Bebekler, hızlı gelişimleri ve her gün yeni bir şey öğrenmeleriyle anne ve babalarını durmadan şaşırtır. Bebeğinizin gelişimine en çok şaşıracağınız ve sevineceğiniz dönemlerden biri de 20. aydır. Bebeklerin fiziksel, zihinsel ve sosyal açılardan son derece önemli eşikler atladığı bir dönem olan 20. ay, bebeğinizin artık çocukluk evresine geçmeye başladığını fark etmenizi sağlar. 20 aylık bebek davranışları, bebekten bebeğe göre değişebilir. Her çocuğun gelişim süreçleri farklıdır ve bu sebeple de anne ve babaların ciddi bir sorun şüphesi oluşmadığı sürece çocuklarının gelişimi hakkında endişe etmemesi önerilir. Kimi bebekler yaşıtlarına göre daha erken, kimi bebekler ise daha geç gelişim gösterebilir. Ortalama 20. ayda beklenen gelişmeleri merak ediyorsanız, aşağıdaki detayları inceleyebilirsiniz.
İçindekiler
Bebek gelişimi, anne ve babaların en çok dikkat etmesi gereken konular arasında yer alır. Bebeğinizin gelişiminin beklenen sıralamada gerçekleşip gerçekleşmediğini takip etmeniz, olası problemleri erkenden tespit etmenize yardımcı olur. 20. ay civarında beklenen fiziksel gelişim ise bebeğin artık iyiden iyiye güç kazanması, kendi başına yürüyebilmesi, koşabilmesi, her iki elini de rahatlıkla kullanıp objelerle pek çok farklı işlemi gerçekleştirebilmesidir. Bu evrede, bebeğin bilişsel gelişiminin de hız kazandığı görülür. 20 aylık bebekler, çevrelerini çok iyi şekilde gözlemler ve taklit eder. Anne ve baba gibi yakın çevrenin yanı sıra akraba, komşu, oyun arkadaşı gibi kişilerle de ilişkiler kurabilir. 20 aylık bebekler, kendilerine söylenen basit cümleleri anlayabilir ve kendileri de kendi duygularını bir ya da iki kelimeyle ifade edebilir.
20. aydaki bebeklerde ortalama boy, 83 ila 84 cm arasıdır. Bu evrede bebeklerin 11 kilogram ağırlığında olması da sağlık belirtisidir. Bebeğinizin boyu ve kilosu ideal aralıktan biraz daha düşük ya da yüksek olabilir. Arada çok büyük bir fark olmadığı sürece endişe etmeniz için herhangi bir sebep yoktur. 20. ayına ulaşan bebeklerin günde 11 ila 12 saat uyuması yeterlidir. Bu uykunun 1-2 saatlik diliminin gündüz, geri kalanının gece saatlerine denk gelmesi önerilir. 20 aylık bebekler, geceleri kesintisiz bir şekilde uyuyabilir ve tüm geceyi kendi odalarında rahatça geçirebilir.
Bebekler, 71 ila 76. haftalar arasında son büyüme ataklarını geçirir ve bu evrede kendi bireyselliklerini, karakterlerini ve özgürlüklerini fark etmeye başlar. Sistemler adı verilen son büyüme atağı sona erdikten sonra, bebeğin sosyal gelişiminde de hızlanma görülür. Kendilerinin özgür bir birey olduğunu, kendi kararlarını verebildiklerini ve yaşamı hakkında söz hakkı elde edebileceklerini fark eden bebekler, diğer insanlarla da daha yakın ilişkiler kurabilir. Bu sebeple son ataktan yaklaşık 2 ay sonraya gelen 20. ayda bebeklerin hem aileleriyle hem de gördükleri diğer insanlarla sıcak ilişkiler kurması beklenir. 20 aylık bebekler, yetişkinlerle ve çocuklarla basit oyunlar oynayabilir, sevgi ve ilgi isteğini gösterebilir, duygularını net bir şekilde belli edebilir. Bu noktada çocuklar, gün içinde kendi başlarına daha fazla vakit geçirmek için anne ve babalarından uzak durmayı da tercih edebilir.
