıyasla hamileyken daha çok fiziksel rahatsızlık hissettiklerini belirtir. Aslında cinsel ilişki sırasında acı hissetmek hiçbir zaman olağan değildir demek yanlış olmaz. Ancak bu acı ya da yanma hissinin ne kadar ciddi bir problemden kaynaklanıyor olduğu seviyesine göre değişir. Cinsel birleşmenin başında hissedilip sonra hafifleyen ya da tamamen geçen acı hissi vücudunuzda yaşanan değişiklikler, cinsel isteksizlik ya da gerginlik ile ilişkilendirilebilir. Böyle durumlar için önerimiz hamilelik boyunca kendinizi rahat ve hazır hissetmediğiniz sürece cinsel ilişkiye girmemeniz. Hamileyken libidoda düşüklük ya da kendini beğenmeme gibi durumlar bir problem değildir. Hamilelik süreci farklı kadınlar üzerinde farklı etkiler yaratabilir. Kendinizi suçlamayın ya da cinsel ilişkiye zorlamayın. Bunlar dışında daha şiddetli olan ve özellikle cinsel ilişki dışında da devam eden yanma hissi tedavi gerektiren bir duruma işaret olabilir. Vajinal mantar enfeksiyonu ya da cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar en yoğun anları seks ve sonrası olmak üzere vajinada yanma ve acı hissine sebep olur. Böyle durumlarda tedavi için mutlaka doktorunuza başvurun.

4) Hamilelikte Hangi Aylarda Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Eğer düşük riski yoksa hamilelikte son 4 haftaya kadar cinsel ilişkiye girmekte hiçbir sakınca yoktur. Çoğul gebeliklerde bu süre son 3 aya kadar uzayabilir. Bu sürelerde cinsel ilişkinin tavsiye edilmemesinin sebebi fiziksel olarak anne adayını zorlayacak olmasıdır. Düşük riski yaşanan durumlarda genelde ilk üç ay cinsel ilişkiye girilmemesi tavsiye edilir. Hamileliğin herhangi bir döneminde görülen yoğun kanama düşük olmasa da başka risklere işaret olabileceğinden doktorlar böyle durumlarda cinsel ilişkiye girilmesini genellikle yasaklar. 3-7 aylık dönem hamilelikte cinsel ilişkiye girmek için en güvenli dönemdir. Ayrıca hamileliğin bu döneminde genelde seks isteğinde artış görülür. Bu yüzden hamileliğin ikinci trimesteri olarak adlandırdığımız bu zaman aralığı hamilelik boyunca cinsel ilişkiye girmenin en güvenli olduğu ve en çok tercih edildiği dönemdir.

Bu soruyu şu şekilde sormak da mümkün: hamileliğin kaçıncı ayından sonra cinsel ilişkiye girilmez? Hamileliğin ilerleyen zamanlarında cinsel ilişkiye girmek zorlaşsa da şu aydan sonra ilişkiye girmeyin demek doğru olmayacaktır. Hatta belirli kaynaklar 40. haftada kasılmaları desteklemek ve bebeğin gelişini hızlandırmak için önerilen yöntemlerden biri olarak cinsel ilişkiyi de göstermektedir. Ancak bu durum, herhangi bir problem olmaması durumunda geçerlidir.

5) Hamilelikte Cinsel İlişki Hangi Sıklıkta Olmalı?

Hamilelikte seks sıklığı için ideal bir rakam yoktur. Her kadının hamilelik sürecinden farklı etkilenmesi ortalama bir sayı vermeyi zorlaştırmaktadır. Fiziksel değişiklikleri ağır yaşayan hamile kadınların seks isteğinde ve dolayısıyla cinsel birleşme sıklığında azalma görülmesi normalken bazı kadınlar için bu durum tam tersidir. Hamilelik boyunca değişen hormonlar libidoyu yükselterek seks isteğini arttırır. Hamileliğin farklı dönemlerinde seks isteğinin değişmesi de cinsel ilişki sıklığında dönem dönem büyük farklılıklar görülmesine yol açar. Düşük riski yoksa ilk aylarda haftada 1 ila 3 arası denebilecek ortalama cinsel birleşme sayısının doğumun yaklaştığı aylarda ayda 3 ya da 4’e düşmesi, sekizinci aydan sonra ise cinsel ilişkiye girilmemesi tavsiye edilir.

6) Hamileyken Cinsel İlişkiye Girmek Bebeğe Zarar Verir mi?

Hayır. Anne ve baba adaylarını en çok endişelendiren konunun hamilelikte cinsel ilişkinin bebeğe zarar verip vermediği olduğunu biliyoruz. Özellikle orgazm esnasındaki kasılmalar rahim kasılmalarına çok benzediği için anne adayları bu kasılmaların bebeğe zarar verdiğini düşünüp korkuya kapılmaktadır. Ancak riskli özel durumlar dışında ne cinsel ilişki ne de orgazmın anne ve bebek sağlığı için bir zararı yoktur. Eğer düşük riski ya da başka bir probleminiz varsa doktorunuz bu konuda sizi zaten uyaracaktır. Bebeğe zarar verdiğinden şüphelenilen cinsel ilişki aksine anne ve bebek sağlığı için oldukça faydalıdır. Seks esnasında salgılanan endorfin hormonu anne sağlığı ve bebek gelişimi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Ayrıca annenin rahatlayıp iyi uyumasına yardımcı olan cinsel ilişki hamilelik dönemindeki ağrıları hafifletici etkiye de sahiptir. Ancak yine de seks esnasında sert, zorlayıcı ve hızlı hareketlerden kaçınmakta fayda vardır.

7) Hamileyken Hangi Cinsellik Pozisyonu Tercih Edilmeli?

