Bu içeriği dinleyebilirsiniz.
Son derece uysal ve uslu çocukların bile karşılaşabileceği 3 yaş sendromu, anne ve babaların en çok zorlandığı dönemlerden biridir. “İstemiyorum” cümlesi, küsmeleri ve en basit konuda dahi ayak diremeleri sıklıkla yaşayabileceğiniz 3 yaş sendromu, adeta erken yaşta gerçekleşen bir ergenlik provasıdır. Peki 3 yaş sendromu nasıl gerçekleşir, belirtileri nelerdir ve nasıl atlatılır, biliyor musunuz? İşte bu zorlu süreç hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar…
İçindekiler
3 Yaş Sendromu Nedir?
3 yaş sendromu, isminden de anlaşılacağı üzere 3. yaşta ortaya çıkan ve çocukları etkisi altına alan psikolojik bir durumdur. Çocuklar, bu yaşlarda kendilerinin bir birey olduğunun farkına varır ve kendi fikir ve kararlarının uygulanması konusunda yüksek bir direnç gösterir. Pek çok çocukta karşılaşılan 3 yaş sendromu boyunca çocuklar, kendilerine yöneltilen istek ve talepleri özgürlüklerine bir darbe olarak algılar ve tepkisel olarak reddeder. Aileler ve çocukları arasında çeşitli iletişim problemlerine neden olan sendrom, çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Kimi çocuk bu süreci ergenlik kadar şiddetli yaşarken kimi çocuklarda sendrom belirtileri yok denecek kadar az olabilir.
3 Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter?
3 yaş sendromu, çocuğunuz 2 yaşını doldurduktan ve 3 yaşından gün almaya başladıktan sonra herhangi bir dönemde ortaya çıkabilir. Her çocukta farklı şekilde ve zamanda gözlemlenen 3 yaş sendromu, ağırlıklı olarak çocukların kelime haznesiyle ilişkilendirilir. 2 – 3 yaş arasında çocuklar, konuşma konusunda önemli bir eşik atlar ve daha çok kelimeyle düşünüp konuşabilmeye başlar. Bu süreç, 3 yaş sendromunun başlangıcı kabul edilir. 3 yaş sendromunun bitiş süresi de her çocukta farklıdır. Kimi çocuklarda yalnızca birkaç ay süren sendrom, kimi çocuklarda 4 ya da 5 yaşına dek sürebilir.
3 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?
3 yaş sendromunun temel belirtisi, çocuğunuzun sizin istek ve taleplerinizi ağırlıklı olarak reddetmesi ve kendi kararlarını uygulama konusunda ısrarcı davranmasıdır. Bu süreçte “istemiyorum”, “canım istemiyor”, “ben öyle istiyorum” gibi cümleler, çocuğunuzun vazgeçilmezleri olabilir. Çocuğunuz kendi kıyafetlerini seçme, kendi oyun saatlerini belirleme, kendi istediği yemekleri yeme gibi konularda büyük bir kararlılık gösterir. Bu durumda çocuğunuzu kararınızı uygulamaya zorlamanız, işleri daha da zorlaştırabilir. Çocuğunuz ağlama krizlerine girebilir, size küsebilir ve hatta şiddet eğilimli tepkiler gösterebilir.
3 Yaş Sendromu Neden Olur?
3 yaş sendromu, tıpkı benzetildiği ergenlik süreci gibi son derece doğal ve olağan bir evredir. Çocuğunuzun kendi varlığını keşfetme, kendi özgürlüğünü inşa etme ve kendi yaşam alanını kurma çabasının bir sonucu olan sendrom, doğal seyrinde devam ettiği sürece herhangi bir psikolojik rahatsızlık belirtisi kabul edilmez. Bu süreçte çocuğunuzla iletişim kurmayı başardığınız ve orta noktalarda buluşabildiğiniz sürece, 3 yaş sendromunun herhangi bir zararı bulunmaz. Çocuğunuzun iletişime kapalı bir karakter sergilemesi, şiddete başvurması, çok ciddi tepkiler göstermesi gibi durumlarda ise bir çocuk psikologu ya da pedagog ile görüşebilir ve konu hakkında profesyonel yardım talep edebilirsiniz.
3 Yaş Sendromu Döneminde Çocukla Nasıl İletişim Kurulmalı?
Bu süreçte yapabileceğiniz en büyük hata, çocuğunuz üzerinde baskı kurmak ve isteklerinizi sert bir dille dikte etmektir. Bu gibi şiddetli tavırlar, çocuklarınızın sizin isteklerinizi yerine getirmelerini sağlasa da aslında son derece zararlıdır. Baskı ve tehdit, çocuk psikolojisinde geri dönüşü olmayan yaralar oluşturabilir. Bu nedenle 3 yaş sendromu yaşayan çocuklarla sakince iletişim kurmanız en doğrusudur. Şiddetli ağlama ya da direnme nöbetlerine giren çocuğunuzun dikkatini farklı yönlere çekebilir, çocuğunuzun kendi kıyafetlerini seçmesine izin verebilirsiniz. Aşırıya kaçmamak şartıyla uzlaşma zemini arayabilir, çocuğunuzu kıyafetlerini ya da oyuncaklarını kendi seçmesi karşılığında sizin istediğiniz yemeği yemeye ikna edebilirsiniz.
Bu yazıya da bakmak isteyebilirsiniz:
Referans:
https://www.e-psikiyatri.com/3-yas-cocuk-psikolojisi-hakkinda-her-sey
Ege Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu, uzmanlık alanı; Çocuk, Ergen ve Anne psikolojisi, özgüven eksikliği, depresyon, öfke kontrolü gibi bir çok psikolojik alanlarda çalışmalar yapmaktadır.