Minik bebeğiniz dünyaya geleli 2 yıl oluyor. Hayranlık ve mutlulukla sizi izleyen o bebek artık iyice büyüdü. Sizden bağımsız bir birey olduğunu hissetmeye başlıyorsunuz.
Aynı hisler bebeğiniz için de geçerli. 2 yaş bebeklerin duygu gelişiminde çok önemli bir dönüm noktasıdır. Çocuklar bu dönemde tüm duygu, istek, aksiyon ve fiziksel değişimleri hissetmeye başlar. Ancak henüz yeni yeni tanıdıkları bu duyguları kontrol etmek, hatta bu duyguların ne olduğunu anlamak bile takdir edersiniz ki çok zordur.
İşte tüm bunlar pamuk şekerden yapılmış gibi görünen bebeğinizin çılgın bir canavara dönüşmesine sebep olur. Gelin hep beraber, 2 yaş sendromu olarak adlandırılan bu dönemi daha yakından inceleyelim.
Bu yazıda sırasıyla iki yaş sendromu nedir, hangi dönemde ortaya çıkar ve ne kadar sürer, 2 yaş sendromu belirtileri ve nedenleri nelerdir sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz. Son olarak 2 yaş sendromu dönemindeki bir çocuğa nasıl davranılması gerektiği hakkında detaylı bilgiyi sizlerle paylaşacağız.
İçindekiler
2 yaş çocukların dünyayı keşfetmek için gerekli temel kabiliyetlere ulaştığı, ve dünyayı en çok merak ettikleri dönemlerden biridir. Bu yüzden ebeveynlerin koyduğu kural ve sınırları aşmaya çalışmak 2 yaşındaki çocuklarda gözlemlenen yaygın bir özelliktir. Ancak asıl problem genellikle bu limitleri aşmasına izin verilmediğinde ortaya çıkar. Ağlamak, huysuzluk yapmak, söz dinlememek, her şeye hayır demek ve isyan etmek 2 yaş sendromunun temel belirtilerindendir. Çocuklar bu davranışları genelde anne babasına gösterir, aile dışından kişilerin yanında daha sakin ya da utangaç oldukları gözlemlenebilir. Bunun sebebi sınırları kimin koyduğunu ve hangi sınırları zorlamanın gerektiğini yeni fark etmiş olmalarıdır.
Hemen her konuda her bebeğin gelişimi kendine özgüdür. Bu yüzden bebeğinizin 2 yaş sendromuna girdiği dönem, ve bu dönemin uzunluğu bebeğin karakteri ve gelişimine göre oldukça değişkendir. Hatta bazı bebeklerde bu dönem neredeyse hiçbir ciddi problem yaratmadan son bulur. Ancak ortalama bir zaman vermek gerekirse, 2 yaş sendromunun başlangıç dönemi adından da anlaşılabileceği gibi bebeğinizin ikinci yaşıdır. Sendrom belirtileri en erken 1.5 en geç 2.5 yaşında gözlemlenmeye başlar. Genellikle 2.5 yaşında zirve noktasına ulaşan 2 yaş sendromu ortalama 6 ay sürer demek yanlış olmayacaktır.
2 yaş sendromunu en iyi ve kolay şekilde atlatmak için ebeveynlere büyük görev düşmektedir. Bu dönemi hem çocuğun psikolojisi hem anne baba ve çocuk arasındaki ilişki en az etkilenecek şekilde geçirmek için ebeveynlere büyük görev düşmektedir. Ancak doğru yaklaşımın ne olduğunu öğrenmek için bu sendroma sebep olan etkenlerin iyi anlaşılması önemlidir. 2 yaş sendromunda olan bir çocuğun davranışlarını sadece şımarıklık olarak yorumlayan bir kimse için çocukla doğru iletişim kurmak neredeyse imkansızdır.
İşte 2 yaş sendromundaki bir çocuğun iç dünyasında yaşanan gelişmeler:
Geldik son ve en önemli kısıma. Bu dönemde anne ve babalara sabır dolu günler diliyoruz. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bunun sadece bir büyüme dönemi olduğunu unutmayın. Zaman zaman unutsak da hepimiz büyürken çok sancılı dönemlerden geçtik. Bu dönemden geçerken çocuğunuza ne kadar destek olursanız çocuğunuzun psikolojik gelişimine o kadar katkıda bulunmuş olacaksınız. İşte bu dönemde çocuğunuza destek olmak için bazı öneriler:
Referans:
https://health.clevelandclinic.org/7-tips-help-survive-toddlers-terrible-twos/
https://www.cdc.gov/ncbddd/childdevelopment/positiveparenting/toddlers2.html
Ege Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu, uzmanlık alanı; Çocuk, Ergen ve Anne psikolojisi, özgüven eksikliği, depresyon, öfke kontrolü gibi bir çok psikolojik alanlarda çalışmalar yapmaktadır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…