Hamilelikte suyun gelmesi gebelik sürecinin olağan akışı içerisinde gerçekleşmesi gereken bir olaydır. Ancak bu durumun olağan olarak kabul edilmesi için suyun hamileliğin son döneminde yani doğumun beklendiği dönemde olması gerekir. Aksi takdirde bir sorun olabileceği düşünülebilir.
Doğuma henüz yaklaşılmadığı bir dönemde su gelmesi veya zarın yırtılması durumu görülüyorsa anneler erken doğum ile karşı karşıya demektir. 38. Haftada meydana geldiğinde herhangi bir probleme neden olmayan su gelmesi prematüre olarak belirtilen bebeklerde ölüm riskini beraberinde getirir.
Hamilelikte suyun gelmesi; bebeğin içinde yüzdüğü ve kas gelişimine katkı sağlayan amniyon adı verilen kesenin içindeki sıvının gelmesidir. Kesenin yırtılması ile gelen su artık doğumun başladığını veya başlamak üzere olduğunu belirtir.
Hamilelikte Suyun Gelmesi Nasıl Anlaşılır?
Hamile kadınlarda su gelmesi durumu her zaman aynı şekilde ortaya çıkmaz. Bu nedenle gebe anne adaylarının doğuma yaklaştıkça tetikte olması ve su gelme olayını takip etmesi gerekir.
Hamilelikte suyun gelmesi bazı anne adaylarında hafif akıntı olarak şekillenirken bazı annelerde ise birdenbire gelir. Burada ortaya çıkan farklılık zarın yırtılması ile doğrudan ilgilidir. Zarın rahim üzerindeki bir kısımdan yırtılması durumunda sıvı akıntı şeklindeyken aksi durumda daha yoğun bir akıntı olur. Anne adayları amniyon sıvısını bazen akıntı ile karıştırabilmektedir. Bu durumda akıntının sürekli olması ve kasılmaların yaşanıp yaşanmadığı kontrol edilmelidir. Bu durumlar yaşanıyorsa derhal hastaneye sevk olunmalıdır.
Hamilelikte Suyun Gelmesi ve Doğum
Gebe kadınlar için en büyük heyecan doğum anıdır. Bu heyecanın atlatılması ve bebeğin sağlıklı bir şekilde doğması istenen durumdur. Doğum anının ne zaman olacağı önceden tespit edilemediğinden anneler bu heyecanı gebeliğin son dönemlerinde yoğun bir şekilde yaşar. Doğum anının belirlenmesinde bir nebze rol oynayan su gelmesi ise heyecanı katlayan bir olaydır. Hamilelikte suyun gelmesi sonrasında 2 gün içinde mutlaka doğum gerçekleşir. 2 gün içinde doğumun gerçekleşmemesi durumunda uzman doktorlar tarafından tetkikler yapılır. Doğum zamanı gelmiş ve anne henüz sancılanmıyorsa suni sancı yöntemi ile doğumun başlaması sağlanır ve doğum gerçekleşir.
Referans:
https://ezheah.saglik.gov.tr/TR,397137/gebelik-hakinda-sikca-sorulan-sorular.html
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Yıllardır çalıştığı özel kliniğinde, perinatoloji alanında uzmanlaşmıştır.