Kendinizi rahat hissettiğiniz sürece hamilelikte herhangi bir seks pozisyonun anne ve bebeğe zararı yoktur. Ancak dördüncü aydan sonra bel ağrılarını tetiklemesinden kaçınmak ve karına olan baskıyı önlemek için misyoner pozisyonunun tercih edilmemesi önerilir. Kaçınılmazsa bele koyulacak yastıkla ağırlık desteği verilmeli, karna koyulacak yastıkla ise temas mümkün olduğunca minimumda tutulmalıdır. Hamilelikte en doğru cinsel ilişki pozisyonları kadının üstte olduğu kovboy ve ters kovboy pozisyonları, ya da ilerleyen dönemlerde karnın yana yatmasını destekleyecek kaşık pozisyonu olarak gösterilebilir. Temel amaç anne adayının rahat hissetmesini ve karna baskı yapılmamasını sağlamaktır.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta özellikle dördüncü aydan itibaren ilişki sırasında misyoner pozisyondan kaçınmak veya gerekli önlemleri almak olacaktır. Bunun nedeni ise sırtüstü pozisyonda iken partnerinizin yaratacağı baskının üzerinizde ağrıya neden olabilmesidir. Mümkün olduğunca misyoner pozisyon özellikle 20. Haftadan sonra kısa tutulmalıdır veya yastık desteğiyle temas azaltılmalı ve bel desteklenmelidir. Hamilelik sırasında en rahat pozisyonlar ise yandan temas edilen veya kadının üstte yer alacağı pozisyonlardır.

8) Hamilelikte Oral Seks Zararlı Mıdır?

Hamilelikte oral seks zararlıdır diyemeyiz ancak kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Vajinada oluşacak hava kabarcıkları enfeksiyona, hatta çok nadir görülse de dolaşım sistemine geçip damar tıkanıklığına bile yol açabilir.

9) Hamilelikte Cinsel İsteksizlik Normal mi?

Evet. Hamilelikte yaşanan hormon değişikliklerinin libido üzerinde etkisi olmamasını beklemiyorduk elbette. Bazı kadınlarda bu etki libido ve orgazm şiddetinde artış şeklinde görülürken bazılarında tam tersi olur ve cinsel isteksizlik yaşanır. Özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde yaşanan bulantı, baş dönmesi ve kusma gibi problemler sebebiyle cinsel istekte artış görülür ve bu oldukça normaldir. İlk üç aydan sonra ise bu durumun tam tersine dönmesi ve libidoda artış görülmesi oldukça sık rastlanan bir durumdur. Ancak hamilelik süreci her kadın için farklı ve özeldir, bu yüzden genelde görülen durumlar sizin için geçerli olmayabilir. Hamilelik boyunca cinsel isteksizlik ya da libido artışı yaşamak, ya da her ikisini de dalgalı bir şekilde gözlemlemek normaldir. Özetle hamilelikte cinsel istek konusunda yaşanan her değişim normal karşılanır.

10) Hamileyken Cinsel İlişkide Korunmalı mı?

Hamilelikte cinsel ilişkide korunma konusundan bahsederken elbette doğum kontrol hapı ya da spiral gibi yöntemleri kullanmak söz konusu değil. Ancak hamileyken prezervatif kullanıp kullanmamak gerektiği birçok anne baba adayı için cevaplanması gerçekten zor bir soru. Aslında rahim ağzındaki salgılar cinsel ilişki sırasında rahme girebilecek sperm ve bakterileri önleyerek geçişe izin vermez. Ancak sperm içinde bulunan maddeler her koşulda rahim kasılmalarına sebep olabileceği için risk yaratabilir. Bu sebeple hamilelikte cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanarak korunmak gerekir ve düşünülenin aksine oldukça önemlidir.

Bonus: Hamileyken Cinsel İlişkiye Girmek Faydalı mı?

Hamilelikte cinsel ilişkiye girmenin hem hamile bireye hem de bebeğe olumlu etkileri olabilir. Hamilelikte cinsellik ile hamileler daha iyi uyuyabilir, kan basıncı azalabilir ve hatta daha mutlu bile olabilir.

İşte hamilelikte cinsellik ile elde edebileceğiniz faydalar:

  • Egzersiz yaparak yarım saatte yaklaşık 50 kalori yakabilirsiniz
  • Sağlıklı kan basıncına sahip olmak her zaman çok önemlidir, ancak hamilelikte daha da önem kazanmaktadır. Cinselliğin kan basıncını azaltıcı etkisi vardır
  • Özellikle orgazm rahatlatıcı olacak ve endorfin salgılamanızı sağlayacaktır. Sonrasında hem hamile birey hem de bebek daha kolay ve kaliteli uyku uyuyabilir
  • Orgazm sırasında salgılanan oksitosin hormonu ile araştırmalara göre bağışıklık sistemi güçlenebilir ve hastalanma ihtimali azalır
  • Hormonlar nedeniyle hamileler kendilerini arada sırada endişeli, huzursuz ve stresli hissedecektir. İnişli çıkışlı hamilelik süresince, cinsellik sakinleştirici etkiye sahip olacak ve anı yaşamayı sağlayacaktır
  • Yükselen hormon seviyeleri ile cinsel istek artabilir ve bu sayede cinsel bölgede oluşabilecek ek kan basıncı ile hassasiyet artabilecek, daha yoğun hisler oluşabilecektir. Daha öncesinde farkına varılmayan zevk bölgeleri bile edinilebilir.

Referans:

https://www.ttb.org.tr/STED/sted1299/st12992.html

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/sex-and-relationships/pregnancy-sex-through-the-trimesters/

Yorumlara Bak

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago