Bebeğim Büyüyor

18 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Her Şey

18 aylık bebek

Bebeğinizin gelişimini aylarına göre takip ederek onun bedensel, zihinsel ve bilişsel gelişim basamaklarını öğrenebilirsiniz. Bebeklerin hareketlilik kazandığı, yüksek bir enerjiyle dünyada bulunan her nesneyi oyuncak gibi görerek dokunmak ve karıştırmak istediği bir dönem içerisindesiniz. Yaşamın 18. ayına giren bebeğiniz, artık anneden bağımsız bir birey olduğunun farkına varır. Ayrıca duygularını keşfetmeye başlar fakat onlarla ne yapacağını bilemeyebilir. Henüz duygularını kontrol edemeyen bebeğinizin her ağlaması, bir ihtiyacı olduğunu gösterebilir. Bu aydaki bebekler 2 yaş sendromunun kapısını da yavaş yavaş aralamaya başlar. Buna bağlı olarak küçük öfke krizleri, ani duygu değişimleri ve nedensiz ağlamalar görülebilir. Bebeğinizin 18. ayında yaşayacağı değişimleri öğrenmek, hem duygusal hem de fiziksel ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve varsa gelişimsel geriliklerini tespit edebilmek için aşağıdaki bilgilere göz atabilir, 18 aylık bir bebeğin kat ettiği gelişimleri ve değişimleri inceleyebilirsiniz. Her şeyden önce doktorunuza danışarak bebeğinizin aylık muayenesini de yaptırabilirsiniz.

18 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğiniz bu ayda kendi kendine beslenebilecek düzeydedir. Eğer bebeğiniz henüz kaşığı ya da çatalı ağzına götüremiyorsa bu dönemde ona yardımcı olabilir, her öğünde biraz etrafı kirleterek yemesine izin verebilirsiniz. Bebeğinizin mama sandalyesinin altına geniş örtüler sererek etrafın kirlenmesini de büyük ölçüde engelleyebilirsiniz. Bu ayda bebeğiniz diş çıkarma döneminde olabilir, aynı anda birden fazla diş çıkarabilir. Bu durumda ona bol bol sarılarak ve eğer emzirme sürecini sürdürüyorsanız onu bol bol besleyerek rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Diş çıkaran bebeğiniz iştah sorunları yaşıyor olabilir ve bazen çok sayıda öğünü atlayarak uzun süre aç kalmakta inat edebilir. Bu durumda bebeğinizi besin almaya zorlamamanız gerekir. Ona ara ara soğuk yoğurt, soğuk meyve gibi dişlerini rahatlatabileceği besinler verebilirsiniz. Bunun dışında belirli aralıklarla teklifte bulunarak yemek isteyip istemediğini sorabilirsiniz. Bebeğinizin büyümesi ve hareketlenmesiyle birlikte günlük olarak alması gereken enerji ve kalori miktarı da artar. Bebeğinizin bir günde alması gereken öğün sayısı 3 – 4 olsa da bunlara ek olarak 2 ara öğün de verebilirsiniz. Eğer bebeğinizin öğün aralıkları çok uzuyorsa özellikle uzayan aralıklara ara öğünleri ve atıştırmalıkları sıkıştırabilirsiniz. Bebeğinizin bir günde alması gereken miktar bebeğinize özel olabilir. Bunun için öncelikle bebeğinizin persentil cetveline uygun miktarlar seçebilir, bu konuda doktorunuzun tavsiyesini göz önünde bulundurabilirsiniz.

18 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Bebeğinizin bir günde alması gereken besin miktarları aşağıdaki gibidir.

  • 2-3 porsiyon süt ya da süt ürünü,
  • 2 porsiyon protein,
  • 2-3 porsiyon meyve,
  • 2-3 porsiyon sebze,
  • 4-5 porsiyon tam tahıl.

18 Aylık Bebeklerin Boy Gelişimi ve Kilosu

Her bebeğin boy ve kilo gelişimi farklı olsa da bebeğinizin boyunu ve kilosunu ortalama bebek kilosuna göre takip edebilir, çok anormal değişiklikler ya da gerilemeler olduğunda doktorunuzla temasa geçebilirsiniz. Aşağıda kız ve erkek bebeklerin 18 ayda ortalama gelişim tabloları verilmiştir.

