Oyun parkı modelleri, çocuklu ailelerin mutlaka edinmesi gereken ürünler arasında yer alır. Çocukların özgürce oyun oynayabilmesine ve daima güvende kalmasına yardımcı olan oyun parkları, çocukların kendilerine ait kişisel bir alana sahip olmasını da kolaylaştırır. 1 yaştan itibaren rahatça kullanılabilen oyun parkları, çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini hızlandırır. Eğer siz de oyun parklarının faydalarını ve nasıl kullanılması gerektiğini merak ediyorsanız, dikkat etmeniz gereken tüm detayları bu yazının devamında bulabilirsiniz.
İçindekiler
Oyun Parkı Nedir?
Oyun parkı, ağırlıklı olarak sünger, pamuk, lastik gibi yumuşak malzemelerden üretilen ve çocukların özgürce oyun oynayabilmesi amacıyla tasarlanan özel bir üründür. Tasarımında sert malzemeler kullanılmaz. Bu sayede düşme, çarpma, devrilme gibi durumlarda bebeğinizin yaralanmasını ve acı hissetmesini engeller. 1 ila 2 metre arasında değişen boylarıyla çocuğunuza son derece geniş bir hareket alanı sunan oyun parkları, çocuk gelişimi açısından son derece önemlidir. Kendi bireyselliğini keşfeden ve kendisinin annesinden ayrı bir canlı olduğunu fark eden çocuklar, psikolojik gelişimlerinin güvenli bir şekilde devam edebilmesi için kendilerine ait özel alanlara ihtiyaç duyar. Çocuklara sunulan özel ve kişisel alanlar, çocukların kendilerini daha mutlu ve huzurlu hissetmesini sağlarken, kişisel gelişimlerine odaklanmalarını da kolaylaştırır. Bu sayede bebeklerin fiziksel gelişimlerini hızlandıracak hareket denemelerini daha sık yapabilmesini sağlayan oyun parkları, çocukların büyüme sürecini kusursuz bir şekilde destekler.
Evde Nasıl Kullanılır?
Ev tipi oyun parkları, kullanımı en kolay ürünler arasında yer alır. Aşağıdaki adımlara dikkat ederek oyun parkınızı en rahat ve güvenli şekilde kullanabilirsiniz.
- Oyun parkını düz bir zemine, herhangi bir eğim ve güvenlik sorunu yaşamayacak şekilde kurabilirsiniz.
- Oyun parkınızın alt bölümüne bebeğinizin konforunu artıracak bir yatak ya da şilte yerleştirerek, bebeğinizin güvenlik seviyesini artırabilirsiniz.
- Eğer bebeğiniz kendi başına sıralayabiliyor ve ayakta durabiliyorsa, olası kaza ihtimalini ortadan kaldırmak için yaylı yataklardan kaçınmanız önerilir. Yaylı yataklar, zıplama hareketini tercih eden bebeklerin kontrolsüz bir şekilde düşmesine ve yaralanmasına yol açabileceği için sünger ağırlıklı şiltelere yönelebilirsiniz.
- Oyun parklarının ön ya da yan bölümlerinde, çocukların parka güvenli bir şekilde girip çıkabilmesini sağlayan fermuarlı kapılar bulunur. Çocuğunuz 2 yaşından büyükse, bu kapı bölümünü açık bırakarak çocuğunuzun oyun parkını özgürce kullanmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz yürümeyi henüz tam olarak öğrenmediyse bu kapıyı kapalı tutarak olası düşmeleri ve kazaları engelleyebilirsiniz.
- Oyun parkına çocuğunuzun sevdiği oyuncakları yerleştirerek park içinde yapılabilecek etkinliklerin sayısını artırabilirsiniz. Çocuğunuzu güvende tutmak için sert dokulu oyuncaklardan uzak durarak peluş ve sünger oyuncak modellerine ağırlık verebilirsiniz.
Oyun Parkı Güvenli Midir?
Oyun parkları, doğru zamanda ve doğru şekilde kullanılmaları durumunda en güvenli ürünler arasında yer alır. Büyük oyun parkını kullanmaya başlamak için en ideal zaman, 1 ila 2 yaş arasıdır. 1 yaşından küçük bebekler için ise beşik formatına benzeyen küçük boyutlu oyun parkları tercih edilebilir. 1 yaş öncesindeki bebekler, anneleriyle aralarına mesafe girdiğinde kendilerini yalnız hissedebilir ve oyun parkları içinde korkuya kapılabilir. Bu nedenle henüz hazır olmayan bebekleri büyük oyun parkına bırakmanız, bebeğinizin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
Oyun parklarının güvenli olması için bebeğinizin park içinde gerçekleştireceği hareketleri de göz önünde bulundurmanız önerilir. Duvar diplerine yaslayacağınız oyun parkları, bebeğinizin oyun esnasında düşmesi durumunda tehlike oluşturabilir. Bu yüzden oyun parklarının duvardan uzak noktalara kurulması ve duvara çarpma tehlikesine tedbir alınması tavsiye edilir. Oyun parkı içinde kullanılacak oyuncaklar ve kişisel eşyalar da güvenlik açısından önem taşır. Sert, çocuğunuzun dengesini bozacak, çocuğunuzun boğazına kaçabilecek ya da boynuna dolaşabilecek oyuncak ve eşyalardan kaçınmanız, oyun parkını güvenli bir şekilde kullanabilmeniz açısından son derece büyük fayda sağlar.
Faydaları Nelerdir?
Oyun parkı, doğru şekilde kullanılması durumunda çocuklar için son derece yararlıdır. Oyun parkının sağladığı faydalar ise şu şekilde özetlenebilir:
- Oyun parkları, çocukların kendilerini daha özgür, rahat ve güvende hissetmesini sağlar ve bu sayede çocuğunuzun ruh hâline olumlu yönde etki eder. Çocukların daha mutlu, neşeli ve pozitif bir psikolojiye girmesini sağlayan oyun parkları; ağlama nöbeti, huysuzluk, yemeğe ve uykuya direnme gibi sorunları da azaltır.
- Çocukların özgürce oyun oynayabilmesine yardımcı olan oyun parkları, fiziksel gelişim sürecini de hızlandırır. Çocukların kas ve iskelet sistemini güçlendirecek hareketler yapabilmesini sağlayan oyun parkları, bu sayede emekleme, yürüme, koşma gibi fiziksel hareketlerin daha kolay gerçekleştirilebilmesini sağlar.
- Oyun parkları, çocukların hayal gücüne ve zihinsel etkinliklerine de katkıda bulunur. Çocukları oyun oynamaya teşvik eden kapalı parklar, bu sayede çocuğunuzun zekâ gelişimini de hızlandırır.
- Oyun parkları, çocukların daha konsantre bir şekilde oyun oynayabilmesini mümkün hâle getirir. Bu sayede çocuğunuzun şekil ve renk bilgisini geliştirmesini sağlayan parklar, çocuğunuzun el becerisine de katkıda bulunur.
- Çocukların el ve vücut koordinasyonunu da geliştiren oyun parkları, çocuğunuzun enerjisini rahatça atmasını sağlayarak uyku saatlerinde daha sağlıklı bir şekilde dinlenebilmesine de yardımcı olur.
Farklı Model Önerileri
Oyun parkları, farklı ihtiyaçlarınız ve farklı yaş gruplarındaki çocuklarınız için farklı seçenekler hâlinde üretilir. En sık karşılaşılan oyun parkı modelleri, kullanım alanları ve etkileri ise aşağıdaki gibidir.
- Park Yataklar: “Park yatak” olarak da bilinen ayaklı oyun parkları, ağırlıklı olarak 1 yaş öncesindeki bebekler için kullanılan ürünlerdir. Ayaklı bir tasarıma sahip olan ve geniş bir beşik görünümü sergileyen ayaklı oyun parkları, konforlu yapıları sayesinde pek çok aile tarafından beşik olarak da kullanılabilir. Ayaklı oyun parklarının güvenli şekilde kullanılabilmesi için bebeğin henüz sıralama ve ayağa kalkma çağına gelmemiş olması gerekir. Tutunarak ayağa kalkabilen bebekler, ayaklı oyun parklarını devirebilir ya da bu ürünlerden düşebilir. Bu yüzden ayağa kalkabilen bebekler için lastikli geniş oyun parklarını tercih etmeniz önerilir.
- Lastikli Oyun Parkları: Lastikli oyun parkları, yumuşak dokuları sayesinde bebekler için üretilen en güvenli ürünler arasında yer alır. Lastikli oyun parkları, ağırlıklı olarak tabanı zemine konan ve dört tarafı lastiklerle dengede tutulan koruyucu alanlardır. Çevreleri lastik tüllerle sarılan oyun parkları, bebeğiniz için maksimum seviyede güven sağlar. 1 yaş üzerindeki tüm çocuklar için ideal olan lastikli oyun parkları, geniş yapıları sayesinde aynı anda iki ya da daha fazla çocuk tarafından da kullanılabilir ya da top havuzu olarak da değerlendirilebilir.
- Ahşap Oyun Parkları: Ahşap oyun parkları, 3 yaş üzeri çocuklar için üretilen özel tasarımlardır. Ayakta durabilen, dengesini kurabilen ve çevre kontrolü yapabilen çocuklar tarafından rahatlıkla kullanılabilen ahşap oyun parkları, çocuğunuzun fiziksel ve zihinsel gelişimini desteklerken yaşam alanınızın dekorasyonuna da katkıda bulunur. Son derece şık ve etkileyici bir görünüme sahip olan ahşap oyun parkları, bu sayede yaşam alanınızın oturma odası ve salon gibi bölümlerinde de kullanılabilir.
- Oyuncaklı Oyun Parkları: Çocuklar için üretilen oyun parklarının bir bölümünde kaydırak, salıncak, tahterevalli gibi oyuncaklar da bulunur. 3-4 yaş ve üzerindeki çocuklar için üretilen oyuncaklı parklar, çocuğunuzun ev ortamında güvenle oyun oynayabilmesini sağlar. Oyuncaklı parklar, diğer oyun parkları gibi kapalı bir alan sunmaz ve beşik olarak kullanılmaz. Bahçelerde kullanılan oyuncak çeşitlerinden evde de faydalanabilmenizi sağlayan oyuncaklı oyun parkları, çok çocuklu aileler için de idealdir.
Ege Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu, uzmanlık alanı; Çocuk, Ergen ve Anne psikolojisi, özgüven eksikliği, depresyon, öfke kontrolü gibi bir çok psikolojik alanlarda çalışmalar yapmaktadır.