Düzenli uyku bebeklerin büyüme sürecinde son derece önemlidir. Bebeğinizi yeterli miktarda uyutabilmeniz ve sağlıklı bir uyku rutini oluşturabilmeniz için ise; bebeğinizin hangi dönemde ne kadar uykuya ihtiyaç duyduğunu bilmeniz gerekir. Peki, bebeklerde uyku düzeni nasıldır, hangi dönemde bebeğin ne kadar uyuması gerekir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…
İçindekiler
0-12 Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıldır?
0-12 aylık süreç içinde bebekler, uyku konusunda son derece büyük değişimler yaşar. Bebeğinizin yaşamdaki ilk senesi olan ve bu sebeple de adaptasyon süreci ve büyüme ataklarıyla geçen ilk 12 aylık periyot içinde bebeğinizin uyku alışkanlıkları birkaç kez değişebilir. Bebekler, ilk üç ayda vakitlerinin çoğunu uykuyla geçirir. Özellikle yenidoğan dönemindeki bebekler, günde 18 saate kadar uyuyabilir.
3. aydan sonra ise kesintisiz gece uykusuna geçerler ve bu noktada bebeğinize uyku rutini oluşturmanız büyük önem taşır. 3 ay dolduktan sonra bebeğinizi her akşam aynı saatte ve aynı işlemleri gerçekleştirdikten sonra uyutmanız, bebeğinizin kesintisiz bir uyku deneyimi yaşamasına yardımcı olur. 3. ay ile 6. ay arasında bebekler günde 3 ila 5 saat arası gündüz uykusu da uyuyabilir.
6. aydan sonra gündüz uykuları kısalır ve 2-3 saat civarına düşer. Bu dönem, bebeğinizin dış dünyayı keşfetme, oyun oynama, anne ve babayla vakit geçirme evresi olduğu için uykunun büyük bir bölümünün yerini gündüz aktiviteleri alır. Ancak bu dönemde de akşam uykusu rutininizi hiç bozmadan sürdürmeniz ve çocuğunuzu aynı saatte gece uykusuna yatırmanız önerilir. 6. ve 12. aylar arasında gündüz uykuları günde 2 saate kadar düşse de yine de gereklidir. Bebeğinizin gündüz uykularını da aşağı yukarı aynı saatlere denk getirmeye çalışmanız, bebeğinizin kendisini daha huzurlu hissetmesine yardımcı olur.
1 Yaş ve Sonrasındaki Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
1 yaşını dolduran bebeklerin gece uykusu konusundaki alışkanlıklarını sürdürmeleri önerilir. Bu süreçte bebekler daha meraklı, daha canlı olsalar ve uykuya direnseler bile rutininizi bozmamalısınız. 1 yaşını doldurmuş bebeklerin gündüz uykuları biraz kısalır ve kimi bebeklerde gündüz uyumaya karşı direnç gözlemlenir. Bebeğinizin önceki dönemlere göre daha kısa süreli de olsa gündüz uykusu uyuması, fiziksel ve zihinsel gelişimi için son derece faydalıdır. Bu yüzden 1 yaşını aşmış bebeklerin günde 1 saat de olsa gündüz uykusu uyuması tavsiye edilir. Bu çağdaki bebeklerin gece uykusunun da 10 ila 12 saat arasında olması önemlidir. 10 saatten daha kısa uykular, bebeğinizi yeterince dinlendiremez ve hem fiziksel hem de zihinsel açıdan bebeğinize zarar verir. 12 saatten daha uzun uykular ise bebeğinizin günlük aktivitelerinden ödün vermesine neden olacağından tavsiye edilmez.
2 Yaş ve Sonrası Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
2 yaşını dolduran çocukların her gün gündüz uykuları da dahil olmak üzere toplam 10 ila 12 saat arasında uyumaları gerekir. Bu çağdaki çocukların gündüz uykuları çoğunlukla tek seferde gerçekleşir ve yarım saat ila bir saat arasında sürer. Bu sebeple 2 yaşını dolduran çocukları geceleri 21:00 – 21:30 civarında yatırabilirsiniz. 2 yaş, artık bebekliğin bittiği ve uzun soluklu bir çocukluk sürecinin başladığı dönüm noktasıdır. Bu sebeple de bu noktadan sonra çocuğunuzu yıllar boyunca sürdüreceği bir uyku düzenine geçirebilirsiniz. İlköğretim çağının sonuna kadar çocukların en geç 21:30 civarında yatması ve yaklaşık 10 saatlik gece uykusu deneyimlemesi önerilir. Bu sebeple, 2. yaşını doldurduktan sonra çocuğunuzu bu döneme hazırlayabilir ve yeni uyku düzenine alıştırabilirsiniz.
Bu yazı ilginizi çekebilir:
Referans:
https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/Kitaplar/1.2_revizyon_19.11.2019_Temel_Yenidogan_Bakimi_Kitabi_1.pdf
https://www.chop.edu/conditions-diseases/newborn-sleep-patterns
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.