Bebeğinizle birlikte geçirdiğiniz en özel anlardan biri olan emzirme, bebeğinizle aranızda yakın bir bağ ve ilişki oluşması için oldukça önemlidir. Bu özel anların hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıklı bir şekilde geçebilmesi için ise belirli hijyen ve bakım kurallarına uymanız gerekebilir. Meme hijyeni doğru sağlanmadığında bebeğinizin ağzında pamukçuk gibi istenmeyen sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Ayrıca mikroplar, bebeğinizin ağzından memede bulunan süt kanallarına sızarak çeşitli iltihaplanma problemlerine yol açabilir. Peki bu problemleri önlemek için nelere dikkat edilmelidir? Detaylara göz atarak sağlıklı bir emzirme süreci yaşayabilirsiniz.
İçindekiler
Doğum Sonrası Meme Bakımı
Bebekler doğum sürecinden hemen sonra sık sık emzirilmelidir. Çok sayıda uzmana göre bu süre en fazla 2 saatte bir olacak şekilde düzenlenmelidir. Bu kadar sık emzirme sonucunda ise doğumdan sonra zaten çok hassas bir durumda olan ve süt üretmeye başladığı için özel bir değişim yaşayan meme bölgesi, bakıma ihtiyaç duyar. Bu nedenle doğumdan önce hazırladığınız doğum çantasında, göğüs ucu bakım kremlerine ve göğüs pedlerine yer vermeniz büyük önem taşır.
Her Emzirme Sonrasında Hijyen ve Bakım
Her emzirme sonrasında ve öncesinde uygulamanız gereken bazı temizlik adımları bulunur. Göğüs pedi kullanmanız, göğüslerinizden gelebilen fazla sütün emilmesini sağlayabilir. Göğüs pedi kullanmadığınızda, giysilerinize ya da iç giysilerinize bulaşan süt sebebiyle ıslaklık meydana gelebilir. Bu ıslaklık ise bakteri oluşumuna sebep olabilir. Bu nedenle göğüs pedi kullanarak ıslaklığı önleyebilir, bakteri oluşumunu engelleyebilirsiniz. Bebeğinizi emzirmediğiniz zamanlarda, özellikle o uyurken göğüs ucu için üretilen çatlak kremleri kullanarak meme ucunu yumuşatabilir, nemlendirebilirsiniz. Eğer kremi sürekli olarak temizlemek sizin için ve bebeğiniz için zorlu bir süreç oluyorsa bu durumda yenilebilir olan ve ”lanolin” maddesi içeren göğüs ucu kremlerini kullanabilirsiniz.
Meme Hijyeni Nasıl Sağlanmalıdır?
İlk olarak emzirme öncesinde göğüslerinizi ılık su yardımıyla yıkayabilir, bu sayede süt salınımını da artırabilirsiniz. Yıkama işleminde sabun kullanmanız önerilmez. Çünkü sabun göğüs uçlarınızda kurumaya neden olabilir. Kuruma sonucunda ise çatlak oluşumu görülebilir. Ilık su ile yıkadıktan sonra temiz bir havlu ya da yumuşak bir peçete yardımıyla kurulayabilirsiniz. Ardından göğüs ucunuzu birkaç damla anne sütüyle silebilirsiniz. Günde bir – iki defa ılık suyla yıkamanız yeterli olacaktır. Göğsünüzü yıkamadığınız zamanlarda anne sütü yardımıyla silmeniz, anne sütünün mucizevi etkisiyle, göğüs ucunuzdaki bakterilerin ölmesini ve bölgenin hijyenik bir duruma gelmesini sağlayabilir.
Çatlak Oluşumu Durumunda Nasıl Önlem Alınmalıdır?
Çatlak oluşumunu engellemek mümkün olsa da oluşmuş olan çatlakları iyileştirmek her zaman daha zordur. Eğer meme uçlarınızda herhangi bir çatlaklık varsa ya da emzirme sırasında acı hissediyorsanız, göğüs ucu koruyucu aparatlar tercih edebilir, bu zorlu süreci canınız yanmadan atlatabilirsiniz. Koruyucular dışında düzenli olarak çatlak kremleri kullanabilir, göğsünüzü sık sık nemlendirerek cildin elastikiyetini artırabilirsiniz. Göğsünüzde herhangi bir iltihaplanma durumu söz konusuysa tıbbi yardım almanız önerilir. Özellikle mastit gibi sorunlar yaşıyorsanız, çeşitli sağlık sorunları da beraberinde gelebilir. Ateş, yorgunluk, memede kızarık bölgeler ve şiddetli ağrı olması durumunda acilen doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir.
Yetersiz Meme Hijyeninde Oluşabilecek Sorunlar Nelerdir?
Yetersiz meme hijyeni, hem bebeğiniz hem de sizin sağlığınız için tehdit unsurudur. Göğüs ucunuzda biriken bakteriler, emzirme yoluyla bebeğinizin ağzına geçebilir ve bebeğinizde pamukçuk, üst solunum yolu enfeksiyonu, pişik gibi sorunlara yol açabilir. Özellikle ilk aylarda bebeğinizin bağışıklığı henüz tam gelişmediğinden mikroplara karşı savunmasızdır ve bu konuda güçlü önlemler almak gerekir. Siz göğüs ucunuzu sık sık temizleseniz dahi, her emzirmede bebeğinizin ağzından pamukçukla birlikte mikrop kapabilirsiniz. Bu tip durumlarda ise hem bebeğinizin hem de sizin uygun tıbbi yardım alarak iyileşmeniz gerekir.
Referans:
https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/1437,basariliemzirmepdf.pdf?0
http://hastane.kocaeli.edu.tr/upload/duyurular//300420033141980ad.pdf