Bebeğiniz dünyaya geldiğinde zaman öyle hızla akar ki, her geçen gün biraz daha büyür ve yeni şeyler öğrenmeye devam eder. İki yaşına kadar olan gelişim aşamaları, atak haftaları olarak tanımlanır. Atak haftaları bebeğinizin gelişiminin de habercileridir.Bebekler, anne karnında oluşmaya başladıkları andan itibaren bir büyüme ve gelişme sürecine girerler. Her yeni başlangıç, elbette biraz sancılı olur. Haliyle bebekler de bu gelişim evresi içinde zaman zaman kendilerini zorlayan bazı değişimler yaşarlar.
Büyüme atakları olarak değerlendirilen bu evreler, anne ve babalar için de zorlu geçebilir. Ancak bebeğinizin atak haftaları konusunda bilgi sahibi oldukça, bu evrelere karşı hazırlıklı olmanız ve daha kolay atlatmanız mümkündür.
İçindekiler
Bebeğiniz karnınızda oluşması ile birlikte hem fiziksel hem de zihinsel olarak gelişme sürecine girer. Hamileliğinizin sonlanması ve bebeğinizin dünyaya gelmesi ile birlikte ise, bu süreç daha da hızlanır. İşte bebeğinizin bu büyüme evrelerine büyüme atakları nedir. Büyüme atakları, bebeğiniz doğduktan sonra bazı haftalar ve aylarda kendini belli eder. Bu zamanlara ise atak haftaları denir.
Bebeğiniz büyüme atağı yaşarken, farklı davranışlar sergilemeye başlayabilir. Örneğin, atak haftaları içinde kucağınızda daha fazla vakit geçirmek isteyebilir, uyku sürelerini kısaltabilir ya da meme emme isteği artabilir. Bebeğinizde davranış değişikliği gözlemlediğiniz zamanlarda, siz de nasıl davranmanız gerektiği konusunda tereddüte düşebilirsiniz. Ancak bu atak haftası sona erdiğinde, bebeğiniz yeni bir yetenek kazanmış ya da yeni bir duygu durumu içine girmiş olacaktır.
Böyle zamanlarda rutinlerinize olabildiğince sadık kalmaya ve bebeğinize temas etmeye özen göstererek, kendini güvende hissetmesini sağlamanız önemlidir. Bebeklerin atak haftaları sürecinin zamanı vardır. Belli haftalar içerisinde atak haftaları geçirilir.
Bebeğiniz doğduğu andan iki yaşına gelinceye kadar toplamda 10 atak haftası geçirir. Atak haftaları içinde her bir atak, ortalama iki ila dört gün arasında sürer. Geçirdiği atakların özellikleri hangi gelişim evresinde olduğuna göre farklılıklar gösterir. Şimdi her bir atak haftasına kısaca bir göz atalım:
Atak haftaları içinde ilk büyüme atağı 5. haftada gerçekleşir. Bebeğiniz ortalama 40 hafta boyunca karnınızda gelişmeye başlamıştır. Dünyaya gelmesi ile birlikte gözüne gelen ışık, tenine değen kumaş, kulağına gelen sesler gibi pek çok yeni uyaran ile karşılaşır. Doğduktan sonra tüm bu yeni uyaranlara alışmaya çalışır. 5. haftaya geldiğinde artık bu uyaranları anlamlandırma dönemi de gelmiş demektir. Hal böyle olunca bu uyaranlara karşı daha hassas olmaya başlar. Örneğin, etrafından gelen sesleri dinlemeye çalıştığını görebilirsiniz. Çevresi ile ilgilenmeye başlanması uyku saatlerini azaltabilir. Ancak 5. hafta büyüme atağı sona erdiğinde, bebeğiniz size gülümsemeye başlayarak sürpriz yapacaktır.
Bebeğiniz 8. haftasına girdiğinde yine bir atak haftası gelişir. Bu kez bebeğiniz, bedenini anlamlandırmaya başlar. Bacaklarını ve kollarını daha çok hareket ettirme eğilimindedir. Bir yandan da küçük sesler çıkardığını duyabilirsiniz. Bu atak haftasında biraz stresli olabilir. Huzursuz davranabilir, daha çok ağlayabilir, kucağınızda daha çok zaman geçirmek isteyebilir, meme emme isteği artabilir. Ancak birkaç gün sonra bu atak da sona erecek ve bebeğiniz eski davranışlarına geri dönecektir.
12. haftada artık bebeğiniz daha çok hareketlenmeye başlayacaktır. Bu sayede daha az gaz problemi yaşadığını görebilirsiniz. Çevresi ile daha çok ilgilenmeye ve duyduğu seslere kendince tepkiler vermeye başlar. Atak haftaları içinde 12. haftada artık çıkardığı sesler ve hareketler ile sizinle iletişim kurabiliyordur.
19. haftada bebeğiniz küçük objeleri eliyle kavramaya çalışır. Yemek yeme konusunda kararsızlıklar baş gösterebilir. Örneğin, çok acıkmış gibi emerken, bir anda iştahı kesilebilir. Bu atak haftasının en içinizi ısıtacak tarafı ise, ismiyle seslendiğinizde size tepki verecek olmasıdır.
26. haftaya geldiğinde artık desteğinize ihtiyacı olmadan oturabilir. İlgisini çeken objeleri istemeye ve elinde tutmaya çalışır. Söylediğiniz kelimeleri tekrar edebilir. Annesinden ayrılacağı düşüncesi onu korkuttuğu için, sizi göremediği zamanlarda daha sık ağlayabilir.
Artık bebeğiniz beş duyu organını daha rahat bir şekilde kullanabiliyordur. Dahası, objeleri artık türlerine göre ayırabilir. Örneğin, elmanın meyve olduğunu ya da bir ayıcığın oyuncak olduğunu bilebilir.
İşte en heyecanlı atak haftalarından biri daha. Bebeğiniz zamanla etrafındaki eşyalara tutunarak ayağa kalkmaya ve sonunda kendi başına ilk adımlarını atmaya bu atak haftasında başlayacaktır.
55. hafta ile birlikte artık bebeğinizin öğrenme yeteneğinde de bir hızlanma dikkatinizi çekebilir. Söylediğiniz kısa komutları anlayıp yerine getirmeye başlayacaktır. Örneğin, gel dediğinizde geldiğini, al dediğinizde aldığını, ver dediğinizde verdiğini görebilirsiniz. Ayrıca hayal gücünün de yavaş yavaş devreye girdiğini fark edebilirsiniz.
64. haftaya geldiğinde, bebeğiniz kısa kelimeler ile konuşmaya başlar. Davranışlarında değişiklikler gözlemleyebilirsiniz. Örneğin, isteklerini yerine getirmeniz konusunda inatçı tavırlar sergileyebilir.
Tüm bu süreçleri başarı ile atlattıysanız, atak haftaları içinde son atak haftasına gelmişsiniz demektir. 75. haftada gerçekleşen son büyüme atağında bebeğiniz, sen ve ben kavramlarını öğrenir. Kendi başına bir şeyler yapmaya çalışır. Bilinçli tepkiler vermeye başladığını görebilirsiniz.
Bebeklerde atak haftaları, ortalama 40 haftanın sonunda doğduğu varsayımına göre hesaplanır. Ancak bebeğiniz erken doğar ise, aradaki süreyi 40 haftaya ekleyerek atak haftalarını hesaplamanız mümkündür. Örneğin, bebeğiniz 38. haftada dünyaya gelmiş ise, 40. hafta ile arasında iki hafta kalmış demektir. Bu durumda 5. hafta atağına bu iki haftalık süreyi eklemeniz gerekir. Yani bebeğiniz 5. hafta atağını dünyaya geldikten 7 hafta sonra yaşayacaktır. Sonraki atak haftalarını da hep iki hafta ekleyerek hesaplayabilirsiniz. 8. hafta atağına da 10. haftasında girecektir.
Bebeğiniz tüm bu on atak haftasını tamamladığında iki yaşına da yaklaşıyor demektir. İki yaşına geldiğinde bu kez karşınıza iki yaş sendromu çıkacaktır. Bebeğiniz büyürken ihtiyacınız olan her türlü bilgi ve ipucunu CiciÇocuk sayfalarında bulabilirsiniz.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…