9 aylık bebek gelişimi büyüme adımlarında son derece kritik bir süreçtir. Bebeğinizin fiziksel, duygusal ve duyusal açılardan son derece önemli eşikler atladığı bu dönem, gelecek yıllar açısından da belirleyicidir. 9. aydan itibaren bebeğinizin karakteri net şekilde ortaya çıkmaya başlar ve bebeğinizle olan ilişkiniz de farklı bir boyut kazanır. Peki, bu süreçte neler beklemeniz ve bebeğinizin hangi aşamalardan geçmesi gerekir, biliyor musunuz? İşte, 9 aylık bebek gelişimi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar…
İçindekiler
9 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?
9. ay bebeğiniz için en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu süreçte bebeğiniz artık iyiden iyiye büyümeye başlar ve yavaş yavaş çocukluğa giriş belirtileri gösterir. 9 aylık bebekler, ağırlıklı olarak 6,5 ila 11,5 kg arasında bir ağırlığa sahip olur ve fiziksel açıdan eskiye oranla çok daha aktif bir profil çizer. Kas gelişiminin ilerlediği ve hız kazandığı bu dönemde, bebekler destekli ya da desteksiz bir şekilde oturabilir, emeklemeye başlayabilir ve destekle ayakta durabilir. Ayrıca 9 aylık bir bebekte ince motor aktivitelerinin de ciddi şekilde ivme kazanması beklenir. Bebeğiniz bu süreçte istediği herhangi bir nesneye uzanıp yakalayabilir, her iki elini de etkin bir şekilde kullanabilir, kaldırabildiği tüm objeleri ağzına götürebilir ve yere düşürdüğü herhangi bir şeyi eğilip geri alabilir.
9. ayda bebeklerin çevre duygularının da gelişmesi son derece doğaldır. Bebeğiniz, bu dönemde çevresinde olup bitenleri daha fazla idrak edebilir ve etrafını daha meraklı gözlerle inceleyebilir. 9 aylık bebeklerin büyük bir bölümü sağına, soluna ve arkasına rahatlıkla dönebilir ve kimi zaman emekleyerek sizi evin içinde hızla takip edebilir. Bu noktada aklınızda tutmanız gereken detay, bebeklerin gelişim süreçlerinin birbirinden farklı ilerleyebileceğidir. Bu yüzden bebeğiniz yukarıdaki gelişmelerin bir kısmını göstermiyorsa paniğe kapılmamanız ve sakince bebeğinizin gelişimini gözlemeniz önerilir.
9 Aylık Bebek Duyusal Gelişimi Nasıl İlerler?
Bebeğiniz 9. ayına ulaştığında en çok keyif alabileceğiniz konulardan biri de bebeğinizin duyusal gelişimidir. 9. ayına gelen bebekler görme, işitme, tat alma, koku alma ve dokunma konularında müthiş bir gelişim gösterir ve her zamankinden daha meraklı bir hâle gelir. Tüm dünyayı keşfetme arzusu duyan 9 aylık bebekler, tüm farklı yüzeylere dokunmak, tüm objeleri tanımak ve tüm yiyecekleri tatmak isteyebilir.
Bu süreçteki en keyifli gelişmelerden biri de bebeğinizin müzik algısının artık oturmaya başlamasıdır. 9 aylık bir bebek çocuk şarkılarını ve ninnileri kolayca ayırt edebilir ve müzikten keyif alabilir. Sevdiği şarkıları söylediğinizde size neşeli el çırpmalarıyla tempo tutabilir ve hatta şarkıya eşlik etmeye bile çalışabilir. 9. ay, konuşma için ise ağırlıklı olarak erken kabul edilir. Bu süreçte bebekler, konuşma konusunda istekli davransalar da basit heceler ve çığlıklarla yetinmeleri son derece normaldir. Bu dönemde gelişecek olan heceleme ve çığlık atma eğilimi, ilerleyen dönemde gelişecek olan konuşma yeteneğinin temeli olarak kabul edilir.
