Bebek Gelişimi

4 Aylık Bebek Gelişimi: Fiziksel, Duygusal ve Duyusal Gelişim

4 Aylık Bebek Gelişimi

4 aylık bebek gelişimin nasıl olduğunu merak ediyorsanız, aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz. 4. ay, bebek gelişimi açısından önemli bir eşiktir. Yaşamlarının ilk 3 ayını dünyaya adapte olmakla geçiren bebekler, 4. aydan itibaren daha hızlı gelişir ve kişisel özgürlüklerini keşfetmeye başlar. Kendilerinin annelerinden ayrı bir birey olduğunu fark eden 4 aylık bebekler, iletişim konusunda da aşama kaydeder.

4 aylıkken, çoğu bebek doğum ağırlıklarını ikiye katlayarak oldukça önemli bir fiziksel dönüm noktasına ulaşırlar. Her bebeğin farklı olmasına rağmen, küçük bebeğiniz ortalama olarak 4 aylıkken en az 13 kilo veya daha ağır olacaktır. Bebeğiniz erken doğmuşsa, örneğin doğum kilosunu iki katına çıkarmak için biraz daha zamana ihtiyaçları olabilir. Anne adayları bebeklerinin gelişimini ay ay bilmek ve ona göre takip etmek isterler. Peki, 4 aylık bebek gelişimi nasıl olur? İşte cevapları…

4 Aylık Bebek Gelişimi: Fiziksel Gelişim

4 aylık bebekler, fiziksel açıdan önemli bir gelişim gösterir ve artık kendi vücutlarını kısmen de olsa kontrol edebilmeye başlar. Bu süreçte bebeğinizin omuz, sırt ve kol kasları gelişir, güçlenir. Bu sayede başını önceki aylara kıyasla daha uzun süre dik tutabilen bebeğiniz, aynı zamanda vücutlarını da hareket ettirebilmeye başlar. Sırt üstü yatarken sağa sola dönebilmeye başlar. 4 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeklerin bacak kaslarının güçlenmesi de beklenir. Bu süreçte bacaklarını ve ayaklarını daha rahat bir şekilde kullanabilen bebekler, oyun halılarına sırt üstü uzandıklarında halı üzerindeki oyuncakları hafifçe tekmeleyerek hareket ettirebilir. Bebeğiniz, ellerinden tuttuğunuz zaman kısa süreli yere de basabilir ancak bu hareketi uzun süre boyunca yapmamalısınız. Bebek gelişiminde bilmeniz gereken en önemli nokta, her bebeğin farklı bir bünyeye sahip olduğu ve yaşanan aşamaların bebekten bebeğe değişebileceğidir. Bu yüzden bebeğiniz tüm bu gelişimleri göstermese de paniğe kapılmayın.

4 Aylık Bebek Boyu

4 aylık bir kız bebek için en düşük boy 57,1 cm’dir. En yüksek boy ise 59 cm’dir. Bu değerler erkek bebekler en düşük boy 59 cm’dir. En yüksek boy ise 68,7 cm’dir.

4 Aylık Bebek Gelişimi / Zihinsel ve Duygusal Gelişim

4 Aylık Bebek Gelişimi

4 aylık bebekler, çevrelerini daha fazla algılamaya başladıkları için zihinsel, psikolojik ve duyumsal açıdan önemli gelişimler gösterir. Bebeğinizin bu süreçte gösterebileceği gelişimlerden bazıları şöyledir:

  • Bebeğiniz, ağlamanın bir iletişim yolu olduğunu keşfeder ve çeşitli ihtiyaçlarını ifade etmek için ağlamaya başlar.
  • Anne ve babasını diğer kişilerden kolaylıkla ayırt edebilir ve yabancı kişiler gördüğünde ağlayarak tepki verebilir.
  • Bu süreçte bebeğiniz bilinçli bir şekilde gülümsemeyi tamamen öğrenir ve siz ilgi gösterdikçe ya da onunla oyun oynadıkça gülümseyerek karşılık verir.
  • 4 aylık bebekler, iletişim konusunda daha istekli hâle gelir ve kendileriyle konuşulduğu zaman cıvıltı benzeri sesler çıkarır.
  • Bu evrede bebekler, günlük rutinlerini de öğrenmeye başlar. Annesi tarafından kucağına alınınca emzirileceğini, duş setini görünce yıkanacağını anlar.
  • 4. ayda göz teması ve göz takibi güçlenir. Bebek, sevdikleriyle daha sık göz teması kurup duygularını ifade ederken merak ettiği objeleri de gözleriyle takip edebilir.

Yukarıdaki adımlar, her bebekte farklı zamanlarda ve farklı şekillerde gözlemlenebilir. Eğer bebeğinizin gelişimi hakkında uzman görüşü almak isterseniz, doktorunuza danışabilir ve detaylı bir tetkik yapılmasını talep edebilirsiniz.

