Anne ve babalar için ailenin yeni üyesini bekleyiş sona yaklaştıkça heyecan da aynı şekilde artmaktadır. Annelerin hamileliğin 27. haftası içinde doğuma daha fazla yaklaştığı için heyecanının yanında endişe de duyması oldukça normal bir duygu durumudur. İlk hamileliğinde anne adayları hamileliğe bağlı şikayetler oluşabilir. Anne adayları 6. ayını doldurmakta oldukları için nefes almakta zorlanabilir, mide yanması, reflü, sırt ağrısı, ödem ve şişkinlik problemleriyle karşılaşabilirler. Tüm bunların yanında 27 haftalık gebelik, kilo alımının da artmaya başladığı bir döneme işaret eder.
İçindekiler
27 Haftalık Gebelik, Anne Adaylarını Nasıl Etkiler?
27. hafta gebelik anne adayının iştahının arttığı ve mide rahatsızlıklarının yaşanmaya başladığı dönemdir. Yemeklerinde baharatı azaltarak bu sorunu en aza indirebilirler. Mide rahatsızlıklarının ve reflünün verdiği rahatsızlık artıyor ise doktorlarına başvurmaları gerekebilir. Artık gebeliğin son aylarına giren anne adayının aşerme istekleri de artabilir. Sağlıklı besinleri seçerek hem annenin hem de bebeğin sağlığına özen göstermeye devam edilmelidir.
Gebeliğin 27. haftası ile halsizlik, bilinç bulanıklığı baygınlık ve yüksek tansiyon problemleri de görülebilir. Anne adayları bol bol istirahat ederek bu gibi durumlar için önlem almalıdırlar. Anne adaylarının yaşadığı ani baş dönmelerinin sebebi büyümekte olan rahmin bebeğe daha fazla kan iletebilmek için kan damarlarının genişlemesidir. Bunun sonucunda kan basıncı düşer ve beyne giden kan basıncı azalır. Bebek büyümeye devam ettiği için rahimde genişleme sonrasında göğüs kafesinde baskı da gözlenebilir. Uyurken nefes almakta zorlanmamak için çift yastık ile uyunabilir.
Hamileliğin 27. Haftası ve Beslenme
Aşırı yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden ve şekerli yiyeceklerden uzak durmak önemlidir. Böylece fazla kilo almanın önüne geçilirken, bebeğin sağlığını da korunmuş olur. Kokulara karşı duyarlılık artabilir ve kokuları nedeniyle iştah kaybı gözlenebilir. Ancak, bebeğin sağlıklı gelişimi için gerekli besinleri tüketerek vitamin ve mineral ihtiyacın karşılamalısı gerekir. Bebeğin organlarının gelişimi için C vitamini tüketmek önemlidir. Meyve ve sebze tüketimine özen göstermeli ve günlük olarak tüketilmelidir. Evde yapılan yemekler ile ihtiyaç olan enerji kazanılırken, bebeğin ihtiyacı olan vitamin ve mineraller de sağlanmış olur.
Doktorlar 27 haftalık gebelik sonrasında, anne adaylarını gestasyonel yani gebelikte oluşabilen şeker hastalığı açısından değerlendirir. Gebelikte oluşan şeker hastalığı hormon dengelerinin değişmesi sonucunda insülin üretimi ve vücudun insüline verdiği tepkiyi etkilemesinden kaynaklanabilmektedir. Bu gibi durumlarda beslenme şeklinin de doktorların uyarılarına göre ayarlanmasında fayda vardır.
Gebelikte 27. Hafta ve Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinin son üç ayına (trimesterin) giren anne adayları psikolojik ve fiziksel açıdan yorgun ve halsiz hissedebilir. Bebeğin kilo artışı devam ederken anne adayının vücudu da doğum için hazırlık sürecine geçer. Anne adayının vücudunda doğum çatlakları (strialar) oluşmaya başlayacaktır. Doktorların önerdiği doğal yağlar veya kremler ile azaltılabilen doğum çatlaklarını el, yüz ve vücudun çeşitli yerlerinde oluşabilecek lekeler izleyebilir. Genellikle doğum sonrasını izleyen birkaç ay içerisinde kaybolacak olan lekeleri, aşırı güneş ışığına maruz bırakmamak önemlidir.
Gebeliğin 27. haftasında bacaklarda genellikle magnezyum eksikliğinden kaynaklı kramplar yaşanabilir. Bu nedenle düzenli olarak gerçekleştirilen doktor kontrollerinin aksatılmaması gerekmektedir. Uyuşukluk ve karıncalanma hissi huzursuz bacak sendromuna neden olabilir. Hamile yogası veya hafif spor yaparak ve bol bol dinlenerek, bu etkiler azaltılabilir.
27. Hata Bebek Gelişimi ve Ultrason Görüntüleri
Gebelik ilerledikçe bebeğin gelişimi de devam etmektedir. Hamileliğin 27. haftası, bebeğin artık düzenli aralıklarla uymaya ve uyanmaya başladığı bir dönemdir. Bebekler bu süreçte parmağını emer, gözlerini kırpar ve bolca hareket edebilir. Ayrıca organlarının gelişimi ve sinir sisteminin gelişimi de devam etmektedir:
- Bebeğin beynindeki nöral bağlantılar oluşmaya başlamıştır. Oluşan yeni bağlantılar ile bebeğin beyin aktivasyonları da artar. Beyin kıvrımları oluşmaya başlar.
- Bebeğin akciğerlerinin oluşumu devam etmektedir. Alveol denilen küçük hava keseleri doğumdan sonra nefes almaya hazırlıklı olabilmek için genişlemeye başlar. Doğuma kadar olan süreçte amniotik sıvı ile bebek nefes alma egzersizleri yapar.
- Bebeklerin sindirim sistemi de gelişmeye devam etmekte olup amniyon sıvısını yutmaya devam ederler. Amniyon sıvısı içinde bulunan protein ve yağ bebeğin en iyi şekilde beslenmesini sağlar. Artık amniyon sıvısına yansıyan tatları ayırabilirler.
- 27. haftada bebeğin ortalama boyu 36-37 cm civarında kilosu ise 900-1000 gram civarında olacaktır.
- Ağırlığı artan bebeğin hareketleri daha net hissedilebilir. Bu süreçte kendi hareketlerini kontrol etmeyi yeni yeni öğrenen bebekler, istediğinde tekme atar veya takla atarak dönebilirler.
- Artık bebeklerin aktif hareketleri gözlemlenebilir.
- Seslere duyarlılık başlar.
- Bebeğin yüz kasları gelişmeye ve yüz hatları oturmaya başlar.
Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?
27. haftada bebeğin gelişiminin yanında sinir sistemi ve solunum sistemi oluşmaya devam etmektedir. Anne adaylarının bebeklerinin hareketlerini takip etmeleri bu dönemde önemlidir. Bebeğin hareketlerinde azalma ya da hareketsizlik hissedilirse, hemen doktor ile iletişime geçilmelidir. Erken doğum belirtileri şunları içerebilir;
- Kalp çarpıntısı
- Bebeğin hareketlerinde azalma
- Vajinada kanama
- İdrarı yaparken yanma hissetme veya idrarda kan varlığı
- Ateşin çıkması
- Sürekli kusma hissi
- Vücutta normalden daha fazla şişlik gözlemlenmesi
- Şiddetli ve devamlı bir karın ağrısı şikâyeti
- Bebeğin hareketlerinde artış veya azalma
- Görme bozulma
Bunlar ve benzeri belirtilerde doktor ile iletişime geçmeli ve en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Hızla gelişmeye devam eden bebeklerin, sağlıklı bir şekilde dünyaya gözlerini açabilmeleri açısından, hamilelik önemli bir süreçtir. Anne adaylarının bu dönemin her aşamasında sakin, huzurlu ve mutlu olmaları, güzel bir hamilelik geçirmeleri açısından da önemlidir. Ciciçicocuk, çocuk gelişimde anne ve anne adaylarına yol gösterici olurken, hamilelikte de annelerin yanında yer almaya devam ediyor.
Kaynakça: