Bebeğinizin her geçen gün ne kadar hızlı büyüdüğünü görmek, sizin için gerçekten şaşırtıcı ve mutluluk verici bir deneyim olabilir. Haliyle siz de onun gelişim sürecindeki her detayı yakından takip etmeye, bir yandan da onun hızına yetişmeye çalışırsınız. Bebeğiniz yedinci ayını doldurduğunda; hayatına fiziksel, duyusal ve zihinsel açıdan yenilikler girmeye devam eder. Peki, 7 aylık bebek gelişimi nasıl ilerler?
İçindekiler
- 7 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi
- 7 Aylık Bebeklerin Duyusal Gelişimi
- 7 Aylık Bebeklerin Zihinsel Gelişimi
- 7 Aylık Bebeklerin Sosyal Gelişimi
- 7 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
- 7 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenir?
- 7 Aylık Bebek İçin Ev Düzeni Nasıl Sağlanır?
- 7 Aylık Bebeklerin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılır?
7 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi
6. ayını doldurduklarında ek gıdaya geçiş yapan bebeklerin büyüme hızı de önceki aylara göre oldukça artar. 7. aya gelindiğinde ise büyüme hızında 6. aya kıyasla biraz yavaşlama görülmesi doğaldır. Bebeklerin vücut ağırlığı 7. aylarında yaklaşık 450 gram artar. Boyları ise genellikle 1 cm’den daha az uzar. 7 aylık kız bebeklerin ideal boy uzunluğu yaklaşık 61 – 73 cm, ideal vücut ağırlıkları ise 5,8 – 9,8 kg arasındadır. Erkek bebeklerin ise 7. aylarında boy uzunluklarının 32 – 75 cm, vücut ağırlıklarının da 6 – 10,2 kg arasında olması beklenir. Son olarak aynı dönemde baş çevresi ölçüsünün kız bebeklerde ortalama 42,8 cm; erkek bebeklerde ise yaklaşık 44 cm olması gerekir.
6. ayda geriye doğru kayarak emekleyen bebekler, bu dönemde daha bağımsız bir şekilde hareket etmeye çalışırlar. Bu nedenle emekleme sıklığında ve hızında artış görülebilir. Özellikle emeklemeye başladıkları ilk dönemde çevrelerindeki tehlikelerin farkında olmayacakları için, 7 aylık bebeklere emekleyebilecekleri güvenli bir ortam yaratılması büyük önem taşır. Bebeğiniz bu dönemde sehpa örtülerine tutunarak ayağa kalkmaya ya da çevrede duran objeleri ağzına atmaya çalışabilir. Öte yandan, oturur pozisyona geçerken arkasında sert bir cisim ya da tehlikeli bir yüzey olduğunu fark edemez. Bu nedenle ev düzeninizin bebeğinize uygun olduğundan emin olmalısınız.
Ek gıdaya geçiş yapılması, bebeklerin uyku düzeninde farklılıklar oluşmasına yol açabilir. Çünkü bebeğiniz bu dönemde daha az acıkır ve gece daha uzun süre boyunca kesintisiz şekilde uyuyabilir. Hareket düzeyinin artması, bazı bebeklerin gece geç saatlere dek uykuya direnmesine yol açabilir. 7. ayını dolduran bebeklerin gündüz uykuları genellikle her üç saatte bir ve bir buçuk saatlik uykular şeklinde bir rutine oturur. Ancak elbette söz konusu rutin, her bebekte farklılık gösterebilir. Henüz diş çıkarmaya başlamadıysa, bebeğiniz bu dönemde ilk dişini çıkarabilir ve salya miktarında artış gözlemlenebilir.
7 Aylık Bebeklerin Duyusal Gelişimi
- 7. ayını dolduran bebeğinizin görme yetisi oldukça gelişmiştir. Bu dönemde uzaktaki nesneleri ve kişileri rahatlıkla seçmeye başlayabilir.
- Uzaktan kendisine doğru gelen bir objeyi seçmenin yanı sıra, onu yakalamaya çalışabilir.
- Bu dönemde bebeğiniz, sesin geldiği yönü hızla tespit edebilir.
- Çok yavaş ya da düşük sesleri tanımak ve tespit etmek için bir süre bekleyebilir.
- Bu süreçte bebeğinizin dokunma duyusu da geliştiği için, biberonunu kendi başına tutabilmeye başlar. Küpe ve yüzük gibi küçük aksesuarları tutup çekmeye çalışabilir.
- Bebeğiniz mümkün olduğunca her şeyi elleriyle keşfetmeye çalışacağı için, bir anda saçınızı çekme olasılığına karşılıklı hazırlıklı olmalısınız.
7 Aylık Bebeklerin Zihinsel Gelişimi
- Bebeğiniz bu dönemde yaptığı her eylemin farklı kişiler ve nesneler üzerinde belirli tepkiler oluşmasına yol açtığını kavrar. Bu nedenle bazı anlarda, hiç beklemediğiniz eylemler yaparak sizin nasıl bir tepki vereceğinizi ölçmeye çalışabilir.
- Yaptığı olumsuz eylemlerin sonucunda bebeğinize öfkeli ya da yüksek sesli bir tepki vermemeniz gerekir. Mimiklerinizle veya yumuşak bir ses tonuyla ona söz konusu davranışını yanlış bulduğunuzu ya da bu davranışa üzüldüğünüzü anlatmanız yeterlidir.
- 7 aylık bebekler anlamlı kelimeleri bilinçli olarak söyleyemez. Ancak konuşmak için sürekli çaba gösterirler. Bu nedenle “baba, dede, mama” gibi ardışık seslerden oluşan kelimeler söyleyebilirler.