  • 18 aylık kız bebek ortalama boy ve kilosu: Kız bebekler erkek bebeklere göre daha zayıf ve kısa olabilir. Aradaki fark yaklaşık 700 gram ve 2 cm boy oranıdır. Yetişkinlerin boy ve kilosunda olduğu gibi genler ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak bebekler arasında da farklılıklar olabilir. Ebeveynlerin boy ve kilo konusunda kıyaslama yapmaları önerilmez. Özellikle bir sorun olup olmadığını anlamak için persentil cetveli dikkate alınabilir. Persentil cetvelinde bir gerileme olduğu görülürse bu durumda bebeğiniz için doktorunuzdan yardım alabilir, gerilemesini durdurabilirsiniz. Kız bebeklerde beklenen ortalama kilo 10.2 kilogramdır. Boy oranı ise 80.7 cm’dir.
  • 18 aylık erkek bebek ortalama boy ve kilosu: Erkek bebekler, erkekliğin verdiği yapısal değişiklikler sebebiyle kız bebeklere göre daha kilolu ve uzun olabilirler. Erkek bebeklerin kilolarının bu ayda 10.9 civarında olması beklenirken boy oranlarının da 82.3 cm olması normal olarak kabul edilir.

18 Aylık Bebekler İçin Zeka Geliştirici Oyunlar ve Oyuncaklar

Bebeğiniz bu ayda çok sayıda yeni beceri kazanır ve her yeni kazandığı beceri için onu takdir etmeniz oldukça önemlidir. Kazandığı becerileri oyun oynayarak öğrenen, pekiştiren ve geliştiren bebeğiniz, zeka geliştirici oyunlarla ve oyuncaklarla zihinsel gelişim konusunda da gelişmeler gösterebilir. Bebeğiniz 18. ayda daha düzgün adımlar atarak yürümeye başlar. Yardımınızla ya da her iki elini korkuluğa yönlendirdiğinizde tek başına merdiven çıkabilir. Ancak bu sırada onu yalnız bırakmamanız önerilir. Bu ayda bebekler topu karşısındakine atabilir. Bebeğinizle top oynama etkinlikleri düzenlemeye başlayabilir, el ve göz koordinasyonunun artmasını sağlayarak motor becerilerinin gelişimine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğiniz 2 ya da 4 küpü üst üste koyarak oyun oynamayı keşfedebilir. Bu oyun bebeğiniz için hem çok eğlenceli hem de öğretici bir oyundur.

Çeşitli bloklar, legolar, renkli ve resimli küpler kullanarak bebeğiniz için keyifli bir eğlenme zamanı oluşturabilirsiniz. Bu ayda bebeğinize büyük parçaları bulunan çok basit yapbozlar alabilir, görsel yeteneklerini geliştirebilirsiniz. Yapbozlarla bebeğinizin bağdaştırma yeteneklerinin gelişimine zemin hazırlayabilir, ince motor gelişimi ve el göz koordinasyonu konusunda güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin eline karalama yapabilmesi için boya kalemleri verebilir, özellikle daha kalın olan ve sivri olmayan, elde iz bırakmayan pastel boyalarla gelişimini destekleyebilirsiniz. Zeka gelişimine destek olmak için derin bir kase içerisine pişmemiş bulgur, pirinç ya da makarna koyabilir, bunların içerisine onun minik oyuncaklarını koyarak bulmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede heyecanlanıp tepki vereceği için hem dil gelişimine hem de zihinsel gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

18 Aylık Bebeklere Yapılması Gereken Aşılar

Bebeğinizin 18. ayında 5’li karma aşısının son ve rapel dozunu olması gerekir. 1 yıl önce yaptırdığınız OPA aşısının ikinci dozu da bu ayda uygulanır. Hepatit A aşısının da ilk dozunu olması tavsiye edilir. Aşıların her biri Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamada olduğu için bebeğinizin aşısını bağlı olduğunuz aile hekimliğinden yaptırabilirsiniz.

Kaynakça:

http://cnd.org.tr/index.php?cat=38
https://www.aep.gov.tr/wp-content/uploads/2012/10/01_01_hayatin_ilk_ceyregi.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago