Bu içeriği dinleyebilirsiniz:
Adet doğurganlık üzerinde en büyük etkiye sahip olan faktörlerden biridir. Yetişkin kadınların genel sağlığı ve doğurganlık seviyesi hakkında önemli fikirler veren adet döngüsü, kimi zaman çeşitli problemler sebebiyle bozulmaya uğrayabilir. Adetin düzensiz olması, çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabilir ya da vücutta farklı sağlık problemlerinin gelişmesine neden olabilir. Bu yüzden, kimi durumlarda adet söktürücü ilaçlara ya da doğal adet söktürme yöntemlerine başvurulabilir.
Geciken adetin hızlı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olan ve bu sayede kadın metabolizmasını rahatlatan adet söktürücüler, dikkatle başvurmanız gereken yöntemler arasındadır. Adet söktürücü ilaçları ya da bitkileri yanlış şekilde uygulamanız, sağlık açısından beklenmedik tehlikelerle karşılaşmanıza neden olabilir. Adet söktürücüler hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bu yazının devamında bulabilirsiniz.
İçindekiler
Adet Gecikmesi Neden Olur?
Adet söktürücü çeşitleri, adetin geciktiği durumlarda kullanılır. Bu sebeple de adet söktürücülerin detaylarına geçmeden önce adet gecikmesi kavramına detaylı bir şekilde göz atmanızda yarar bulunur. Adet gecikmesi, pek çok kadın için sancılı ve sıkıntılı bir süreç olsa da her zaman negatif bir durum olarak değerlendirilmez. Adet döngüsü, hamilelik boyunca durur ve bu sebeple de adet gecikmesi, bebek beklediğiniz anlamına gelebilir. Gebelik kaynaklı adet gecikmeleri, diğer türlere göre genellikle ağrısız, sancısız ve sıkıntısız şekilde gerçekleşir ve pek çok anne adayı, hamile olduğunu bu yolla kolayca anlayabilir. Yine de bebeğin anne rahmine yerleşme sürecini sancılı, ağrılı ve hatta kanamalı bir şekilde geçiren kadınların sayısı da çoktur.
Bu yüzden adet gecikmesi durumunda hemen söktürücülere başvurmamanız ve ilk olarak gebelik testi yaptırmanız önem taşır. Hamilelik sürecinde alınan adet söktürücüler, bebeğin düşmesine ya da anomali ile doğmasına yol açabilir. Bu yüzden tedbirli davranmalısınız. Adet gecikmelerinin bir bölümü ise ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Özellikle polikistik over ve rahim içi kanserleri, adet gecikmesine yol açan ve derhal müdahale edilmesi gereken hastalıklardır. Bu nedenle adetiniz geciktiğinde bu durumu söktürücüler kullanarak kendi başına çözmeye çalışmamanız, ilk olarak doktor muayenesine başvurmanız ve sağlığınızın yolunda olup olmadığı hakkında bilgi edinmeniz, son derece önemlidir.
Adet Söktürücü Çeşitleri Nelerdir?
Adet söktürücü çeşitleri, ovülasyonu hızlandıran ve bu sayede adet görmenizi kolaylaştıran ilaçlardan, detoks etkisine sahip olan ve böylece adetinizi kolaylaştıran bitkilerden ve çeşitli egzersiz yöntemlerinden oluşur.
Halk arasında adet söktürücü olarak bilinen ilaçlar, adetin gerçekleşmesini sağlayan hormonların daha çok salgılanmasına yardımcı olur ve bu sayede adet oluşumunu hızlandırır. Adet söktürücü ilaçlar, vücudun hormon dengesini değiştirdikleri için çeşitli yan etkilerde de bulunabilir. Göğüslerde hassaslık, baş ağrısı, bel ağrısı, mide bulantısı ve şiddetli kusma gibi etkilerde bulunan adet söktürücü ilaçların uzun süre kullanılması ise tavsiye edilmez. Bu yüzden basit adet gecikmesi problemlerinde doğal yöntemlere başvurmanız önerilir.
En çok tercih edilen doğal adet söktürücüler arasında bitki çayları öne çıkar. Maydanoz suyu, yeşil çay, ada çayı gibi doğal ürünler, ödem söktürücü etkileri sayesinde vücudunuzda detoks etkisi oluşturur ve bu sayede gerçekleşmekte zorlanan adetin de hızlı bir şekilde sökülmesine katkıda bulunur.
Adet söktürücü etkisi bulunan egzersiz türleri ise metabolizmanızı hızlandırma ve bu sayede adetin güvenli ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini kolaylaştırma amacı taşır. Adet söktürücü egzersiz çeşitleri, spor yapmak için herhangi bir fiziksel engeliniz ya da sağlık sorununuz bulunmadığı sürece sağlığınız açısından en güvenli ve yararlı tercihler arasında kabul edilir.
Adet Söktürücü İlaç Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Adet söktürücü ilaçlar, yüksek etkileri sebebiyle mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Kendi başınıza araştırarak ya da çevreden tavsiye alarak kullanacağınız adet söktürücü ilaç çeşitleri, sağlığınız üzerinde olumsuz etkide bulunabilir.
Adet gecikmelerinin tümünde ilaç kullanımı önerilmez. Kimi gecikmelerde vücudun doğal akışa bırakılması tavsiye edilirken kimi gecikmeler ise farklı sağlık sorunlarına işaret eder ve ciddi tedavi süreçleri gerektirebilir. Bu sebeple adetiniz geciktiğinde kendi inisiyatifinizle ilaç kullanmaya başlamanız, vücudunuza zarar vermenize ya da mevcut sağlık sorunlarının çözümü için geç kalmanıza yol açabilir. Adet söktürücü ilaç kullanmanızın kararını verebilecek tek kişi, sağlık durumunuzu takip eden jinekolog hekiminizdir. Eğer hekiminiz ilaç kullanmanızı onaylarsa, ilacı ne sıklıkta ve ne kadar süre boyunca alacağınızın bilgisini de yine doktorunuzdan öğrenmeniz önerilir.
Adet söktürücüler, yüksek etkileri sebebiyle kısıtlı bir süre boyunca kullanılır ve uzun süre boyunca düzenli olarak kullanılmaları, hormon dengenizi bozarak farklı hastalıklarla karşılaşmanıza yol açabilir. İlacın ne kadar kullanılabileceği ise vücudunuzun genel işleyişine, hormon dengenize ve adet düzensizliğinizin sebebine göre farklılık gösterir. Bu yüzden doktorunuzun talimatlarına dikkatle uymanızda yarar bulunur.
Emzirirken Adet Söktürücü Kullanılabilir mi?
Adet gecikmesi, doğumdan sonra sıklıkla karşılaşılan durumlardan biridir. Halk arasında “süt hormonu” ismiyle de bilinen prolaktin, hamilelik ve doğum boyunca artış gösterir. Prolaktin seviyesinin artması ise yumurtlama sürecini durdurur ve bu sayede hamilelikte ve doğumu takip eden birkaç haftalık periyotta adet gerçekleşmez. Bu durum, vücudun hamilelik boyunca ikinci ve hatalı bir döllenme durumu oluşmasına ve emzirme sürecinde annenin yeniden hamile kalarak sağlığını yitirmesi tehlikelerine karşı aldığı doğal bir tedbirdir.
Emzirme sürecinin başındaki 3 ila 4 aylık periyotta çoğu kadın adet görmez ve bu durum, son derece doğaldır. Doğumdan sonraki ilk 3 – 4 ay içinde adet görmemeniz, adet söktürücü kullanmanızı gerektirmez. Aksine, bu süreçte vücudunuzu kendi doğal dengesini bulması için serbest bırakmanızda, beslenmenize ve uykunuza dikkat ederek metabolizmanızın güç kazanmasını sağlamanızda yarar bulunur. Nekahat süresi boyunca ekstra ilaç kullanımı, vücudu ayrıca yoracağı için pek çok hekim tarafından önerilmez.
Hamileliğin 4. ayından sonra adet hâlen gerçekleşmiyorsa ve bu durum size fiziksel sıkıntı vermeye başladıysa, adetinizi hızlandırmak için bir takım girişimlerde bulunabilirsiniz. Hekimlerin büyük bir bölümü, bu evrede doğal bitki çaylarını ve adet söktürücü egzersizleri tavsiye eder. Emzirme süreci boyunca kullanacağınız ilaçların içeriği, anne sütü aracılığıyla çocuğunuza ulaşır ve hormon seviyesini değiştiren güçlü ilaçlar, çocuğunuzun gelişimi için zararlı olabilir. Bu sebeple emzirirken medikal ilaçlardan uzak durmanız ve adet gecikmesi problemini doğal yöntemlerle çözmeye çalışmanız tavsiye edilir.
Adet Kanamasını Hızlandıran Doğan Yöntemler
Adet söktürücü doğal yöntemlerin başında maydanoz suyu kürü ve bitki çayları gelir. Bir demet maydanozu bir tencere suda yarım saat kadar kaynatabilir ve elde ettiğiniz suyu günde bir bardak tüketebilirsiniz. Beklemiş maydanoz suları, sağlık için çeşitli tehlikeler oluşturabilir. Bu yüzden 2 günden uzun süre beklemiş maydanoz sularını tüketmemeniz önerilir.
Günde 2 fincana kadar yeşil çay, ada çayı, kekik çayı ve sarı kantaron çayı tüketmeniz de adet döngünüzü hızlandırabilir.
Adetinizi hızlandırmak için karın bölgenizi çalıştıracak spor hareketlerini de tercih edebilirsiniz. Mekik, squat, makas hareketi, bacak çaprazlama gibi egzersiz türleri, rahminizdeki etkinliği artırarak yumurtlama sürecinizi kolaylaştırabilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken ise genel sağlık durumunuzdur. Eğer doğal yolla anne olduysanız, 4. ay sonuna dek vücudunuz tamamen toparlanmış olacağı için adet söktürücü egzersizleri rahatça uygulayabilirsiniz. Sezaryen yöntemiyle doğum yapmanız durumunda ise ağır egzersizler yapmadan önce doktorunuza görünmenizde ve dikişlerinizin kontrol edilmesini sağlamanızda yarar bulunur.
Referans:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318317
https://www.healthline.com/health/womens-health/induce-period