7 Aylık Bebeklerin Sosyal Gelişimi
- Bu dönemde bebeğinizin çıkardığı seslere kulak vermeniz büyük önem taşır. Çünkü bebeğiniz, artık sese dayalı iletişim konusunda oldukça ilerlediği için, tepkilerini ve duygularını bu yolla size iletir.
- Bebeğinizin ihtiyaçlarını onun çığlık atmasından, gülmesinden ya da ağlamasından tespit edebilirsiniz.
- 7 aylık bebeklerde yabancı korkusuna sıklıkla rastlanır. Bebeğiniz bu süreçte yabancılarla karşılaştığında, onlar tarafından kucağa alındığında ya da sevildiğinde ağlayarak tepki verebilir.
- Bu dönemde bebeklerin ayrılık korkusu da ön plana çıkar. Sizi güven ve mutluluk kavramlarıyla eşleştirdiği için, bebeğiniz sizden ayrılmakta zorluk yaşayabilir.
7 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
- Bebeğiniz bu dönemde sizden yardım almaya ihtiyaç duymadan yüzüstü yatarken oturma pozisyonuna geçebilir.
- Objelere tek eliyle uzanabilir ya da objeyi bir elinden diğerine geçirebilir.
- Her iki yanına da yardıma ihtiyaç duymadan dönebilir.
- Elinden düşürdüğü objeleri aramaya çalışabilir.
- Elinden bir obje alırsanız, buna sinirlenebilir.
- Ellerinden tutulduğu takdirde ayakta durabilir.
- Ellerini sallayabilir ya da çırpabilir.
- Kaşık kullanmak için ilk denemelerini yapabilir.
- Olumsuz tepki gösterdiğini belli eden mimik ya da jestler yapabilir.
- Yabancı kişileri hızla ayırt edebilir.
- Parmaklarını önceki aylara göre daha iyi kullanabilir.
- Kendi çıkardığı sesleri dinleyebilir.
7 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenir?
Bebeğiniz bu süreçte kendi gelişimi için oldukça önemli adımlar atar. Onu riske atan bir durum olmadığı sürece, dış dünyayı ve kendi becerilerini keşfetme yolculuğuna müdahale etmemelisiniz. Konuşmaya çalıştığı bu dönemde, bebeğinizin gelişim sürecini desteklemek adına onunla sık sık konuşabilir, ona kitap okuyabilir ya da şarkı söyleyebilirsiniz. Ancak bu esnada, onunla bir bebekle konuşur gibi değil, açık ve net cümlelerle konuşmanız tavsiye edilir. Her kelimenizi tane tane telaffuz etmeniz, bebeğinizin en kısa sürede konuşmayı sökmesini destekler. Ona ismiyle hitap etmeniz ve gün içinde birlikte yaptığınız eylemleri anlatmanız da, bu dönemde uygulayabileceğiniz öneriler arasında yer alır.
Bebeğiniz bu dönemde sıklıkla emekler. Ancak alışılmışın dışında emekleme pozisyonları gördüğünüzde, onu yorulduğunu düşünerek kucaklamanız ya da başka bir pozisyona geçmeye zorlamanız tavsiye edilmez. Aksi takdirde bebeğinizin gelişim süreci yavaşlayabilir. Onun emekleme, kendi kendine oturma ve yuvarlanarak dönme gibi eylemleri keşfetmesini beklemeniz büyük önem taşır. Elbette bu esnada onu güvende tutabilecek bir mesafede olmanız gerekir.
7 Aylık Bebek İçin Ev Düzeni Nasıl Sağlanır?
Eviniz, ilk etapta gözünüze bebeğiniz için oldukça güvenli görünebilir. Ancak gözden kaçırabileceğiniz birçok ayrıntı olabileceği için, ev düzeninizi birkaç kez gözden geçirmenizde fayda var. Çünkü bu dönemde bebeğiniz oldukça hareketli günler geçirir. Evinizin güvenliğini sağlamak için elektrik prizlerinin tümünü kapatmalı, sivri ya da keskin bir uca sahip tüm mobilyalara koruyucu takmalısınız. Bebeğinizin emeklediği ortamda önüne çıkabilecek kabloları kaldırmalı, onun ulaşabileceği tüm bibloların ve benzeri objelerin yerini değiştirmelisiniz. Dilerseniz, evinizi bir tur emekleyerek gezmeyi de deneyebilirsiniz. Bebeğinizin görüş açısından baktığınızda, ilk etapta gözden kaçırdığınız birçok riskli ayrıntıyı fark edebilirsiniz.
7 Aylık Bebeklerin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılır?
Bebeğinizin 7. ayda yapılması gereken rutin bir aşısı yoktur. Ancak bu dönemde bebeğinizin sağlık durumunda olumsuz bir gelişme ya da davranışlarında bir farklılık gözlemlerseniz, vakit kaybetmeden doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir. Bebeğiniz bu süreçte ilk dişini çıkarabileceği için; uyku düzeninde farklılıklar, hafif ateş ve salya miktarında artış gözlemlenmesi doğaldır. Kusma, ishal ya da yüksek ateş gibi belirtiler söz konusu olduğunda ise mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Siz de doktorunuzla fikir alışverişi yaparak bebeğinizin gelişim sürecini adım adım takip edebilir, onun sekizinci ayını sağlıklı ve mutlu bir şekilde karşılayabilirsiniz.
Referans:
https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-7.aspx
http://tegm.meb.gov.tr/dosya/okuloncesi/0-36ayliksaglikbakimeslenme.pdf
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.