Altı aylık bebek menüsü, anne sütüne ek olarak alınan tamamlayıcı besinlerden oluşur. Sizin için 6 aylık bebek menüsü hazırladık.
Hayatın ilk iki yılında bebek için anne sütü alımı, fiziksel ve zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmesini önerir. Altı aylık bebek menüsü, anne sütüne ek olarak alınan tamamlayıcı besinlerden oluşur. İlk altı ay, bebeğe su ve farklı gıdalar verilmemesi, bebeğin yalnızca anne sütü alması gerekir. Bebeklerin büyümesi ve sağlıklı gelişimi için gerekli olan tüm besin, anne sütünde vardır. Bebek, su ihtiyacını da büyük bir oranı su olan anne sütünden alabilir. Yeni doğan bebeğe ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütü verilmeli, anne sütünün hiç olmadığı ya da yetersiz olduğu durumlarda formül mamalar kullanılmalıdır. Tamamlayıcı besinlere altı aydan önce başlanmaması gerekmektedir.[1]
İçindekiler
Ek Gıdaya Geçiş Süreci
Bebeklerin ek gıdaya geçişi için altıncı ay önerilse de ek gıdaya geçiş zamanı bebeğe bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir. Genellikle bebekler dört ay ile altı ay arasında ek gıdaya başlar. Bebeğin destekli ya da desteksiz oturabiliyor olması, başını dik tutabilmesi, el ve göz koordinasyonunun gelişimi gibi özellikler gözlemlenerek ek gıda dönemine geçiş yapılabilir. Bebeğin beslenmesi ek gıda döneminde tamamen yiyeceklerle değil; anne sütüne ek besinlerle yapılmalıdır. İlk aylarda amaç, bebeğin bu ek besinlerle doyması değil besinleri tatmasıdır. Bu dönemde her gıdanın tek tek verilmesi ve bebeğin gıdalara alerjik bir reaksiyon gösterip göstermediği gözlemlenmelidir.
Bebek büyüdükçe anne sütü çocuğun enerji ihtiyacını tek başına karşılamaya yetmez ve tamamlayıcı beslenme adı verilen anne sütüne ek yiyecek ve içeceklerin alındığı döneme geçilir. Bu dönemde ana öğünün hala anne sütü olduğu unutulmamalıdır.
Bebek beslenmesinde bir yaşa kadar bal tüketilmesi sakıncalıdır. Ayrıca zehirlenme olasılığından dolayı bakla, demir bağlayıcı özelliğinden dolayı çay da bu dönemde tüketilmesi sakıncalı gıdalar arasında yer alır. Tuz da bir yaşa kadar olan dönemde bebeklerin yediği püre ve çorbalara koyulmamalıdır. Ayrıca acılı, baharatlı yiyecekler de ek gıda sürecine yeni başlayan bebekler için uygun değildir. İşlenmiş ve paketli gıdalar, şarküteri ürünleri de bebek beslenmesinde tercih edilmemelidir.
Bebek beslenirken yatırılmamalı, dik bir şekilde oturtulmalıdır. Eğer bebek kaşıkla beslenmeyi reddediyorsa ya da birkaç kaşık sonra yemeyi reddediyorsa zorlanmaması gerekir. Bu dönemde bebeklerin midesi yaklaşık bir çay fincanı kadardır. Bu nedenle bebeklere küçük porsiyonlar hazırlanmalıdır. Bebeğin ek gıdaya başlaması ile artık bebeğe su verilebilir. Yemekle su verilmesi ya da çok fazla su verilmesi bebeğin midesinin hızla dolmasına neden olduğundan suyunu yemeğini yedikten sonra verebilirsiniz.
Altı Aylık Bebek Menüsü
Altı aylık dönemde bebeklere hazırlanacak menüler şu şekilde olabilir:
Kahvaltı
Altı aydan itibaren bebeğe yumurta sarısı tadımı yaptırılabilir. Bebeğin alerjisinin olmadığından emin olduktan sonra yumurta sarısı, tuzsuz peynir ya da az miktarda labne peyniri ve bir çay kaşığı pekmez karıştırılarak bebeğe kahvaltı öğününde verilebilir. 6 aylık bebek menüsü için kahvaltı verilebilir.