9 Aylık Bebeklerde Anlama
9 aylık bebeklerin etrafında olan olayları anlama ve idrak etme yeteneği gelişmeye başlamıştır. Etrafında kaybolan nesneleri ve kişileri kolaylıkla fark edebilirler. Nesnelerin hareket ettiği kavrayabilir ve hareket eden bir nesne durduğunu bunu anlayabilirler. Bunun dışında 9 aylık bebeklerin soru çözme becerisi yavaş yavaş gelişmeye başlar. Örnek vermek gerekirse bebeğiniz bir oyuncağa ulaşamadığı durumda ulaşabilmek için farklı çözümler aramaktadır. Bebeğiniz 9 aylık olduğunda nesnelerin yerini de aklında tutmaya başlar. Örneğin oyuncaklarını devamlı sabit bir yerde saklıyorsanız oyuncaklarının konulduğu yeri aklında tutar ve ulaşmak için o bölgeye yönelir.
9 Aylık Bebek Duygusal Gelişimi Nasıldır?
Bebeğiniz büyüdükçe sosyal becerileri gelişir ve duyguları derinlik kazanır. 9 aylık bebekler, artık çekirdek ailesini ve yakın çevresini kolaylıkla tanıyabilir ve herkesle rahatça iletişim kurabilir. Bu noktada belirleyici olan faktör, bebeğinizin karakteridir. Bebeğiniz dışadönük bir karaktere sahipse 9. ayda tanımadığı kişilerin bile ilgisini isteyebilir, dikkat çekmek için ilginç sesler çıkarabil
ir ve ilgi görmek için talepkâr davranabilir. Utangaç bebekler ise ailesiyle vakit geçirirken rahat ve pozitif bir ruh hâli sergilerken yabancılardan çekinerek utanabilir.
9 aylık bebekler, yakın çevresine karşı eskiye oranla daha büyük bir bağlılık duyar. Bu evrede bebeğiniz, yalnız kalmaktan eskisi kadar memnun olmayabilir. Bebeğiniz tüm vaktini sizinle basit oyunlar oynayarak geçirmek isterse ve siz odadan çıkar çıkmaz ağlamaya başlarsa şaşırmayın! Bebeğinizin bu dönemde size daha bağlı bir hâle gelmesi, size olan ihtiyacının arttığı ve duygularını daha yoğun şekilde yaşamaya başladığı anlamına gelir.
9 Aylık Bebekte Sosyal Yetenekler
9 aylık bebekler artık etrafını seyretmeye ve etrafında dönen hareketleri anlamaya başlar. Bu nedenle bebeğiniz 9 aylık olduktan sonra onu güvenli bir şekilde bahçeye ya da pencere kenarına oturtabilir ve çevresini keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Fakat bebeğinizin etrafında çok fazla kişi ya da kalabalık olması onun rahatsız olmasına ve ağlamasına sebep olabilir. Bu nedenle bebeğinizin kalabalıktan rahatsız olduğunu düşünüyorsanız daha sakin ortamlarda bulunmaya dikkat edebilirsiniz. Bebeğiniz bu dönemde sevindiği bir olay olduğunda ellerini çırparak sevindiğini gösterebilmektedir. Tanımadığı kişileri gördüğünde yadırgayabilir ve tepki gösterebilir. Bu nedenle bebeğiniz 9 aylık olduğu zaman onunla farklı bir yere gitmek ya da evinize hiç görmediği birilerinin gelmesi huzursuzlaşmasına neden olabilir. Bu konuda bebeğinizin tepkileri ölçerek hareket edebilirsiniz.
Referans:
https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-9mo.html
https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/afis_brosur/9-11_Aylik_Bebek_Beslenmesi_Brosur.pdf
https://www.ttb.org.tr/STED/sted0104/bebek.pdf
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.
Benim için çok yararlı bir yazı oldu, elinize sağlık(: