Bebeklik çağından itibaren gelişim basamaklarının en önemli adımı ve büyüme çağlarının olmazsa olmazlarından olan oyunlar, çocukların en iyi öğrenme etkinliklerindendir. 5 yaşında olan çocuklar, duygularını geçmiş yıllara göre daha iyi ifade etmeyi öğrendikleri için artık hoşlanmadıkları ya da hoşlandıkları oyun ve etkinlikleri ebeveynleriyle paylaşabilirler. Kendi duygu ve düşüncelerini ifade edebildikleri gibi sizin duygularınızı da çok iyi gözlemleyerek analiz edebilirler ve karşılığında sizi telkin edecek cümleler kurabilirler.
Arkadaşlık konusunda seçici olmaya başlayan ve bazılarıyla daha yakın ilişki kuran 5 yaş çocukları, beraber oynamak istediği arkadaşlarını da seçebilir. Çok sayıda yeni beceri geliştirebilen ve öğrenmeye en açık yaşlardan birinde olan 5 yaşında çocuğunuzla, evde yapabileceğiniz onlarca etkinlik ve oyun bulunur. Bu oyunları sizinle birlikte oynamaktan çok keyif alacak olan çocuğunuzla eğlenceli vakit geçirebilir, onunla aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz.
İçindekiler
5 Yaşa Uygun Etkinlikler Nelerdir?
5 yaş çocukları için en uygun oyunlar; evcilik oynama, askercilik oynama gibi hayal gücüyle geliştirilen oyunlardır. Bu yaş grubu çocukları genellikle bu tür oyunlar oynamaktan büyük keyif alır. Ayrıca izledikleri içeriklerde yer alan bazı film ya da dizi karakterlerini taklit etmek, üst üste dizilen blok ya da legolarla oynamak, masa oyunları, yapboz oyunları, resim yapmak, çeşitli boyama aktiviteleri yapmak, kesmek ve yapıştırmak gibi aktiviteler en çok ilgilerini çeken etkinliklerdir. Özellikle kendin yap etkinlikleri çocuğunuz için en öğretici oyunlar arasında yer alır. Parmak kuklalar, çeşitli el işi çalışmaları, kayıp bulma oyunları gibi farklı oyunlar da 5 yaşında çocukların severek oynayacağı oyunlardandır.
5 yaş oyunları yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Çocuğunuzun karakterine bağlı olarak kendiniz de bazı oyunlar tasarlayabilir, çocuğunuzla paylaşarak oynamak isteyip istemediğini sorabilirsiniz. Örneğin, evdeki imkânlarla çocuğunuza bir çadır kurabilir, çadırı kurarken ondan yardım isteyebilirsiniz. Çadırda vakit geçiren çocuklar, kendilerini daha güvende hissedebilir. Kendine ait güvenli bir alanda bulunan çocukların öz güvenleri de gelişme gösterebilir. Çadır kurmak için evdeki çarşafları kullanabilir, güvenli nesneleri bir araya getirerek basit bir kurulum yapabilirsiniz.
5 Yaş Oyunları ve Aktivitelerinin Faydaları
5 yaş çocukları oyun ve etkinlikler sayesinde çok sayıda beceri elde eder. Oyun, çocuklar için en önemli öğrenme kaynağıdır. Çevresinde olan biten her şeyin farkında olan çocuklar, çevrede öğrendikleri gelişmeleri oyunlarda uygulayarak pekiştirirler. Oyunlar sayesinde öz güvenleri yükselen ve desteklenen çocuklar, problem çözme becerilerini de bu yolla geliştirir. Çocuklar oyun sırasında fiziksel efor harcadıkları için kaslarının gelişimi, ince motor becerilerinin gelişimi, dengede durma kabiliyetlerinin gelişimi büyük ölçüde ilerleme kat eder. Denge kabiliyetinin artmasıyla birlikte oyunlar sırasında düşme ya da sendeleme gibi hareketlerde de azalma görülür. Vücut koordinasyonunun artmasına yardımcı olan oyunlar, çocukların el becerilerinin gelişmesine ve parmak kaslarının güçlenmesine zemin hazırlar.
Analitik düşünme becerisinde artış, dikkat ve odaklanmada gelişme, sosyal becerilerde artış gibi olumlu etkileri bulunan oyunlar bilişsel gelişimin büyük bir parçasıdır. Duygusal farkındalığın büyük oranda artmasını sağlayan oyunlar, çocuğunuzun direktifleri doğru bir şekilde anlamasına ve gerçekleştirmesine de yardımcı olur. Oyunlar aracılığıyla sizinle arasındaki bağı güçlenen çocuğunuz, isteklerinizi yerine getirme konusunda da daha öz verili davranabilir. Örneğin, oyun sırasında sizinle keyifli vakit geçirmesi ve ona ilgi gösterdiğinizi hissetmesi, psikolojisini olumlu yönde etkileyeceği gibi sizin sözünüzü dinlemeye de daha yatkın hâle getirebilir. Ayrıca oyunlar sayesinde çocuğunuzla olan ilişkiniz ve iletişiminiz de gelişebilir. Çocuğunuzun duygu ve düşüncelerini öğrenebilir, yeni geliştirdiği davranışlarını görebilir ve kişiliğini anlama fırsatı bulabilirsiniz.
5 Yaş Oyunlarına Başlamadan Önce Yapmanız Gerekenler
Öncelikle çocuğunuz için yeterli bir oyun alanı yaratmanız çok önemlidir. Çocuğunuz için almanız gereken güvenlik önlemlerini alabilir, kendisine zarar verebileceği hiçbir nesneyi etrafında bırakmayarak onun güvende olmasını sağlayabilirsiniz. Akıllı telefon, tablet, televizyon gibi eşyalarla ilişiğinizi keserek tamamen çocuğunuzla birlikte oyuna odaklanmanız önerilir. Bu sayede çocuğunuza onunla oyun oynamaya ne kadar özen ve değer verdiğinizi gösterebilir, oyunu ciddiye aldığınızı anlamasına yardımcı olabilirsiniz. Oyun sırasında onunla göz teması kurabilir, onu ne kadar çok sevdiğinizi hissettirebilirsiniz. Oyuna başlamadan önce onunla tam olarak karşı karşıya oturmaya da özen gösterebilirsiniz.
En Eğitici 5 Yaş Oyunları
1. Parmak Kukla
En kolay oynayabileceğiniz oyunlardan biri olan parmak kukla oyunu maliyetsiz ve eğlenceli oyunlardandır. Kağıt, kuru boya kalemleri ya da pastel boya kalemleri ve bir bant yardımıyla kolaylıkla parmak kukla yapabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte kağıtları eşit dikdörtgenler hâlinde kesebilir. Üzerine çeşitli mimiklere sahip yüzler ya da hayvanlar çizebilirsiniz. Bunları çocuğunuzun da boyamasına ve çizmesine izin vererek bu etkinliği de bir oyuna dönüştürebilirsiniz. Çizimleri biten kağıtları parmaklarınızın avuç içine bakan bölümlerine denk gelecek şekilde sarabilir, ardından bant yardımıyla sabitleyebilirsiniz. Her parmağınızdaki kukla için farklı bir ses kullanabilir, kuklaların her birine isim koyarak çocuğunuzun doyasıya eğlenmesini sağlayabilirsiniz.
2. Pipetlerle Resim
Pipetlerle resim oyunu, 5 yaş oyunları arasında çocukların en çok sevdiği eğlenceli oyunlardan biridir. Öncelikle sulu boya çalışması yapılacağından, oyun alanında kirlenme oluşmasını önlemek için kullanmadığınız bir örtü serebilirsiniz. Oyun için bir sulu boya takımı, bir defter ya da büyük bir kağıt ve bir pipet yeterli olacaktır. Sulu boya fırçanızı suya batırdıktan sonra dilediğiniz renkten bir miktar alın ve defterin üzerine büyük bir damla damlatın. Ardından çocuğunuza damlanın üzerine pipetle üflemesini söyleyin. Pipetle üfleyerek damlaları hareket ettirebilir ve işlemi defalarca tekrarlayabilirsiniz. Dilerseniz kendisinin de damla yapmasına izin verebilir, bu kez pipetle üfleme işini siz yapabilirsiniz.
3. Baskı Resim Etkinliği
Baskı resim tekniği, hem nostaljik olan hem de çok öğretici olan oyunlar arasında yer alır. Evde bulunan patatesleri kullanarak yapılan çeşitli kalıpları sulu boyayla boyayabilir, ardından çocuğunuzla birlikte deftere baskı yapabilirsiniz. Bu oyunu farklı nesnelerle de gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, dışarıdan toplayacağınız temiz yaprakları boyayabilir, ardından çocuğunuzla birlikte deftere basabilirsiniz. Yaprakları çeşitli ağaçlardan toplayabilir, bu sayede çocuğunuza ağaçların isimlerini ve farklarını da anlatabilirsiniz.
4. Evde Hazine Etkinliği
Çocuğunuzun odasında oynayacağınız bu oyunun kuralları oldukça basittir. Çocuğunuzu odanın dışında bir süre bekletin ve bu süre zarfında onun bir eşyasını saklayın. Odaya çağırdığınızda ona çeşitli ipuçları vererek ve sorular yönelterek oyuncağını ya da eşyasını bulmasını sağlayın. Gerçekten bulabileceği bir yere koymanız, onun öz güveninin gelişmesine ve kendisini başarılı hissetmesine de yardımcı olabilir. Bu sayede çocuğunuzun analitik düşünme becerilerinin artmasını da sağlayabilirsiniz.
5. Kağıttan Basket
Evde kullanılmayan kağıtları ve gazete kağıtlarını değerlendirerek minik toplar hâline getirin. Bu işlemi çocuğunuzla birlikte yaparak onun parmak kaslarının güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Ardından çocuğunuzun oyuncak kutusu ya da evde bulunan herhangi bir kutuyu bir köşeye yerleştirin. Çocuğunuzun basket atabileceğini düşündüğünüz, yakın bir mesafeden atışlar denemesine izin verin. Siz de oyuna katılarak çocuğunuza destek olabilir, yapamadığında onu desteklemeye devam edebilirsiniz. Basket attığında ise takdir edebilir, onu alkışlayarak ödüllendirebilirsiniz.
6. Saklambaç
En nostaljik ve keyifli oyunlardan biri olan saklambaç oyununu çocuğunuza öğretebilir, onunla birlikte harika vakit geçirebilirsiniz. Oyuna evde bulunan diğer bireylerin de katılmasını sağlayabilir, eğer çocuğunuzla baş başa oynuyorsanız, sırayla saklanabilirsiniz.
Bu yazı ilginizi çekebilir:
Referans:
https://raisingchildren.net.au/school-age/development/development-tracker/5-6-years
Ege Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu, uzmanlık alanı; Çocuk, Ergen ve Anne psikolojisi, özgüven eksikliği, depresyon, öfke kontrolü gibi bir çok psikolojik alanlarda çalışmalar yapmaktadır.