Bu içeriği dinleyebilirsiniz
Kulak ağrısı hem bebeklerin hem de yetişkin kişilerin hayatını kabusa çeviren oldukça önemli bir ağrıdır. Bu nedenle kulak ağrılarının önemsenmesi ve bir an önce nedeninin araştırılması gerekmektedir. Yetişkin bireylerde kulak ağrısı kolaylıkla anlaşılabilse de bebeklerde bu durum oldukça zorlayıcıdır. Bebeklerde kulak ağrısı kulak iltihabı ya da farklı hastalıklardan dolayı meydana gelebilmektedir. Bebeğinizde kulak ağrısı olup olmadığını ise bebeğinizin ruh halinde ve davranışlarında meydana gelen değişikliklerden anlayabilmek mümkündür. Kulak ağrısı olması durumunda bebekler telaşla sağına ve soluna döner. Bunun dışında bebeğiniz kulak ağrısı çektiğinde normalden çok daha fazla ağlamaya başlar. Peki, bebeğinizin kulağının ağrıdığını nasıl anlayabilirsiniz?
- Kulak çekiştirme
- Uykudan ağlayarak uyanma
- Gece huzursuzluk ve uyumama
- Kulak akıntısı
- İştahta azalma
- Kulak akıntısında koku
- Uyku sırasında ağlama ve bağırma
- Otururken ya da ayaktayken dengede güçlük çekme
- Yüksek ateş
- İşitme azlığı gibi şikayetler olması durumunda bebeğinizin kulak ağrısı çektiğinden şüphelenebilirsiniz.
İçindekiler
Kulak Ağrısı Nedenleri
- Primer otalji kapsamına giren kulak ağrıları bulunmaktadır. Primer otalji kulak ağrısı; iç kulak, dış kulak ve orta kulakta bulunan tüm sorunları kapsamaktadır. Dış kulakta meydana gelen ağrılar ise mekanik ve enfeksiyöz olarak iki grupta incelemektedir. Mekanik kulak ağrısı nedenleri travmalar ya da kulağa sokulan yabancı cisimlerdir. Enfeksiyöz kulak ağrısı ise bakteri ve mantarlardan dolayı meydana gelen kulak ağrılarıdır.
- Hematom olarak isimlendirilen kan toplaması, kıkırdak iltihaplanması, donma ve yanık gibi kulak kepçesinde meydana gelen sorunlar, çeşitli iltihaplanmalar, biriken kulak kiri, zar yırtılması, orta kulakta su birikmesi, zona, tümör, östaki borusunun tıkanması gibi nedenlerde kulak ağrısını meydana getirebilmektedir.
- Bunların dışında sekonder otalji olarak isimlendirilen kulak ağrıları da bulunmaktadır. Bu ağrıların nedenleri ise çene eklemi rahatsızlıkları, diş hastalıkları, boğaz ve ağız enfeksiyonları, farenjit, ağız yaraları, geniz eti, gırtlak kanseri, tümör, yemek borusu sorunları, mide fıtığı ve akciğer problemleri şeklindedir.
Bebeklerde Kulak Ağrısının Nedenleri
Kulak ağrısı genellikle kulak enfeksiyonlarından dolayı meydana gelmektedir. Kulak enfeksiyonları ise bakterilerin kulakta birikmesi ile oluşmaktadır. Bebeğin kulak zarının arka kısmında bulunan sıvının enfekte olması ile kulak ağrıları meydana gelir. Bebeklerde kulak ağrıları en çok orta kulakta oluşan iltihaplardan dolayı oluşur. Orta kulak iltihabından sonra en sık meydana gelen sebep ise dış kulak iltihaplarıdır. Kulak ağrılarının diğer bir sebebi ise yansıyan ağrılardır. Diş ya da baş ağrısı kulak ağrısına da sebep olabilmektedir. Kulak ağrıları nadiren de olsa kulaklara uygulanan bir dış darbeden dolayı meydana gelebilmektedir. Bazen de nezle, grip gibi enfeksiyonlardan dolayı kulak ağrıları oluşabilmektedir.
Kulak Ağrılarında Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Kulak ağrısı kişiler tarafından önemsenmese de oldukça önemli bir ağrıdır. Basit bir ağrı olarak geçiştirilmemelidir. Özellikle dış kulak ve orta kulakta meydana gelen iltihaplar sonucunda oluşan kulak ağrıları ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Dolayısıyla bebeğinizin kulağının ağrıdığını hissettiğiniz anda bir doktora başvurmalısınız. Her ne kadar basit bir sebepten meydana geldiği düşünülse de bir doktordan destek alınmaması durumunda işitme kaybına dahi neden olabilmektedir. Bu nedenle hem yetişkinlerde hem de bebeklerde kulak ağrısı meydana gelmesi durumunda anında doktora başvurulmalıdır.
Referans:
https://sincikdh.saglik.gov.tr/TR,16778/dis-kulak-iltihaplanmalari.html
http://www.kbbbbcder.org/menu/291/akut-orta-kulak-iltihab%C4%B1
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.