Son yıllarda dünya genelinde büyük popülarite kazanan “DIY” kavramı, İngilizcede “kendin yap” anlamına gelen “do it yourself” ifadesinin baş harflerinden oluşur. Her konuda benzersiz, size özgü ve yaratıcı ürünlere sahip olmanızı sağlayan DIY akımı, çocuklarına evde kendi imkânlarıyla oyuncak yapmak isteyen anne ve babalar tarafından da sıklıkla takip edilir. Evde oyuncak yapımı, çocuklarınızın tamamen doğal ve güvenli oyuncaklarla oynamasına yardımcı olur ve böylece sağlık açısından büyük avantaj sağlar. Aynı zamanda son derece keyifli bir hobi olarak da öne çıkan evde oyuncak yapımı, anne ve babaların hem birbirleriyle hem de çocuklarıyla eğlenceli bir şekilde vakit geçirebilmesine yardımcı olur. Eğer siz de DIY akımına dahil olmak ve çocuğunuz için evinizdeki malzemelerle oyuncak yapmak isterseniz, takip etmeniz gereken adımları bu yazının devamında bulabilirsiniz.
İçindekiler
Evde Oyuncak Yapımı için Bebeğin Yaşı
DIY akımına dahil olarak evdeki malzemelerle oyuncak yapmak isteyenlerin ilk olarak doğru oyuncak seçiminde bulunması büyük önem taşır. Her oyuncak, tüm bebekler için ideal değildir. Bebeklerin motor becerilerinin, ilgi alanlarının ve fiziksel gelişimlerinin hızlı değişimleri, her evrede farklı oyuncaklarla ihtiyaç duymalarını sağlar. Bebeklerin hangi dönemde ne tür oyuncaklarla oynayabileceğini öğrenmek için aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz.
- 0-3. Ay: 0-3 ay arası, bebeklerin oyuncağa en az ihtiyaç duyduğu dönemdir. Özellikle ilk ayda bebekler vakitlerinin büyük bir bölümünü uyuyarak geçirir ve çevrelerindeki nesnelerin farkına varamaz. 2. aydan itibaren ise yumuşak dokulu, renkli ve ses çıkaran objelere ilgi göstermeye başlar. Bu evredeki bebekler için peluş hayvanlar ya da yumuşak malzemeden üretilen çıngıraklar üretebilirsiniz.
- 4. Ay: 4. ay, bebeklerin çevrelerini keşfetmeye başladığı ve vücut hareketlerini artırdığı bir süreçtir. Bu sebeple 4. aydaki bebekler, oyuncaklara daha fazla ilgi göstermeye başlar. Bu çağdaki çocuklar için tercih edilebilecek en etkili oyuncakların başında ise oyun halısı gelir. Üzerinde sallanan objelerin yer aldığı oyun halıları, çocukların kendi vücutlarını ve çevrelerini keyifle keşfedebilmelerine yardımcı olur.
- 5-6. Ay: Çocuklar, beşinci aydan itibaren dünyayı ağız yoluyla tanımaya başlar ve bu sebeple de buldukları her objeyi ağızlarına götürmeye gayret eder. 5. ayına gelen bebekler için seçilebilecek en yararlı oyuncaklar, hijyenik ve yumuşak diş kaşıyıcılarıdır.
- 7-9. Ay: 6. aydan sonra, bebek gelişimi hızlanır. Bebekler yavaş yavaş kendi başlarına oturabilmeye, kendi etraflarında dönebilmeye, nesneleri elleriyle rahatça kavrayabilmeye ve kimi zaman da emeklemeye başlar. Bu sebeple 7-9 aylık bebeklere oyuncak olarak küçük toplar, eğitici hayvanlar ve eğitim kartları tercih edilebilir.
Evde Oyuncak Yapımı için Diğer Aylar
- 10-12 Ay: 10. ay, pek çok bebek için zincirleri kırma ve kendi özgürlüğünü keşfetmeye başlama dönemidir. Bu sebeple 10. aydan itibaren eğitici oyuncaklara ağırlık verilebilir. Boyama setleri, eğitim kartları, şekilli küpler ve blok oyuncaklar, 10-12 ay arasındaki bebekler için son derece uygundur.
- 13-24 Ay: Bir yaşını dolduran bebekler, artık kendi kişiliklerini fark etmeye ve bağımsızlıklarını ilan etmeye hazırlanır. Yürüme, koşma, ilk sözcükleri söyleme, sokakta oyun oynayabilme gibi pek çok yenilik, 1 ila 2 yaş arasında gerçekleşir. Bu yüzden 1-2 yaş arasındaki çocuklara verilebilecek oyuncak sayısı bir hayli fazladır. Top, oyuncak araba, scooter, basketbol potası, üç boyutlu kitap gibi pek çok oyuncak, 1-2 yaş arasındaki çocukları fazlasıyla mutlu eder.
- 25-36 Ay: İki yaşını dolduran çocuklar, artık rahatlıkla koşabilir, zıplayabilir ve pek çok cümleyi rahatlıkla kurabilir. Bu sebeple 25-36 ay arasındaki çocuklara bisiklet, oyuncak bebek, müzik aleti, yapboz, bowling seti gibi pek çok oyuncak verilebilir.
Karton ve Kağıtlarla Yaratıcılığı Geliştiren Eğlenceli Oyuncak Yapımı
DIY akımına uygun oyuncak yapımı için evinizdeki kâğıt ve kartonlardan yararlanabilirsiniz. Kağıt ve kartonlarla kendi evinizde yapabileceğiniz oyuncaklardan bazıları şöyledir:
- Puzzle: Evde kendi imkânlarınızla birbirinden renkli puzzle çeşitleri yapmak ister misiniz? Eğer yanıtınız evetse, iki adet büyük boy karton, boya kalemleri ve makasla kendi puzzle seçeneklerinizi üretebilirsiniz. Puzzle yapmak için ilk olarak katronlardan birine boya kalemleriyle dilediğiniz deseni çizmeniz gerekir. Sonrasında makas yardımıyla resim çizdiğiniz kartonu çeşitli şekillerdeki çok parçaya ayırabilirsiniz. Ayırdığınız parçaların şekillerini, diğer kartona doğru dizilimle çizebilir ve elde ettiğiniz puzzle ile çocuğunuza keyifli saatler yaşatabilirsiniz.
- Eğitim Kitabı: Eğitici kitaplar, çocuklar için son derece yararlı oyuncaklar arasında yer alır. Üstelik bu kitapları kendi imkânlarınızla yapmanız son derece kolaydır. Eğitim kitabı yapmak için istediğiniz sayıda kâğıt, iki parça karton, boya kalemleri, makas ve dikiş seti edinmeniz yeterlidir. Kâğıtlar üzerine çocuğunuza öğretmek istediğiniz hayvanları, bitkileri, meyveleri, sebzeleri ya da diğer şekilleri çizebilirsiniz. Çizimleri tamamladıktan sonra kâğıtları sıraya dizerek kartonları ön ve arka bölüme yerleştirebilir ve tüm parçaları hizalayarak dikebilirsiniz. Eğer kâğıt ve kartonlarda şekil uyumsuzluğu varsa makasla düzeltebilir, dilerseniz kitap kapağını da boya kalemleriyle süsleyebilirsiniz.
Robot Adamlar ve Hafıza Kartları
- Robot Adamlar: Üç boyutlu şekillerle çocuğunuzun hayal gücünü geliştirmeye ne dersiniz? Dilerseniz yalnızca karton, kâğıt, makas, yapıştırıcı ve boya kalemi kullanarak birbirinden eğlenceli robot adamlar yapabilirsiniz. Robot adam yapmak için ihtiyaç duyduğunuz tek şey, hayal gücüdür. İlk olarak küçük karton parçasını istediğiniz şekilde katlayarak robotunuzun kafasını oluşturabilir, sonrasında daha büyük bir karton parçasını katlayarak gövde bölümünü oluşturabilirsiniz. Kafa ve gövde kısımlarını birbirine yapıştırdıktan sonra da süslemeye geçebilirsiniz. Robot adamınızın kollarını ve bacaklarını dilerseniz kartondan yapabilir, dilerseniz de evinizdeki pipet, dondurma çubuğu, örgü ipi gibi unsurlardan yararlanabilirsiniz.
- Hafıza Kartları: Karton kullanarak hazırlayabileceğiniz en eğlenceli oyuncaklar arasında hafıza kartları da bulunur. Hafıza kartı yapabilmek için kartonlarınızı çift sayıda ve birbirine eşit ölçüde parçalara bölmeniz ve çeşitli desenler seçmeniz gerekir. Aynı desenleri ikişer kez çizerek ya da çıktı alıp kartonlara yapıştırarak hafıza kartı setinizi oluşturabilirsiniz. Kartları çocuğunuza önce açık şekilde gösterip sonra kapatabilir ve çocuğunuzun kapalı kartlardaki desenleri eşleştirmesini isteyerek hafıza oyununu oynayabilirsiniz.
Eğer siz de hamilelik, doğum, annelik ve çocuk bakımı hakkında birbirinden etkili bilgilere ulaşmak istiyorsanız, Ciciçocuk’u takip etmeye devam edebilirsiniz.
Kaynakça:
1- http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/0-36%20ay%20oyun%20ve%20oyuncak.pdf
2- https://orgm.meb.gov.tr/derskitaplari/ciltler/okuloncesi/0-36aybilisselgelisimalani.pdf
3- https://www.researchgate.net/publication/253238266_Cocuk_ve_Oyuncak