Dünyanın en özel duygularından bir tanesi olan çocuk sahibi olmak, bir yandan da büyük bir sorumluluğu beraberinde getirir. Bu nedenle pek çok evli çift çocuk yapma konusunda planlı bir şekilde hareket eder. Aile planlaması, çiftlerin çocuk sahibi olma konusunda sorumlu ve bilinçli davranmak için uyguladıkları yöntemleri ifade eder. Aile yapısı ve çocuk için ideal ortam ve koşullar oluşana kadar beklenmesi beraberinde birçok avantaj getirir. Aile planlamasında çiftlerin uygulayabileceği çeşitli yöntemler mevcuttur. Bununla birlikte çiftlerin gebelikten korunmak ve doğum arasında doğru aralığı belirlemek gibi konularda kendileri için en ideal yöntemleri belirlemeleri için hekimlerine danışmaları ve süreç hakkında bilgi sahibi olmaları tavsiye edilir.
İçindekiler
Aile Planlaması Nedir?
Aile planlamasında, çiftlerin kendileri için ideal olduğunu düşündükleri zamanda çocuk sahibi olmaları ve istemedikleri zaman hamileliği önleyerek beklemeleridir. Çocuk sahibi olma konusunda sorumlu ve bilinçli bir şekilde hareket etmek isteyen çiftler, gerek annenin gerekse bebeğin sağlığı açısından en doğru kararı vermeye çalışır. Bu aşamada çiftler kişisel isteklerine ve ekonomik durumlarına bağlı olarak çocuk sayısını da kararlaştırabilir. Aile planlaması hakkında hekimler ve çeşitli kuruluşlar tarafından çiftlere yardım sağlanmaktadır. Birçok açıdan olumlu sonuçlar sunan planlamada geleneksel ve modern çok sayıda yöntem kullanılır. Teknolojik gelişmeler ile birlikte planlamadan istenilen sonuçların elde edilme olasılığı da her geçen gün yükselmektedir.
Aile Planlamasının Faydaları Nelerdir?
Aile planlaması, aile ve bebek için pek çok açıdan faydalıdır. Çiftlerin adımlarını bilinçli bir şekilde ve doğru zamanlama ile atmalarını sağlayan planlamanın faydaları şu şekilde sıralanır:
- Aile planlamasının en önemli faydası hamileliğe ve doğuma bağlı olarak anne ölümlerini azaltmasıdır. Anne ölümlerinin büyük bir bölümü 18 yaş altı ve 35 yaş üstü anne adaylarının doğumları sırasında gerçekleşir. Doğru planlama anne adayları için ideal zamanları bulmayı sağlayarak bu riski minimum düzeye indirmeye yardımcı olur.
- Planlama doğrultusunda hareket etmenin bir diğer yararı bebek ölüm oranını düşürmesidir. Aile planlaması ile birlikte yüksek riskli doğum ve hamileliklerin önüne geçmek mümkündür. İstenmeyen ve riskli gebeliklerin önlenmesi düşük ihtimalini de azaltır ve böylece sağlıklı doğum oranı yükselir.
- Aile planlaması sadece gebelik ve doğum sürecinde değil, öncesi ve sonrasında da doğru adımların atılmasına yardımcı olur. Bu durum hem çiftler hem de bebekler için ideal ortamın oluşturulmasını kolaylaştırır.
- Aile planlamasının diğer bir yararı çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sağlıklı adımlar atmalarını sağlamaktır. Çeşitli nedenlerden dolayı çocuk sahibi olmayan çiftlerin problemlerinin teşhis edilmesi ve buna bağlı olarak uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması planlama sayesinde gerçekleştirilebilir.
- Aile planlamasında çiftler bebeklerin doğum sonrasında fiziksel ve psikolojik gelişim süreçleri hakkında da bilgi sahibi olur. Böylece anne ve babalar gelişim sürecini daha bilinçli bir şekilde yöneterek çocukları için ideal kararları daha kolay alabilir.
Çiftler ve bebekler için doğru adımların atılmasını sağlayarak birçok açıdan yararlı olan aile planlamasında uygulanan çeşitli yöntemler mevcuttur.
Aile Planlaması Yöntemleri Nelerdir?
Aile planlaması yöntemleri çok çeşitli olsa da genel olarak üç ana başlık altında toplanabilir. Bu başlıklardan en sık tercih edilenler doğal yöntemlerdir. Doğal aile planlaması yöntemleri arasında en çok bilinenlerden bir tanesi olan geri çekilme, erkeğin cinsel ilişki sırasında spermlerini dışarıya boşaltmasıdır. Geri çekilme yöntemi zor ve riskli olduğu için uzmanlar tarafından genel olarak önerilmemektedir. Doğal yöntemlerden bir diğeri ise takvim dönemi sistemidir. Bu yöntemde düzenli bir şekilde adet gören kadınların regl dönemi sonrasındaki 14 ve 21. günler arasında yumurtlama olasılığının yüksek olması nedeniyle ilişkiye girilmemesi tavsiye edilir. Aile planlaması yöntemlerinin ikinci başlığı hormonal uygulamalardır. Bu uygulamalarda vücuda dış kaynaklardan kişinin özelliklerine uygun dozda hormon takviyesi gerçekleştirilir. Uygulanan hormonlar hipofiz bezi ve yumurtalıkların çalışmasının önüne geçmeye yardımcı olur ve böylece gebelik oluşmaz. Hormonal aile planlaması yöntemleri arasında doğum kontrol hapı, spiral, bant ve iğne yöntemi yer alır. Bu yöntemlerin uygulama sıklıkları ve şekilleri farklılık gösterse de, başarı oranları son derece yüksektir.
Doğal ve hormonal yöntemlere ek olarak dikkat çeken bir diğer başlık ise bariyerdir. Bariyer aile planlaması yöntemleri, isminden de anlaşılabileceği üzere spermin kadın rahmine ulaşmasını engelleyen uygulamalardır. Erkeklerin prezervatif, kadınların ise kauçuk bir diyafram kullanması spermlerin canlı kalmalarını veya yumurtalığa ulaşmalarını engeller. Aile planlaması yöntemleri arasından sizin için ideal olanı seçmek için doktorunuzla görüşebilirsiniz. Aile planlaması hakkında aklınıza takılan tüm konular için CiciÇocuk’u ziyaret edebilir, uzmanların görüşlerinden faydalanarak aradığınız yanıtlara ulaşabilirsiniz.
Kaynakça
healthypeople.gov/2020/topics-objectives/topic/family-planning