 4 Aylık Bebeklerde Dinleme ve İlgi

Bebeğiniz 4.aya girdiğinde sizin yüzünüzü ve ifadelerinizi izler. Çıngırağın çınlamasında, oyuncağa vuruşlarda bebeğin beynindeki sinir arasında bağlantı gelişmektedir. Bu da bebeğinizin daha hızlı algılamasına ve daha hızlı öğrenmesine neden olur. Bebeğinizin bu ayda sizi dikkatli incelediğini fark edebilirsiniz.

4 Aylık Bebeklerde Anlama

Bebeğiniz 4 aylık olduğunda sizi çok daha iyi anlamaya başlar. Ona gösterdiğiniz ilgiyi anladığını ve tepki verdiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu dönemlerde bebeğiniz ile göz teması kurmaya gayret edin. Etrafında bulunan şeyleri ona anlatın ve yüzüne bakın. Bebeğiniz ile bu dönemde sık sık temas kurmanız sizi çok daha iyi anlamasına neden olacaktır. Bu da bebeğiniz ile çok daha iyi ilişkiler kurabilmenizi sağlar. 4 aylık bebekler sırt üstü uzandığında oyuncağını tutup size sallayabilir. Bu dönemde bebeğinizin ilgilendiği şeyleri ve hareketlerini gözlemleyip destekleyin. Fakat çok bunaltmamaya özen göstermelisiniz.

4 Aylık Bebeklerde Sesler ve Konuşma

Bebeğiniz 4 aylık olduklarında mutluluklarını çıkarttıkları sesler ile belli etmeye başlarlar. Kahkahalar, kıkırdamalar bebeğinizden duyacağınız seslerdir. Mutsuzluğunu ise mızmızlanarak ve ağlayarak belli ederler. 4 aylık olan bebeğiniz kızgınlık, neşe, mutluluk gibi duyguları hissettiklerinde farklı sesler ile tepki verebilmektedir.

4 Aylık Bebeklerde Sosyal Yetenekler

Bebeğiniz için hareket etmek ve egzersiz yapmak oldukça önemlidir. 4 aylık olan bebeğinizin hareketli olması ve egzersiz yapabilmesi için ayak bileklerinden tutarak nazikçe kıvırabilir ve aşağı yukarı hareketler yapabilirsiniz. Yaptırdığınız egzersizler esnasında kendini rahat hissetmesi için bebeğiniz ile sık sık konuşmalı ve gülümsemelisiniz. Bu da bebeğinizin sosyalleşmesi için oldukça önemli bir yoldur. Bebeğiniz 4 aylık olduğunda espri duygusu da gelişir. İlginç mimikler, abartılı hareketler, oyuncaklar bebeğinize kahkaha attırabilir. Ayrıca değişik oyuncaklar ile bebeğinizin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Gelişimi: Beslenme

4 Aylık Bebek Gelişimi

Beslenme, bebeklik ve çocukluk süreçlerinde en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında yer alır. Doğru bir beslenme programı uygulamanız, bebeğinizin bağışıklığını güçlendirir ve çeşitli hastalıklardan korunmasını sağlar. Bebeğinizin kaslarının ve iskelet sisteminin gelişimi de düzenli ve doğru bir beslenme programı takip etmenize bağlıdır. 4 aylık bebeklerin, anne sütünün az gelmesi ya da annenin sütten kesilmesi gibi durumlar haricinde sadece anne sütüyle beslenmesi tavsiye edilir. Bu süreçte bebeğinizi her 3 saatte bir en az 20 ila 30 dakika boyunca emzirmenizde yarar bulunur. 4. ayda, gece beslenmeleri de büyük önem taşır. Bu yüzden her gece bebeğinizi en az bir kez uyandırmanız ve emzirmeniz önerilir. Eğer ek gıda kullanmanız gerekiyorsa, doktorunuza danışarak hangi mamanın sizin için uygun olduğunu öğrenebilirsiniz. Bebeğinize günde 5 öğüne kadar hazır mama verebilirsiniz. Her öğünde 180 ml ölçüsünü aşmamaya özen göstererek bebeğinizin sağlığını da koruyabilirsiniz.

4 Aylık Bebeklere Yapılması Gereken Aşılar

Bebeklerde farklı gelişim dönemlerinde farklı aşılar yapılması gerekmektedir. 4 aylık bebeklere ise DaBT-IPV-Hib/ 5’li karma aşı 2.doz ve KPA 2.doz aşıları uygulanır. 

Referans:

https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/a%C3%A7sap8.pdf

https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-4.aspx

https://asi.saglik.gov.tr/asi-takvimi2

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago