Çeşitli sağlık sorunları nedeniyle hamile kalamayan kadınların en büyük umutlarından biri olan IVF işlemi, halk arasında “tüp bebek” adıyla bilinir ve yüksek etki oranı sayesinde çok sayıda kişi tarafından tercih edilir. Peki IVF işlemi nedir, kimlere ve hangi koşullarda uygulanır, biliyor musunuz? İşte çocuk sahibi olamayan ailelerin en büyük umutlarından olan bu etkili yöntem hakkında merak edilen tüm detaylar…
İçindekiler
Tüp Bebek (IVF) Aşamaları Nelerdir?
IVF ya da “tüp bebek” isimleriyle de bilinen “In Vitro Fertilizasyon” uygulaması, anneye ait bir yumurtanın babaya ait sperm ile vücut dışında döllenmesiyle gerçekleştirilir. Bir diğer deyişle tüp bebek uygulamasıyla dünyaya gelen bebekte yalnızca anne ve babanın genleri kullanılır ve başka bir donöre ihtiyaç duyulmaz. Tüp bebek uygulamasındaki aşamalarda ise ilk olarak yumurta uyarılır ve olgunlaştırılır. Sonrasında OPU adı verilen “yumurta toplama” aşamasına geçilir. Toplanan yumurtalar, babadan alınan sperm örnekleriyle laboratuvar ortamında döllenir. Elde edilen embriyolar, anneye geri enjekte edilir ve bir süre beklendikten sonra gebelik testi yapılır. Eğer sonuç pozitif ise uygulama başarıya ulaşmış ve hamilelik gerçekleşmiş demektir. Tüp bebek uygulamasında, olumlu sonuç ihtimalini artırmak için birden fazla döllenmiş yumurtaya başvurulur. Bu sebeple de başarıya ulaşan IVF işlemlerinde ikiz, üçüz ve hatta dördüz ve beşiz gibi çoklu gebeliklere rastlanma oranı yüksektir. IVF işlemleri, son derece büyük bir hassasiyetle gerçekleştiriliyor olsa da işlem sebebiyle annede enfeksiyon, kanama, dış gebelik gibi sağlık sorunlarının gelişme riski de bulunur.
Tüp Bebek (IVF) Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Tüp bebek tedavisinin süresi, anne ve baba adaylarının sağlık durumlarına, tedaviye ihtiyaç duyulmasına yol açan probleme ve uygulama şekillerine göre değişiklik gösterebilir. Standart bir IVF işlemi, tedaviye başladıktan sonra yaklaşık 20 gün içinde sonuçlanır. İşlem, adet döneminin 2. ya da 3. gününde başlar ve yumurta toplanması, döllenme ve anneye enjekte edilmesi süreçleri yaklaşık 9 gün sürer. Sonraki 11 gün, gebelik testi yapmadan önce gereken bekleme sürecidir. Bu 11 gün içinde herhangi bir işlem yapılmaz. Gebelik testinin sonucunda eğer hamilelik oluştuğu gözlemlenirse, işlem başarıyla sona erdirilir. Hamilelik oluşmamışsa, anne ve baba adaylarının talebine ve doktorun onayına göre işlem tekrarlanabilir.
Tüp Bebek (IVF) Yaş Sınırı Kaçtır?
Tüp bebek uygulaması için yasal bir yaş sınırı yoktur, ancak 39 yaşını aşmış kadınların yumurta sayıları azaldığı ve doğurganlık oranları düştüğü için ileri yaşlardaki uygulamalar hekim kararına bağlıdır. Pek çok doktor, 45 yaşından büyük kadınlara IVF uygulaması yapılmasını önermez, çünkü bu yaştan sonraki uygulamaların başarı ihtimali düşük, riski ise büyüktür. Eğer tüp bebek işleminizi SGK kapsamında yaptırmak istiyorsanız, yaşınızın 23 ila 39 arasında olması beklenir. 40 yaşından gün almış kadınların son 1 ay içinde düzenlenmiş raporları bulunuyorsa, işlemin SGK kapsamında yaptırılabilmesi mümkündür. 23 yaşından küçük, 39 yaşından büyük kadınların IVF işlemleri ise SGK tarafından karşılanmaz.
Tüp Bebek (IVF) Başarı Oranı Nedir?
Tüp bebek işleminin başarı oranı; anne adayının yaşına, kilosuna, IVF işlemini gerekli kılan sağlık probleminin seviyesine ve işlem sayısına göre değişkenlik gösterir. Anne adayının yaşı ne kadar yüksekse, işlemin başarı ihtimali de o kadar düşüktür. Bu sebeple de IVF yoluyla anne olmak isteyen kadınlara 40 yaşından önce tüp bebek uygulamasına başvurmaları tavsiye edilir. IVF işleminin dünya genelindeki başarı ortalaması, yaklaşık olarak %40 ile %60 arasıdır. İlk işlemin başarısız olması durumunda işlem tekrarlanabilir ve işlem sayısı arttıkça hamilelik ihtimali de yükselir.
İlginizi çekebilir:
Referans:
http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/saglik/saglik_hizmetleri/tup_bebek_tedavisi
https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/fertility-treatments/what-ivf
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Yıllardır çalıştığı özel kliniğinde, perinatoloji alanında uzmanlaşmıştır.