Anne adaylarının yaşadığı en büyük heyecanlardan biri, karınlarındaki bebeğin hareketlerini hissetmektir. Pek çok anne adayının kelebeğin kanat çırpmasına benzettiği bebek hareketleri, bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ettiğinin de habercisidir. Peki anne karnındaki bebeklerin hareketi hakkında neler biliyorsunuz? İşte bu heyecan verici deneyim hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar…
İçindekiler
- Anne Karnında Bebek Ne Zaman Hareket Eder?
- Anne Karnında Bebek Hareketleri Nasıl Takip Edilir?
- Anne Karnındaki Bebeği Hareket Ettirmek İçin Ne Yapmalı?
- Anne Karnında Bebeğin Çok Hareketli Olmasının Sebepleri Nelerdir?
- Anne Karnında Bebek Hareketleri Azalırsa Ne Yapmalı?
- Anne Karnında Engelli – Özürlü Bebek Hareketleri Nasıl Olur?
- Anne Karnında Down Sendromlu Bebek Hareketleri Nasıl Olmalıdır?
Anne Karnında Bebek Ne Zaman Hareket Eder?
Anne karnındaki bebekler, esasen ilk 3 ay içinde hareket etmeye başlar ancak henüz bebek çok küçük olduğu için bu hareketleri dışarıdan hissetmek mümkün değildir. Anne adaylarının karınlarındaki bebeğin hareketini hissetmesi ise genellikle 14. ile 27. haftalar arasında başlar. Daha önce doğum yapmış olanlar, deneyimli olmaları sebebiyle bebeklerinin hareketlerini ilk hamileliğini yaşayan kadınlara göre daha erken fark edebilir. Bunun sebebi, çok hafif olan bebek hareketlerinin ilk dönemlerde gaz sancısı ve sindirim hareketleriyle karıştırılmasıdır.
Anne Karnında Bebek Hareketleri Nasıl Takip Edilir?
Anne karnındaki bebek hareketlerini gözlemlemenin en etkili yolu, bir kadın doğum uzmanının denetiminde ultrasona girmektir. Ultrason cihazları, bebeğinizin hareketini net bir şekilde takip edebilmenize yardımcı olur. Özellikle 18. haftadan sonra bebekler çok sık hareket ettiği için birkaç dakikalık bir ultrason işlemi esnasında bebeğinizin hareket ettiğine şahit olmanız son derece yüksek bir ihtimaldir. Bebeğinizin hareketlerini kendi başınıza takip etmek istiyorsanız, bebeğinizin biraz büyümesini beklemeniz gerekir. 18. haftadan itibaren elinizi karnınıza koyarak beklemeniz durumunda bebeğinizin hareketlerini yakalamanız için yeterlidir. 24. haftadan itibaren ise bebeğiniz yeterince büyüyeceği için her hareketini özel bir şey yapmadan dışarıdan hissetmeniz mümkün hale gelir.
Anne Karnındaki Bebeği Hareket Ettirmek İçin Ne Yapmalı?
Karnınızdaki bebeği hareketlendirmenin en pratik yolu, sizin hareket etmenizdir. Bebeğinizin hareketsiz kaldığını hissediyorsanız kısa bir yürüyüş yapabilir, uzanıyorsanız sağdan sola ya da soldan sağa dönebilir ve bu sayede bebeğinizi hareketlendirebilirsiniz. Çeşitli gıdalar tüketerek de bebeğinizin hareketlerini artırmanız mümkündür. Süt, doğal meyve suyu, meyve püresi gibi gıdalar tüketerek bebeğinizin hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Şeker tüketiminin bebekleri harekete geçirdiği de bilinen bir gerçek; ancak doğal şekeri tercih etmeniz ve yapay tatlandırıcılardan uzak durmanız, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için büyük önem taşır.
Anne Karnında Bebeğin Çok Hareketli Olmasının Sebepleri Nelerdir?
Anne karnındaki bebeğin hareketlerinin az olması, bir sağlık problemi belirtisi olarak değerlendirilebilir. Hareketlerin yoğun olmasında ise herhangi bir sakınca yoktur. Bebeğinizin çok hareketli olması, amniyotik sıvısının yeterli düzeyde olduğuna, bebeğinizin yeterince oksijen ve gıda aldığına ve gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürdüğüne işaret eder. Bu sebeple hareket yoğunluğu, korkmanızı gerektirecek bir durum değildir.
Anne Karnında Bebek Hareketleri Azalırsa Ne Yapmalı?
Hareketleri dışarıdan net şekilde hissedilebilecek kadar büyümüş bebeklerin 2 saat içerisinde en az 10 kere hareket etmesi beklenir. Kimi durumlarda bebeğiniz kendisini yorgun hissedip dinlenmeye geçebilir ve uyuyabilir. Bu nedenle hareketlerin yarım saat ila bir saat gibi bir süre boyunca kesilmesi olağandır. Daha uzun süreli hareketsizliklerde ise doktorunuza danışmanız ve bebeğiniz için gerekli tetkikleri yaptırmanız son derece önemlidir.
Anne Karnında Engelli – Özürlü Bebek Hareketleri Nasıl Olur?
Fiziksel bir engele sahip olarak doğacak bebeklerin anne karnındaki hareketleri, yaşadıkları sağlık problemine göre değişiklik gösterebilir. Anne karnı hareketleri, ağırlıklı olarak fetüsün doğal gelişim sürecine dahil olduğu için engelli bebekler de sağlıklı bebekler kadar sık hareket edebilir. Özellikle kol ve bacak kaslarında anomali bulunan bebeklerin daha az hissedilir harekette bulunması da doğal kabul edilir.
Anne Karnında Down Sendromlu Bebek Hareketleri Nasıl Olmalıdır?
Down sendromlu bebekler, kromozom fazlalığından dolayı diğer bebeklere göre daha farklı bir anatomik yapıyla gelişir. Down sendromlu bebeklerin diz ve kalça arasındaki kemikleri ve ve üst bacak kemikleri olağandan daha kısadır. El serçe parmaklarında ise ikinci kemik bulunmaz. Bu nedenle down sendromlu bebeklerin hareketleri, normalden daha kısa ve daha sert şekilde hissedilebilir.
Referans:
https://www.webmd.com/baby/ss/slideshow-fetal-development
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=anatomy-fetus-in-utero-85-P01189
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Yıllardır çalıştığı özel kliniğinde, perinatoloji alanında uzmanlaşmıştır.