Hamileliğin 26. haftasına gelindiğinde bebek fiziksel ve zihinsel gelişiminin önemli bir kısmını tamamlamış olur. Anne adayı içinse heyecanlı bir geri sayım dönemi başlamıştır. Peki, 26 haftalık gebelik döneminde sizi neler beklediğini biliyor musunuz? Hafta hafta gebelik sürecini birlikte incelemeye ne dersiniz?

26 haftalık gebelik

26 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?

Hamileliğin 26. haftası gebeliğinizin 182. günü olarak kabul edilir ve 6. ayınızda olduğunuz anlamına gelir. Bu da ikinci trimesterin bitip hamileliğin son 3 aylık dönemine girmek üzere olduğunuzu gösterir.

Hafta gebelik hesaplamalarında son adet dönemi esas alınarak hesaplamalar yapılır. Bu nedenle birkaç haftalık saplamalar olabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız.

26 Haftalık Hamilelik Belirtileri

Hamileliğin 26. Haftasında sık sık tuvalete çıkma durumu genellikle devam eder. İlk kez görmeye başlayacağınız belirti ise Braxton-Hicks kasılmalarıdır. Bu kasılmaları ilk hissetmeye başladığında pek çok anne adayı bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünerek tedirgin olur. Ancak bu, vücudun doğuma hazırlandığının bir göstergesidir.

26. haftadan itibaren görülmeye başlayan Braxton-Hicks kasılmaları, yalancı sancı ya da doğum olarak da bilinir. Özellikle gün içerisinde yorulduğunuzda hissedeceğiniz bu ağrılar öğleden sonra ya da akşam saatlerinde kendisini gösterebilir. Bu kasılmaların arası doğum sancılarında olduğu gibi sık ve güçlü değildir. Ayrıca duruş şeklinizi değiştirdiğinizde ya da idrara çıktığınızda hafifler.

26 Haftalık Gebelik ve Bebeğin Özellikleri

Hamilelik sürecinin 26. haftasına gelindiğinde bebeğin kilosu 900-1000 gram aralığında olur. 26 haftalık gebelik için bebeğin boyunun ise 35-38 cm aralığında olması normaldir. Ancak unutmamalısınız ki her bebek özeldir ve eğer bir gelişim sorunu varsa bunu doktorunuz sizinle paylaşacaktır.

Ultrason görüntüsüne baktığınızda bebeğinizin tüm vücudunu ayrıntılı şekilde görmeniz mümkündür. Çünkü bu hafta itibariyle organ oluşumları tamamlanır. Ayrıca yüzü de netleşir.

26. haftada bebeğin gözleri yavaş yavaş açılmaya başlar. Ultrason görüntülerinde de fark edilebilir. 26 haftalık gebelik içinde iris olarak bilinen gözün renkli kısmının oluşumu tamamlanmadığından pigmentler belirginleşmemiştir. Bu nedenle göz rengi henüz belli değildir.

Bu haftada bebeğinizin duyma yetisi gelişmeye başlayacaktır. Artık dış ortamdaki sesleri algılayabilir, sizin sesinizi seçebilir. Bebeğinizle konuşmanız aranızdaki bağın gelişmesine yardımcı olabilir. Ayrıca müzik dinletip kitap okuyabilir ve mümkün olduğunca gergin ortamlardan uzak durabilirsiniz.

26. haftaya kadar ultrason görüntülerinde bebeğin uyuyup uyumadığını anlamak mümkün değildir. Ancak 26. hafta ile birlikte cenin pozisyonları değişiklik gösterir ve doktorunuz bebeğinizin uykuda olup olmadığını sizinle paylaşabilir.

Artık bebeğiniz günlük maksimum 2 saat uyur ve genellikle uyanıktır. Bu nedenle 26. haftadan itibaren hareketlerde ve tekmelemelerde artış hissetmeniz normaldir. Bu hareketler, gece uykularınızın da daha sık bölünmesine neden olabilir. Ayrıca ultrason görüntülerinde de sık sık pozisyon değiştirdiğini görebilirsiniz.

Bebeğin fiziksel gelişiminin en önemli kısmı tamamlandığından metabolizmasında yavaşlama gözükür. Bu da kalp atışının artık daha yavaş almasına ve yaklaşık 140-150 aralığında olmasına neden olur.

