Adetliyken hamile kalınır mı ya da yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır sorularının cevabını arıyorsanız bu yazının devamını inceleyebilirsiniz.
Hamilelik konusunda geniş bilgi sahibi olmayan pek çok anne adayı hamilelik ile ilgili çeşitli araştırmalar yapar. Bu araştırmalardan bir tanesi de adetliyken gebe kalınıp kalınamayacağı mevzusudur. Adetliyken gebe kalınır mı sorusuna cevap vermeden önce adetli olmak ne demek ve adetliyken kadınlarda fiziksel hangi değişimler olur bilmek gerekir.
Adet kadınların 21 günlük periyotta bir yumurtlaması nedeniyle ortaya çıkan ve kanamalı olan bir durumdur. Regl olunan süreçte kadın cinsel organı oldukça hassas olduğundan cinsel ilişkiye girilmesi sakıncalıdır. Bu dönemde kadının üreme fonksiyonları daha zayıftır. Söz konusu nedenden dolayı adetliyken gebe kalınır mı sorusuna cevap genellikle hayır olur. Ancak imkansız değildir.
İçindekiler
Her kadının fizyolojik özelliği farklıdır. Kimi kadınlar adet dönemini 21 günde yaşarken kimi kadınlarda süre daha kısa ve daha uzun olabilir. Ayrıca adetli olunan gün sayısı da kadınlar arasında değişkenlik gösterir. Tamamen hormonlardan kaynaklanan bu değişiklikler adetliyken hamile kalınır mı sorusunun da net bir şekilde cevaplanamaması sonucunu doğurur.
Kadınların yumurtlama dönemini net olarak kestirmek mümkün değildir. Zira bazı kadınlar adetliyken dahi yumurtlayabilmekte ve adet döneminde cinsel ilişki olması haline gebelik şekillenebilmektedir. Bu nedenle hamile kalmak istemeyen kadınların adetliyken dahi korunmasız cinsel ilişkiye girmemesi gerekir. Korunmasız cinsel ilişkiye girmek her dönemde sürpriz bir gebelikle sizi karşılayabilir.
Adet, yumurtlama döngüsü sonucunda döllenmemiş yumurtaların ve dokuların vücuttan atılması için rutin olarak gerçekleşen bir döngüdür. Bu sebeple de pek çok kadın, adet olduğu süreçte hamile kalamayacağını düşünür. Bu bilgi, kısmen doğru olsa da tamamen gerçek değildir. Adet sürecinin başladığı gün ve adetin 2. günü, hamile kalma ihtimalinin en düşük olduğu dönemdir. Bu iki gün boyunca kadınların hamile kalma şansı sıfıra yakındır. Ancak unutulmaması gereken nokta, spermlerin vücut ısısı içinde 72 saate kadar yaşayabildiğidir. Bu sebeple adetin 3. gününden itibaren gerçekleşen korunmasız cinsel ilişkilerin hamilelikle sonuçlanma ihtimali bulunur. Özellikle adetin son 2 gününde gerçekleşen ilişkilerde kadının vücuduna dahil olan spermler, adet süreci tamamlandığında hâlen canlı olacakları için vücutta üretilmiş yeni yumurtaları dölleyebilir. Bu nedenle her kadının regl olduğu dönemlerde de hamilelik ihtimali bulunduğunu göz önünde bulundurmasında yarar vardır.
Adetliyken girilen cinsel ilişkide gebelik daha düşük bir ihtimal olsa da gebelik isteyen ve istemeyen kadınların bu durumda alacağı önlemler farklıdır. Gebe kalmak istemiyorsunuz ancak adetliyken cinsel ilişkiye girdiniz. Bu durumda doktorunuzla iletişime geçebilir ve ertesi gün hapı gibi seçeneklerden birine başvurabilirsiniz. Bebeğin henüz şekillenmediği bir durumda önlem alınabileceğini unutmamalısınız. Ancak gebelik şekillenmişse teknik olarak yapabileceğiniz bir şey kalmaz.
Adetliyken ilişkiye girdiniz ve hamile kalmak istiyorsunuz. Böyle bir durumda yapmanız gereken herhangi bir şey yoktur. Gebeliğin oluşması için beklemeniz ve doktorunuzdan aldığınız tavsiyeleri harfiyen yerine getirmeniz gerekir. Adetliyken dahi hamile kalabilirsiniz bunu aklınızdan çıkarmadan bir cinsel hayatınız olmalı.
Mutlaka doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır. Prezervatif, doğum kontrol hapları, ertesi gün hapı vb bu yöntemlerden kullanabilirsiniz. Yine de kesin sonuç beklememeli doktorunuza danışmalısınız.
Çoğu kadının normal 28 ila 32 gün adet döngüsü vardır. Fakat her kadının böyle ilerlemez. Regl olmanıza rağmen hamile olmanız imkanlı değildir. Ama istisna olan özel durumlar olmuştur. Bu nedenle şüpheniz varsa test yaptırabilirsiniz. Bunun dışında hamilelik olmamasına rağmen adet döngüsünün ortasında ani lekelenme veya kanama olabilir. Daha detaylı bilgiye aşağıda ulaşabilirsiniz.
Adet ve hamilelik, birbiriyle zıt iki durumdur. Adetin amacı, vücudun üreme sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması ve vücuttaki yumurtaların sağlıklı bir şekilde döllenebilmesidir. Kadın vücudu, gebelik başladığı andan itibaren embriyoyu koruma altına alma eğilimindedir ve bu sebeple de hamilelik oluştuğunda adet döngüsü durur. Hamileyken adetin durması, progesteron ve östrojen hormonlarının seviye değiştirmesiyle gerçekleşir. Hormon salgılamasında problem olan kadınlarda ise döllenme gerçekleşse de adet gözlemlenebilir. Bu durum, tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur ve adet gerçekleştikten sonra döllenmiş embriyo da vücuttan atılacağı için hamileliğin devam etmesi mümkün değildir. Bir diğer deyişle sağlıklı bir gebelik devam ettiği sürece adet görmek, hamileyken adet görülmesi durumunda ise hamileliğin devam etmesi söz konusu değildir. Pek çok kadın, gebeliğin ilk günlerinde düşük şiddetli kanamalar yaşar ve bunu adetle karıştırabilir.
Hamileyken adet gördüğünü öne süren kadınların yaşadığı durum, esasen yerleşme kanamasıdır. Halk arasında “üstüne görme” ismiyle bilinen yerleşme kanamaları, döllenmiş embriyonun vücuda yerleşme sürecinin doğal bir parçasıdır ve pek çok kadın hamileliğin ilk günlerinde bu kanamayı yaşar. Yerleşme kanamaları, esasen adetten son derece farklı bir şekilde seyreder ve kolaylıkla ayırt edilebilir. Adetin tersine ağrısız ve sancısız bir şekilde gerçekleşen yerleşme kanamaları, noktacık şeklinde lekelenmeler hâlinde gelişir ve genellikle bir gün sürer.
Yumurtlama ve adet dönemi hesaplamaları, hamile kalma şansının en yüksek ve en düşük olduğu günleri bilmeniz açısından büyük önem taşır. Bu hesaplamayı yapabilmek için ise adet döngünüzün kaç günde bir gerçekleştiğini tespit etmeniz önerilir. Sağlıklı bir kadının ortalama adet döngüsü 28 günden oluşur ve 28 günlük adet döngüsüne sahip kadınların ortalama yumurtlama süreci, adetten sonraki 14. gündür. Hamile kalmak isteyen kadınların adet kanamasından sonra 12. günden itibaren cinsel ilişkiye girmeleri ve bir hafta boyunca denemelerini sürdürmeleri, gebelik şansını son derece yükseltir. Kimi kadınlarda ise adet döngüsü 30 – 35 güne kadar uzayabilir. Uzun adet döngüsüne sahip kadınların yumurtlama tarihi ise gecikme süresinin yarısı kadar uzar. Bir diğer deyişle 30 gün adet gören kadınlar adetten sonra 15. günü, 34 gün adet gören kadınlar ise 17. günü yumurtlama başlangıcı olarak kabul edebilir.
Referans:
https://ezheah.saglik.gov.tr/TR,397137/gebelik-hakinda-sikca-sorulan-sorular.html
https://www.istahed.org.tr/gebelik-tarihi-hesaplama/
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Yıllardır çalıştığı özel kliniğinde, perinatoloji alanında uzmanlaşmıştır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…
Yorumlara Bak
Adetin 2. Gününde ilişki oldu kanama yoğundu hamile kalır mıyım
Yeşim hanım,
bu konu ile ilgili daha geniş bilgiye ulaşmak için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.https://www.cicicocuk.com/adetliyken-hamile-kalinir-mi/
CiciÇocuk Ailesi
Merhaba. Adetin son günü sabah lekelenme şekliyle geldi ama akşama kadar oda bitti. Akşamına bir ilişki gerçekleşti hamile kalma olasılığı varmıdır? Varsa eğer ne zaman test yaptırmalıyım?
Merhaba Ayşegül Hanım,
Adetiniz gecikirse test yaptırmanızı öneririz.
CiciÇocuk Ailesi
Bende bazı belirtiler var böyle tavuk ettin aşırı canım çekmesi ara agızda farklı tatlar karında kasıkta agrı ve mide bulantısı gibi şeyler
Merhaba Kıymet Hanım,
Yeme isteğindeki değişmeler ve mide bulantısı hamilelik belirtilerinden olabilir. Ancak bu belirtiler hamileliğin yaklaşık 6. haftasında başlar. Yani söylediklerinizi hamilelik belirtisi olarak kabul etmek için beklenen adet döneminizin üzerinden iki hafta geçmiş olmalı diyebiliriz. Böyle bir durum varsa hamilelik testi uygulamanızı öneririz. Sağlıklı günler!
cicicocuk ailesi