Bebeğinin attığı ilk adımları görmek her anne babanın hayali. Minicik ayaklarıyla dik duruşuna şahit olmak için gün sayıyorsunuz. Ona yardımcı olmak, yaşamını kolaylaştırmak ise ilk hedefiniz. Ancak bazen ona destek olsun diye yapılan seçimler, maalesef bebeğinizin nazik bedenine zarar verebiliyor. Bebeklerde yürüteç kullanımı tartışması da böyle başlıyor. Birçok aile yürüteç kullanımını desteklerken uzmanlardan karşıt görüşler de duyuluyor: “Yürüteç kullanmanın zararları da var”.
İçindekiler
Yürüteç Ürünleri Bebek Gelişimi İçin Zararlı mı?
Motor gelişim olarak adlandırılan yürüme edimi kazanılırken bebekler olgunlaşıyor ve öğreniyor. Bu sürecin hızlandırılması da geciktirilmesi kadar problemli görülüyor. Oyuncaklarla ve teşvik ile motor gelişimi desteklenen çocuklar, daha hızlı beceri geliştirebiliyor. Yürüteç de bu bakışla yıllarca rahatlıkla kullanıldı ancak uzmanlar yürüteç kullanımının bebeğin zihinsel, fiziksel ve psikolojik gelişimi için zararlı olabileceğini vurguluyor. Bebekler yürüteç ile beden olgunluğuna ulaşmadan adım atmaya çalışıyor, adımların kontrolü, basış şekli, denge konularında sorunlar oluşabiliyor. Yürüteçler ev kazalarına neden olabiliyor. Ayrıca bebekler destek alarak adım atmayı öğrendikleri için desteksiz ve kısıtlanmadan yürüme konusunda kendilerine güven konusunda sorun yaşayabiliyor. Bebeklerde yürüteç kullanımının olası zararları, uzmanlarca şöyle sıralanıyor:
- Bebek ağırlığını kaldırmayı öğrenemiyor.
- Sırtını dik tutmayı öğrenemeyen bebeğin, omurga sorunları olabiliyor. (Kifoz ve skolyoz gibi)
- Dengede kalmayı öğrenmeden yürüteçle ilerliyor, bu da tek başına denge sağlamasını zorlaştırıyor.
- Bacaklarda eğrilik görülebiliyor.
- Yürüteçler tabana basmayı değil parmak uçlarında yürümeyi teşvik ediyor. Ayrıca yanlış basışlar taban sorunları da oluşturabiliyor.
- Ev kazaları oluşabiliyor. Bebekler masa örtülerini çekebiliyor, dolaplara çarpabiliyor.
- Bebeklerin birçoğu emeklemeden yürümeye geçiyor.
- Bebekler kısıtlı alanda ve yürüteç desteği ile yürüdüğü için öz güven sorunu yaşayabiliyor. Bu kısıtlanma bebeğin huzursuz hissetmesine neden olabiliyor.
Bazı istisnai durumlarda bebeklerin ihtiyaçlarına ve özel durumlarına göre uzmanlar yürüteç kullanmayı önerebiliyor. Olası zararları düşünerek ve muhakkak bir hekime danışarak, yürüteç kullanıp kullanmamaya karar verebilirsiniz. Bebeğin 7. ayının ardından yürüteç kullanılabiliyor. Ortalama 8 ay civarında bebekler emeklemeye başlıyor. Elbette her bebeğin yürüme süresi özgün gelişim özelliklerine göre değişebiliyor.
Bebek Yürüteç Çeşitleri
İlk adım yürüteçleri:Yürüteç arabalar bebeklerin itmesi ile ilerliyor. Bebeğin oturmadan, ayakta sürerek ilerlettiği yürüteçler rengarenk çeşitleri ile bebeklerin beğenisini kazanıyor. Bu tip yürüteçler seçerken, köşelerinin yuvarlak olmasına, tutma yerlerinin bebeğin kavrayabileceği kadar ince olmasına özen göstermelisiniz. Yürüteçlerin üzerinde oyuncaklar, konuşan aksesuarlar veya desenler olabiliyor. Ürünün, aksesuarların materyalinde veya boyasında toksik maddeler yer almamalı. Ayrıca araba yürüteçlerin boyu ayarlanamıyor, bu nedenle bebeğin boyuna uygunluğundan emin olmalısınız.
Örümcek yürüteçler: Yürüteç denince herkesin aklında beliren klasik görüntü örümcek yürüteçler oluyor. Oturma alanı bulunan, bebeği çepeçevre saran bu modeller, tekerleklerle tasarlanıyor. Örümcek yürüteç alacaksanız; parçalarının sağlam, bebeğin yutamayacağı kadar büyük, yüksekliği ayarlanabilir ve güvenlik donanımlı olmasına özen göstermelisiniz. Manevra kabiliyeti yüksek ve fonksiyonel modelleri tercih edebilirsiniz. Yürüteçler üzerinde sesli, ışıklı oyuncaklar bulunabiliyor.
Uzmanınız onay verdiğinde, yürüteç seçimi için hangi modeli önerdiğini sormalısınız. Seçiminizde uzman görüşlerini rehber almalısınız.
Bebek Yürüteci Fiyatları
Bebek yürüteç fiyatları, ürünlerin materyallerine, markalarına, teknik özelliklerine göre değişiyor. Bebeğinizin ihtiyaçlarına uygun ve kaliteli materyalden üretilen tasarımları seçmeli, ardından fiyat kıyası yapmalısınız. Her bütçeye, ihtiyaca uygun yürüteç farklı markalarda rahatlıkla bulunabiliyor. Yürüteç fiyatları 35 TL ile 500 TL arasında değişiyor. Sabırla ürünleri incelemeli ve bebeklerin adımlarına eşlik edecek ürünlerin kalitesinden emin olduktan sonra satın almalısınız.
Bebeklerde Yürüteç Kullanımı
Bebekler yürüteç kullanırken ortamın yeterince güvenli olduğundan emin olmalısınız. Bebeklerin yürüteçleri kullanacakları zemin düz ve pürüzsüz olmalı. Merdivenli alanlarda yürüteç kullanılmaması gerekiyor. Halı gibi yükseltiler bebeğin kaza geçirmesine neden olabileceği için önerilmiyor. Bebeğin başını çarpabileceği sivri köşeleri kapatmalı, yürüteç kullandığı alandaki eşyaları çarpmayacağı düzene getirmelisiniz. Bebek yürütecinin hızla itilmemesi, muhakkak bir yetişkin kontrolünde olması da önem arz ediyor.
Bebek Yürüteci Nasıl Temizlenir?
Yürüteçleri kullanırken üzerine yemek dökülebiliyor veya zamanla toz birikiyor, tekerlekler kirleniyor. Bebek yürüteci nasıl temizlenir diye endişelenmeyin. Yürüteçler, temizlenebilir malzemelerden imal ediliyor. Ürünün kutusundaki önerileri dikkate almalısınız, eğer bir temizlik önerisi yoksa yürüteci de diğer oyuncaklar gibi temizleyebilirsiniz. Doğal sabunlu veya beyaz sirkeli su ile yürüteci silebilir, nemli bez duruladıktan sonra kurulayabilirsiniz. Tekerlekleri her kullanımın ardından temizlemeli, günde birkaç kez yürüteç yüzeyini antibakteriyel mendillerle silmelisiniz. Bebeklerin ellerini, yiyecekleri ve hatta ağızlarını sürekli dokundurdukları yürüteç yüzeylerinin temizliğine ekstra önem vermelisiniz.
Referans:
https://www.ttb.org.tr/STED/sted0104/bebek.pdf
https://www.civilim.com/yurutec