5 yaş sendromu, çocukların psikolojik açıdan önemli bir eşik atladığı ve kendi bireyselliklerinin sınırlarını keşfetmeye başladığı dönemlerden biridir. 2 yaş ve 3 yaş sendromları gibi zorlayıcı ve kritik bir süreç olan 5 yaş sendromu çocukların gelişimi için önemlidir.
Çocukların fiziksel, zihinsel, duyusal açılardan büyük bir atılım gösterdiği 4-5 yaş süreci, kimi çocuklarda sancılı geçebilir. Çocukların sosyal ilişkilerini geliştirmeye, düzenlemeye ve yetişkin yaşamına adapte olmaya çalıştıkları bu süreçte yaşanan psikolojik iniş çıkışlar zorlayıcı olabilir.
İçindekiler
5 yaş sendromuna, isminden de anlaşılacağı üzere 4-5 yaş grubundaki çocuklarda rastlanır, yaklaşık1 yıl sürer. Her çocuğun gelişim sürecinin farklıdır. Bu yüzden 5 yaş sendromunun nasıl yaşandığı da çocuktan çocuğa göre değişir. Kimi çocuklar, bu süreci son derece sancısız ve kolay bir şekilde geçirirken kimi çocuklar ise 5 yaş sendromunu zorlayıcı bir şekilde yaşayabilir. Bu noktada belirleyici unsur, çocuğun karakteristik özellikleri ve çevresel faktörlerin çocuk üzerindeki etkileridir.
5 yaş sendromu yaşayan çocuklar, özgürlüklerini keşfetmeye başladıkları için aileleriyle daha önce deneyimlemedikleri çatışmalar içine girebilir. Bu süreçte çocuklar arkadaşlarıyla vakit geçirmeye her zamankinden daha fazla önem verir. Bu evrede çocuklar ailelerinin isteklerine karşı çıkma ve kendi istedikleri kıyafetleri giyme, kendi istedikleri zaman yemek yeme, kendi istedikleri oyunları oynama gibi konularda ısrarcı davranır.
Bu süreçte “İstemiyorum”, “bana ne”, “yapmayacağım” gibi cümleleri sıklıkla duyacaksınız. Bu durumlarda, çocuğunuza özenle yaklaşmanız ve olumsuz durumları derin çatışmalara dönüştürmekten kaçınmanız önerilir.
5 yaş sendromu, her ne kadar 5 yaşla özdeşleştirilse de farklı dönemlerde gerçekleşebilir. Ağırlıklı olarak 4 ila 6 yaş arasında ortaya çıkan sendromun oluşumu ve ne kadar süreceği de çocukların karakterlerine göre farklılık gösterir. Ilımlı ve uzlaşmacı bir karaktere sahip olan çocuklar, ağırlıklı olarak bu süreci daha hafif bir şekilde geçirir ve aileleriyle iletişim kurmaya daha açık bir tavır sergiler.
Bu süreçte dikkat etmeniz gereken nokta, çocuğunuzun içe kapalı bir ruh hâline girmemesidir. 5 yaş sendromunda çocukların aileleriyle çatışmamaları, sendromun sorunsuz geçtiği anlamına gelmez. Sendrom, kimi çocuklarda oyuncaklarına fazlasıyla gömülme, tek başına çok fazla vakit geçirme ve kendini hayal dünyasına kaptırma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu yüzden herhangi bir çatışma ya da tartışma yaşanmasa bile çocuğunuza karşı dikkatli olmanız gerekir.
Dışa dönük çocuklarda ise sendrom daha belirgin bir hâlde ve daha sert bir şekilde ilerleyebilir. Yumuşak huylu çocuklarda sendrom genellikle daha kısa sürerken inatçı ve dışa dönük çocuklarda bu süre bir yıla kadar uzayabilir. Sendromun ne kadar süreceği, bu süreçte anne ve babanın takındığı tavra göre de değişebilir.
4 ila 6 yaş arasında çocukları bulunan ailelerin sıklıkla “çocuğumun huyu değişti” diye şikayette bulunduğu bilinir. 5 yaş sendromu, bu şikayetin temel sebebidir. Kimi aileler, bu süreci sendromdan habersiz bir şekilde geçirir ve bu durum da çocuklarıyla yanlış bir şekilde iletişim kurmalarına yol açabilir. 5 yaş sendromuna bilinçli bir şekilde yaklaşmanız, çocuğunuzun kişiliğinin ve sosyal ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde inşa edilebilmesi açısından büyük önem taşır. Bu yüzden aşağıdaki 5 yaş sendromu belirtilerine dikkat ederek çocuğunuzun sendroma girip girmediğini tespit edebilirsiniz.
5 yaş sendromu, kimi zaman ailelerde büyük telaş yaratsa da son derece doğal ve rutin bir süreçtir. Çocukların dış dünyayı ve kendi karakterlerini keşfetmeleriyle ortaya çıkan bu sendrom, son derece masum bir adaptasyon sancısıdır. Bu süreçte çocuklar, kendilerinin de diğer herkes gibi bağımsız bir birey olduğu duygusuyla tanışır ve bunu kabul ettirmek ister. Çocukların ailelerine öfkeli ya da mesafeli davranmasının temel sebebi, kişisel özgürlük alanını koruma isteğidir.
Bu süreçte çocuğunuza karşı anlayışlı ve ılımlı bir yaklaşım sergilemeniz, çocuğunuzun sınırlarını keşfetmesine ve 5 yaş sendromunu zararsız bir şekilde atlatmasına yardımcı olur. 5 yaş sendromunun sona ermesini kolaylaştıracak faktörlerden biri de eğitimdir. Okul çağına gelen çocuklar; aileden ayrı, kendilerine ait, yaşıtlarıyla birlikte ve özgür bir ortam bulmalarının rahatlığıyla sendrom esnasında gösterdikleri olumsuz tavırları kısa sürede terk eder.
5 yaş sendromu yaşayan çocuklarla doğru şekilde iletişim kurulması, çocuğun gelecek yaşamını ciddi oranda etkiler. Bu yüzden çocuğu 5 yaş sendromu geçiren ailelere büyük bir iş düşer. Aşağıdaki adımlara dikkat ederek çocuğunuzla sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.
Referans:
http://dspace.marmara.edu.tr/handle/11424/19942?locale-attribute=tr
https://www.apa.org/act/resources/fact-sheets/development-5-years
Ege Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu, uzmanlık alanı; Çocuk, Ergen ve Anne psikolojisi, özgüven eksikliği, depresyon, öfke kontrolü gibi bir çok psikolojik alanlarda çalışmalar yapmaktadır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…