Meyve Püreleri
6 aylık bebek menüsü için meyve püreleri vazgeçilmezdir. Altıncı ayda bebeğin ilk ana öğünü, anne sütü alıyorsa anne sütü, anne sütü almıyorsa formül mama olmalıdır. Ara öğünde, meyve ve sebze püreleri ile yoğurt verilebilir. Bu dönemde, bebeğinize meyve ve sebze püreleri verirken pürenin kıvamının bebeğiniz için uygun olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Altıncı ayda bebeğin ısırma ve çiğneme becerileri gelişmediğinden meyveleri püre şeklinde vermelisiniz. Altıncı ayda bebeğinizin ayına uygun meyvelerle püre hazırlayabilirsiniz. Kivi ve çilek ile tropikal meyveler bu dönem bebeğinin beslenmesi için uygun bir seçim değildir. Meyve püresi hazırlamak için öncelikle meyveyi yıkayıp kabuklarını soymalısınız. Ardından cam rende yardımıyla meyveyi püre haline getirebilirsiniz. Cam rende, meyveyi ideal kıvamda püre haline getirir. Metal ya da çelik gibi malzemeler yerine cam rende ile püre yapmak; meyvenin besin değerini kaybetmemesini sağladığından daha sağlıklıdır. Altıncı ay meyveleri, elma, armut, muz, şeftali, kayısı ve erik olarak sıralanabilir.
Sebze Püreleri ve Çorbalar
Altıncı aya uygun sebzeleri buharda ya da içme suyunda haşlayıp püre haline getirip içine çok az zeytinyağıyla ya da yağsız olarak bebeğinize verebilirsiniz. Bu dönemde sebze püreleri ve çorbalarda tuz kullanılmamalıdır. Sebzeleri de meyveler gibi önce tek tek verilmeli; bebek alerjik bir reaksiyon göstermediyse birkaç sebze bir arada haşlanıp püre olarak verilebilir. Doktor tavsiyesiyle sebze çorbalarına bir süre sonra çift çekilmiş kuzu kıyması ya da et suyu ekleyerek bebeğinizin çorbalarını daha besleyici bir hale getirebilirsiniz. Altıncı ay sebzeleri arasında tatlı patates, havuç, patates, balkabağı, kabak sayılabilir.[2] 6 aylık bebek menüsü için sebze püresi ve çorba tercih edebilirsiniz.
Yoğurt
Bebeklere bir yaşına kadar inek sütü verilmesi sakıncalıdır. Yoğurt, fermente olduğundan altıncı aydan sonra ara öğün olarak yarım çay bardağı kadar bebeğe verilebilir. Bu dönemde anne sütünün ya da formül sütün mayalanmasıyla yapılan yoğurtlar ile inek sütünün mayalayarak yapılan yoğurtlar bebeğe yedirilebilir. Yoğurdun içine evde hazırladığınız meyve pürelerinden bir miktar ekleyerek bebeğinize meyveli yoğurt hazırlayabilirsiniz. 6 aylık bebek menüsü listemize yoğurdu ekleyebilirsiniz.
Muhallebiler ve Kaşık Mamaları
Altıncı aydan itibaren bebeğe, ayına uygun kaşık mamaları ile ev yapımı muhallebiler verilebilir. Muhallebiyi tatlandırmak için şeker yerine pekmez ya da meyve püreleri kullanılabilir. Pirinç unu ve irmik, bebek muhallebisi yaparken kullanılabilir. Bebeğinize muhallebi yapmak için pirinç unu ya da irmiği su ile muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Pişen muhallebiyi bir kaseye alıp ılınmasını bekleyin. Bu sırada muhallebiye eklemek üzere bir miktar elma, armut ya da muzu cam rendede rendeleyerek elde ettiğiniz püreyi ılınan muhallebiye ilave edin. Dilerseniz bu tarifi meyve eklemeden de yapabilirsiniz. Tatlandırmak için soğuyan muhallebiye bir çay kaşığı kadar pekmez ilave edebilirsiniz. Bebeklerin çok sevdiği muhallebi doyurucu ve besleyicidir. Günün son öğünü olarak bebeğinize muhallebi verebilirsiniz. 6 aylık bebek menüsü için muhallebi ve kaşık maması yer alabilir.
Her bebek ayrı bir dünya, her bebeğin büyümesi ve gelişimi ayrı bir serüven. Bu serüvende, aklınıza takılan konularda cicicocuk.com hep yanınızda! Hamilelikten emzirmeye, doğumdan bebek bakımına her konuda cicicocuk.com’da en doğru bilgileri bulabilirsiniz.
Kaynakça:
[1]https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000713.htm
[2]https://www.nhs.uk/start4life/weaning/what-to-feed-your-baby/around-6-months/