Ani bebek ölümü sendromu (Sudden Infant Death Syndorme – SIDS) bir yaşından küçük, görünüşte sağlıklı bir bebeğin açıklanamayan ölümü için kullanılan tıbbi bir terimdir. Bu tip ölümler genellikle bebek uykuda iken olur.
Ani bebek ölümü sendromu, bazen beşik ölümü sendromu olarak da adlandırılır. Bunun nedeni bebeklerin genellikle beşiklerinde uyurken ölmeleridir. Bu olayın sebebi tıp dünyasında kesin olarak bilinmemekle beraber, ani bebek ölümü sendromunun bebeğin beyninin nefes alma ile uykudan uyanmayı kontrol eden kısmında sorun olmasından kaynaklanabileceği düşünülür.
Konu üzerinde araştırma yapan bilim insanları bebekleri fazladan riske atabilecek bazı etkenleri fark etmişlerdir. Bunun sonucunda da ani bebek ölümü sendromundan korunmak için alınabilecek bazı önlemler ortaya atılmıştır. Bu önlemler içinde belki de en önemlisi bebeğin sırt üstü yatırılmasıdır.
İçindekiler
Bebek uyurken oluşan fiziksel ve uykuyla ilgi çevresel faktörlerin bileşimi bebeği ABÖS’ne karşı daha yatkın hale getirebilir. Bahse konu faktörler her bebek için değişiklik gösterebilir.
Ani bebek ölümü sendromu ile ilgili fiziksel faktörlerin başlıcaları şunlardır:
Bebeğin beşiğinde ya da yatağında bulunan eşyalar ve/veya bebeğin uyku pozisyonu bebeğin fiziksel problemleri ile birleştiğinde ABÖS riski yükselebilir. Bu konuda verilebilecek örnekler şunlardır:
Ani bebek ölümü sendromu sebepsiz olarak bütün bebekleri etkileyebilir. Fakat konu üzerinde çalışan bilim insanları ABÖS riskini arttıracak bazı faktörleri de göz önünde tutarlar. Bu risk faktörleri şunlardır:
Annenin hamilelik dönemindeki yaşantısı ve koşulları da bebeğin ABÖS olma riski üzerinde rol oynayabilir. Başlıca olumsuz etkiler şunlardır:
Ani bebek ölümü sendromunu kesin olarak önleyebilmek için tıp dünyası tarafından belirlenmiş kesin ve garantili bir çözüm yoktur. Yine de yapılan bilimsel çalışmalar ışığında aşağıdaki maddelere dikkat etmek bebeğin göreceli olarak biraz daha güvende olmasını sağlayabilir. Bu konuda verilen öneriler şunlardır:
Bunların dışında piyasada satılan ve ABÖS riskini azalttığı iddia edilen telsiz, kamera vb. cihazlara da güvenilmemelidir. Yapılan araştırmalara göre bu tip ürünlerin faydasız olduğu kanıtlamıştır. Buna karşın bebeğin emzik kullanması ABÖS riskini azaltabilir. Diğer yandan bebeğin aşıları tam olarak yaptırılmalıdır. Rutin uygulanan aşılar ABÖS riskini artırmaz. Tam tersine aşıların ABÖS riskini düşürdüğüne dair kanıtlar mevcuttur.
Kaynakça:
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…