Gebeliğin belirli bir döneminde ortaya çıkan ve bebeğin vücudunu örten lanugo tüyleri; doğumdan sonra da bir süre daha bebeğin vücudunda kalmaya devam eder. Doğumdan hemen sonra bu tüyler ile karşılaşan bazı anneler endişe duyabilir. Oysa lanugo tüyleri bebeklerin sağlığı için oldukça önemlidir ve çeşitli amaçlarla koruyuculuk sağlar. Doğumdan kısa süre sonra ortadan kaybolan bu tüyler; var oldukları süre boyunca hem fetüsü sıcak tutarlar hem de bebeğin enfeksiyon yaşamasının önüne geçerler.
İçindekiler
Lanugo Tüyleri Ne İşe Yarar?
Bebeğin pamuksu cildinin üstünde; gebeliğin 13. haftası itibarıyla ipek gibi incecik tüyler çıkar. Genellikle renksiz olan bu tüyler; ilk olarak bebeğin başında, devamında da bütün vücudunda görülür. Saçla herhangi bir alakası olmayan lanugo tüyleri, doğumun ardından zaman içinde dökülerek kaybolur. 20. haftada lanugo tüyleri, anne karnındaki bebeğin bütün vücudunu kaplamış olur. Anne karnında gelişimini sürdüren bebeğin cildi oldukça incedir ve cildinin altında herhangi bir yağ tabakası bulunmaz. Bu nedenle bebeğin vücudu enfeksiyonlara karşı biraz korunmasız kalır. Üstelik yağ tabakası bulunmadığı için vücudun ısı dengesini koruması da zorlaşır. İşte lanugo ismi verilen hafif ve küçük tüyler sayesinde bebeğin vücudu hem enfeksiyonlara karşı korunaklı hale gelir hem de ısı dengesi kolayca sağlanır.
Anne karnındaki bebeğin sahip olduğu tüylerin yoğunluğu; bebeğin genetik özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir. Bazı bebeklerin lanugo tüyleri çok net bir şekilde anlaşılamazken bazı bebeklerde ise çok belirgin olabilir. Ağırlık olarak vücuttaki tüyler omuz, sırt ve baş kısmında görülür. Bebeklerin büyük bir çoğunluğunda kısa ve renksiz olan bu tüyler; bazı bebeklerde koyu renkli ve uzun da olabilir. Dolayısıyla lanugo tüylerinin yapısı konusunda herhangi bir endişe taşımaya gerek olmaz. Her halükarda tüyler doğumdan sonra dökülür.
Lanugo Tüyleri Ne Zaman Dökülür?
Doğum gerçekleştikten sonra bebeğin vücudundaki lanugo tüyleri 4 ay içerisinde tamamen ortadan kaybolur. Ancak tüylerin dökülmesi arttıkça bebekler bu tüylerin bir kısmını yutabilir. Dolayısıyla ebeveynler, bebeklerinin bu tüyleri yutmaması için biraz özen gösterebilir. Ancak yine de yutma durumu tamamen engellenemeyebilir ve bu durumdan korkmaya gerek yoktur. Çünkü bebeğin boşaltım sistemi; çok küçük olan bu tüyleri idrar yoluyla kolayca dışarı atabilir. Lanugo tüylerinin dökülmesinin ardından bebeğin vücudunda gerçek kıllar ve gerçek saçlar çıkmaya başlar. İlk zamanlarda lanugo tüyleri yoğun bir şekilde döküldüğü için bebek, ebeveynlerin gözüne kel gibi görünebilir. Bu konuda da endişelenmeye gerek olmaz. Çünkü bebek 1 yaşına geldiği zaman vücudundaki tüm kıllar ve saçlar çıkmış olur. Bebeklerin alnında bulunan tüyler de benzer şekilde 3. ya da 4. ay itibarıyla kendiliğinden kolayca dökülür ve yok olur.
Lanugo Tüylerinin Dökülmesi için Ne Yapmak Gerekir?
Bütün bebeklerin vücudunda oluşan lanugo tüyleri, gereken zamanda kendiliğinden dökülür. Bazı anneler, bu tüylerin hızla ortadan kalkması için bazı yöntemlerin uygulanması gerektiğini düşünebilir. Hatta bunun için zeytinyağı ile tüylü bölgeleri ovmak ya da tüylü yerlere anne sütü sürmek gibi yöntemler deneme yoluna gitmek isteyebilir. Oysa bu yöntemlerin hiçbiri lanugo tüylerinin dökülmesini hızlandırmaz. Dolayısıyla tüylerin hızla dökülmesini sağlamak için herhangi bir yöntem uygulamaya gerek olmaz. Bebeklerin doğum ve büyüme süreçleri kusursuz bir sisteme sahiptir ve her bir adım en ideal şekilde ilerler. Bu nedenle bebeklerinin vücudunu kaplayan lanugo tüylerinin de ortadan kaybolması için annelere düşen tek görev; beklemek olur.
Referans:
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Yenido%C4%9Fan%C4%B1n%20De%C4%9Ferlendirilmesi.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526092/
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.