26. haftada bebeğin cilt rengi belirginleşmeye başlar. Ayrıca kirpik, saç, tırnak gibi keratin içerikli vücut bölümleri oluşur.

Gebeliğin 26. Haftasında Annedeki Değişimler

Gebelik döneminde anneler genellikle bebeklerinde değişimi göz önünde bulunduruyor olsa da kendi vücutları da büyük değişimler yaşar. Bu değişimleri bilmek, yaşayacağınız sürecin daha kolay geçmesine yardımcı olabilir.

Karnınızda her zamankinden daha fazla büyüme ve gerilme olması normaldir. Bu durum bebeğinizin artık iyice büyümesinden ve rahme sığmamaya başlamasından kaynaklanır. Ayrıca karın bölgesindeki çatlaklar da bu dönemde başlar. Çatlakları minimuma indirmek için doğal içerikli bir nemlendirici kullanmanızda fayda vardır.

Bebeğinizin büyümesi ve sizin kilo almanızla birlikte pelvik kaslarınıza kaldırabileceğinden daha fazla yük biner. Bu durum hamilelik sürecinde yaşanabilecek idrar kaçırma probleminin kaynağıdır. Sürecin normal olduğunu kabul etmeniz önemlidir. Ayrıca kengel egzersizleri sayesinde hem pelvik kaslarınızı güçlendirebilir hem de doğum sürecinin daha kolay gelmesini sağlayabilirsiniz.

Hamileliğin 26. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileliğin 26. haftası, gebeliğe bağlı diyabetin sıklıkla ortaya çıktığı bir dönem olup her 10 anne adayından birisi bu dönemde sorun yaşar. Özellikle kilo fazlası olan gebelerde uzmanlar genellikle kan şekeri ölçümü yaparak risk oranını belirler. Eğer gün içerisinde her zamankinden çok daha fazla su içiyor, idrara çıkıyor ve ani açlık krizleri yaşıyorsanız, doktorunuzla bu durumu paylaşmanızda fayda vardır. Eğer erken teşhis koyulmaz ve sağlıklı bir beslenmeyle gebelik diyabeti kontrol altında tutulamazsa doğum riski artabilir.

Bu dönemde bebeğin hareketlerinin ve ağırlığının artmasıyla birlikte anne için daha zor bir süreç başlar. Bel ağrıları ve bacak krampları daha fazla görünmeye başlayabilir. Uyku sırasında mümkün olduğunca sol tarafınıza yatarak bu sorunları minimuma indirebilirsiniz.

26. hafta gebelik kabızlığın da arttığı bir sürece denk gelir. Kabızlık sorunu yaşamamak için beslenme programınıza mümkün olduğunca lifli meyve ile sebzeleri ekleyebilir, bol bol su içebilirsiniz. Ayrıca ihtiyaç duymanız halinde keten tohumu gibi omega 3 içerikli yağlı tohumlar da tüketebilirsiniz.

Yapılan araştırmalar gebeliğin 26 haftalık gebelik bebeğin hafızasının gelişmeye başladığını göstermiştir. Bu nedenle bu süreç bebeğinizin ilerleyen dönemlerde sahip olacağı yabancı dil öğrenme ya da müzik yeteneği için oldukça önemlidir.

26. haftada bebeğiniz beyaz gürültü sayesinde sakinleşmektedir. Bu nedenle gün içerisinde dışarıdan gelen sesleri duyar ve daha sakindir. Ancak geceleri siz uyuduğunuzda hareketlenerek sizi rahatsız etmeye başlayabilir. Bu durumun önüne geçmek için geceleri beyaz gürültü oluşturacak ses kayıtlarından faydalanabilirsiniz.

26. haftada annenin alacağı kilo genetik faktörler ve beslenme alışkanlıklarına göre değişiklik gösterebilir. Ortalama 6-8 kg arasında almanız normaldir. 13-14 kg’a kadar tedirgin olmanıza gerek yoktur. Ancak bundan sonraki süreçte haftada 2 kg’dan fazla almaya devam ediyorsanız bir beslenme uzmanından yardım almalısınız.

Kaynak:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/26-weeks-pregnan
https://www.verywellfamily.com/26-weeks-pregnant-4159097
https://flo.health/pregnancy/week-by-week/26-weeks-pregnant
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-26.aspx
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/26-weeks-pregnant

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago