Çizgi filmler ve animasyonlar, çocukların eğlenceli ve keyifli vakit geçirmesini sağlayan başlıca aktiviteler arasında yer alır. Üstelik çocuk filmi olarak bilinen yapımların çoğu, çocukların eğlenirken öğrenmesine ve dünyayı keşfetmesine yardımcı olacak niteliktedir. Ne var ki, ebeveynler çocuklarının filmlerle kurduğu ilişki konusunda hassas ve dikkatli olmalıdır. Doğru mesajlar içermeyen, çocukların psikolojisine zarar verebilecek türden sahneler barındıran ya da onların yaş grubuna uygun olmayan filmler; çocuk gelişimi sürecinde olumsuz etkilere yol açabilir. Peki, hangi filmler çocukların hayal gücü ve karakter gelişimi sürecine olumlu katkılar sağlayabilir? Farklı yaş gruplarından çocuklara uygun çocuk filmi önerileri nelerdir? Gelin, tüm bu soruları birlikte yanıtlayalım ve çocuk filmi önerilerine göz atalım.
İçindekiler
0 – 2 Yaş Arası Çocuklar Film İzleyebilir mi?
Teknolojinin gelişmesi ve modern hayatın gitgide hızlanan yoğun temposu nedeniyle, çocukların televizyonla tanışma yaşının her geçen yıl biraz daha düştüğünü söylemek yanlış olmaz. Ancak pedagoglara göre, erken yaşta televizyonla ve çizgi filmlerle tanışan çocukların psikolojileri olumsuz açıdan etkilenebilir.
0 – 2 yaş aralığındaki çocuklar, henüz gerçeklik ve hayaller arasındaki farkı ayırt edebilme becerisine sahip değildir. Bu nedenle bu süreçte çizgi film ve benzeri yayınlar izledikleri takdirde, gördükleri karakterleri ya da olayları gerçek sanabilirler. Başka bir deyişle, 2 yaşından küçük çocukların gerçeklik algısı, izledikleri çocuk filmleri nedeniyle olumsuz etkilenebilir. Bu sebeple pedagoglar, çocukların 2 yaşını doldurana dek çocuk filmi ve çizgi film türleriyle tanıştırılmamasını tavsiye eder.
Çocuk Filmi İzlemek Çocuk Gelişimine Katkı Sağlar mı?
Çocuk filmi denen yapımların her biri, birbirinden eğlenceli olayları, renkli karakterleri ve ilginç hikayeleri içinde barındırır. Bu sayede çocukların ilgisini kolaylıkla çekebilir, öte yandan onların hayal güçlerinin gelişmesinde olumlu etkiler yaratabilir. Özellikle son yıllarda izleyicilerin beğenisine sunulan çizgi filmlerde kullanılan görsel efektler, çocukları göz alıcı ve keyifli dünyaların atmosferine doğru yolculuğa çıkarır. Ancak çocuk filmi yapımlarının tümü çocuk gelişimi uzmanları tarafından denetlenerek beyaz perdeye taşınmadığı için, bazı filmlerde şiddet ya da aksiyon unsurları barındıran sahneler olabilir.
Bu noktada, çocukların izleyeceği filmlerin ebeveynler tarafından filtrelenmesi büyük önem taşır. Eğitici ve eğlendirici unsurları bir arada barındıran, doğru mesajlar veren çocuk filmi seçenekleri, çocukların hayal gücü ve karakter gelişimi süreçlerinde önemli bir rol oynayabilir.
Çocuklar Hangi Filmleri İzlemeli?
Çocuk filmleri birçok farklı konuyu, farklı şekillerde işleyebilir. 2 – 6 yaş arası çocukların izleyeceği filmlerin, gerçeklikle ilişki kurabilen yapımlar olması tavsiye edilir. Başka bir deyişle, filmlerde işlenen konuların ve karakterlerin, çocukların anlayabileceği ölçüde basit ve gerçek olması büyük önem taşır. Filmlerde geçen kavramların ve nesnelerin, çocukların öğrenim süreçlerini destekleyecek nitelikte sunulması gerekir. Bu sayede çocuklar, filmler aracılığıyla dış dünyayla bağlarını kuvvetlendirebilir ve yeni kavramlarla tanışabilir.
7 yaşını dolduran çocukların gerçek ve hayal arasındaki farkı ayırt edebilme becerileri gelişmiş olacağı için, gerçeküstü öğeler barındıran çocuk filmlerinin 2 – 6 yaş aralığındaki çocuklara izletilmemesi önerilir. 2 – 6 yaş grubundaki çocukların izleyeceği filmlerin cinsellik, ölüm, yaralanma, şiddet, cezalandırma ve korku unsurları barındırmayan yapımlar arasından seçilmesi tavsiye edilir.
0 – 6 Yaş Arası Çocuk Filmi Önerileri
Özellikle karantina döneminde evde yapacak aktivite arayan ebeveynler için çocuk filmi izlemek, kurtarıcı bir seçenek oldu. Siz de çocuğunuz için az önce sözü geçen kriterlere uygun çocuk filmi önerileri arıyorsanız, aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.
Kaşif Dora: Büyük Doğum Günü Macerası (2015)
Yaş Aralığı: +3
Süre: 95 dakika
Çocuklar tarafından oldukça sevilen bir çizgi karakter olan Kaşif Dora’nın birbirinden eğlenceli maceralarını barındıran bu yapım, öğretici unsurlar içeren interaktif bir filmdir. Dora’nın doğum günü partisine yetişmek için eve dönmek isteyen karakterler, farklı bilgileri ve kavramları içeren bir yolculuğa çıkar. Nazik ve yardımsever bir karakter olan Kaşif Dora, çocuklar için olumlu bir rol modeldir. Doğum günü partisine yetişmek için engelleri aşmaya çalışan karakterin karşısına farklı kategorilerden sorular çıkar. Böylelikle çocuklar, Dora ile birlikte farklı sorulara yanıt verebilir ve problem çözme becerisini geliştirebilir. İngilizce dil seçeneği de bulunan film, çocukların İngilizce kelimelerle tanıştırılmasına da vesile olabilir.
Winnie the Pooh (2011)
Yaş Aralığı: +3
Süre: 69 dakika
Kült çizgi dizi Winnie the Pooh’un beyaz perdeye uyarlandığı film, Winnie the Pooh macerasının başladığı yer olan Yüz Dönüm Ormanı’nda geçer. Sevimli ayı Winnie’nin en yakın arkadaşları olan Tigger, Eeyore, Roo, Piglet, Tavşan, Baykuş ve Kanga, birbirinden çılgın maceralara atılır. Winnie’nin esas amacı karnını doyurmak için bal kavanozu bulmak olsa da, arkadaşlarına yardım etmek için tüm bu maceralara katılmaktan kendini alamaz. Filmde, her biri farklı bir hayvanı temsil eden karakterlerin ilişkisi üzerinden nezaket, dostluk ve yardımlaşma gibi kavramlar işlenir.
Neşeli Ayaklar (2006)
Yaş Aralığı: +5
Süre: 108 dakika
Antartika’da yaşayan imparator penguenleri konu alan animasyon filmi Neşeli Ayaklar, genç ve sıra dışı özelliklere sahip bir penguen olan Mumble’ın öyküsünü anlatır. Bu bölgede yaşayan tüm imparator penguenleri kendi ruh eşlerini bulmak için şarkı söyler. Ancak Mumble’ın sesi çok kötü olduğu için, günün birinde ruh eşini nasıl bulacağı hakkında hiçbir fikri yoktur. Ne var ki, Mumble’ın diğer hiçbir penguende olmayan eşsiz bir yeteneği vardır: O, harika bir tap dansçısıdır! Mumble, kendi ailesinden ve arkadaşlarından uzaklaşarak çıktığı yolculukta yeteneği sayesinde birbirinden ilginç maceralara atılır. Çünkü Antartika’nın başka bir bölgesinde, bambaşka yeteneklere sahip penguenler yaşamaktadır.
Komşum Totoro (1988)
Yaş Aralığı: +5
Süre: 87 dakika
Usta Japon yönetmen Miyazaki’nin en sevilen animasyon filmlerinden olan Komşum Totoro, Satsuki ve Mei isimli iki küçük kızın maceralarını konu alır. Satsuki ve Mei’nin annesi hastanede olduğu için, kızlar babalarıyla birlikte hastanenin yakınında ve kırsal bir bölgede yer alan eski eve taşınır. Çok geçmeden küçük kızlar, yaşamaya başladıkları bu yeni bölgede onlardan başka canlılar da olduğunu keşfeder. Peşine düştükleri canlılar eşliğinde büyüleyici bir dünyanın kapılarını aralayan Satsuki ve Mei, yeni arkadaşlarıyla sıcacık bir bağ kurar. Komşum Totoro’da arkadaşlık, yardımlaşma, cesaret ve nezaket gibi pozitif temalar ön plana çıkar.
Ratatuy (2007)
Yaş Aralığı: +6
Süre: 111 dakika
En İyi Animasyon Film Oscar’ını kazanan animasyonlar arasında yer alan Ratatuy, yemek yemeye son derece düşkün sevimli bir fare olan Remy’nin öyküsünü anlatır. Yemeğe olan sevdası nedeniyle Remy’nin en büyük hayali bir aşçı olmaktır. Hayalini gerçeğe dönüştürmek için Paris’e doğru yola çıkan Remy, başına gelen bir kaza sonrasında kendini bir anda şehrin en ünlü ve başarılı restoranının kanalizasyonunda bulur. Bunun üzerine restoranın çöpçüsüyle bir anlaşma yaparak hayallerini süsleyen ve tüm hünerlerini insanlara kanıtlamasını sağlayacağına inandığı büyük mutfağa kavuşur. Ne var ki, insanlar, yiyecekleri yemeklerin pişirildiği mutfakta bir fare olmasına pek de sıcak bakmayacaktır. Remy’nin hayallerini gerçekleştirebilmesi ve kendini insanlara ispat edebilmesi için önünde uzun ve çetrefilli bir yolculuk vardır. Pixar imzası taşıyan bir film olan Ratatuy, çocuklara sevgi ve yardımlaşma temalarını aşılayan bir yapım olarak ön plana çıkar.
Bu yazı ilginizi çekebilir:
Ege Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu, uzmanlık alanı; Çocuk, Ergen ve Anne psikolojisi, özgüven eksikliği, depresyon, öfke kontrolü gibi bir çok psikolojik alanlarda çalışmalar yapmaktadır.