20. ayına ulaşmış bebeklerin dişlerinin bir bölümünün de tamamlanmış olması beklenir. Pek çok bebeğin ön kesici dişleri, yan kesici dişleri, birinci azı dişleri ve birinci köpek dişleri 20. aya ulaşmadan çıkar. 20. ayda bebeklerin 8 ila 10 adet dişinin bulunması beklenir. Kimi bebeklerde diş gelişimi daha hızlı bir şekilde ilerler ve bu sayı 12 – 14 civarına kadar çıkabilir. Diş gelişimi, 20. ay sonrasında da hızlı bir şekilde devam eder 36. aya kadar sürer.
Bebeklerin zihinsel etkinlikleri geliştikçe, ailelerine olan psikolojik ihtiyaçları da artar. 20. aya gelmiş olan bebekler, artık kendilerini, çevreyi ve insan ilişkilerini daha iyi kavramaya başladıkları için çeşitli olumsuzluklara açık durumdadırlar ve bu sebeple de psikolojilerinin etkili bir şekilde desteklenmesinde yarar bulunur. Bu dönemde bebekler, anne ve babalarının sabrını zorlayacak hareketlerde de bulunabilir. Tüm dünyayı algılama ve keşfetme isteğiyle dolan bebekler, bütün günü aktif geçirebilir, durmadan koşup oynamak isteyebilir, koltuklarda ve yataklarda tehlikeli bir şekilde zıplayabilir ve ailesinin kısıtlamalarına sert bir şekilde karşı çıkabilir. 20 aylık bebekler, kendi isteklerini elde etmek için önceki dönemlerden daha fazla ağlayabilir. Anne ve babaların bu evrede bebeklerini çok iyi anlaması, öfkeli ve sert tavırlar göstermekten kaçınması ve bebekleriyle sakince iletişim kurması önerilir. 20 aylık bebekler karanlık, rüzgâr, elektrik süpürgesi gibi unsurlardan korkabilir. Bu durumu fark eden anne ve babaların çocuklarına güven telkin etmesi ve korkunun büyümesini önlemesi de çocuğun ilerleyen yıllardaki psikolojisi açısından büyük önem taşır.
Zihinsel aktivite ve fiziksel yeterlilik arttıkça, bebeklerin motor gelişimleri de hız kazanır. 20. aya gelmiş bebekler, ellerini çok daha ustaca kullanmaya başlar. 20 aylık bebekler boya kalemleriyle basit karalamalar yapabilir, oyun hamuruyla oynayabilir, şişelerin ve biberonların kapaklarını açıp kapatabilir. Bu bebekler aynı zamanda şekil bilgisini de kavramaya başlar, şekilli bloklarla rahatça oynayabilir. 20. ayına gelen bebekler, günlük etkinlikleri yetişkinlerle aynı tarzda gerçekleştirmek ister. Bu sebeple de biberonu bırakıp bardak kullanmaya, yemeklerini çatal ve kaşıkla kendileri yemeye ve bebek arabasında gezmek yerine her yerde kendi başına yürümeye ilgi gösterebilir. Bu yaştaki bebeklerin büyük bölümü, kaba ve ince motor aktivitelerin çoğunda acemidir ve bu yüzden de sık sık düşmeleri ya da kendilerine zarar verecek kazalar geçirmeleri olasıdır. Anne ve babaların bu tehlikelerin bilincinde olmaları, bir yandan bebeklerine kendilerini geliştirme alanı sunarken öte yandan da tehlikelere karşı tedbir almaları önerilir.
Hamilelik, doğum, annelik ve çocuk bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulmak için Ciciçocuk’u takip etmeyi unutmayın!
Kaynakça:
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…