Motor gelişimi nedir? Motor gelişim, hareket etmek için vücuttaki kasların nasıl kullanılacağını öğrenme sürecidir. Anne karnında başlayan bebeğin gelişimi doğumdan sonra da hızla devam eder. Bebeğinizin ilk aylarda hızlı ve ani hareketler yaparken aylar ilerledikçe daha kontrollü, yumuşak hareketler yapmaya başladığını fark etmişsinizdir. Refleks hareketlerden zaman içinde bilinçli ve iradeli hareketler bütününe dönüşümün sebebi motor gelişimidir. Bebeğinizin ilk gününden itibaren başlayan motor gelişimi tüm çocukluk hayatı boyunca gelişimini sürdürmeye devam eder. Aslında vücudumuzdaki bütün fiziksel aktivitelerin kaynağı olan motor becerilerinin gelişimi, çocuk gelişiminin en önemli parçalarından biridir. Bu yazımızda ince ve kalın motor becerileri ve bu becerileri geliştiren aktiviteler hakkında öneriler bulabilirsiniz. Yani motor gelişimi nedir sorusunun cevabını özetlemek gerekirse “Motor beceriler , vücudun kaslarını hareket ettirme ve koordine etme ile ilgili becerilerdir” diyebiliriz.
İçindekiler
İnce motor becerileri, el, ayak gibi daha küçük kas gruplarını kapsayan motor becerileridir. Bu becerilerin gelişimiyle bebeğiniz diş fırçalama, kalem kullanma ve yazı yazma, düğme ilikleme gibi el-göz koordinasyonu gerektiren eylemleri gerçekleştirebilir.
Aşağıda listelenen aktivitelerden bebeğinize en uygun olanları seçip bebeğinizin ince motor becerilerini güçlendirmeye yardımcı olabilirsiniz.
Kaba motor becerileri, genel olarak daha büyük kas gruplarını hareket ettirme yeteneğidir. Kol, bacak, gövde gibi vücut bölgelerinde bulunan bu kaslar zaman ilerledikçe daha da hızlı gelişmeye başlar. Örneğin bebeğinizin yüz üstü yatıyorken kafasını kaldırmaya çalışması onun ilk kaba motor becerilerinden biridir. Emeklemeyle beraber bebeğin kaba motor hareketlerinde gelişim aşamaları başlar. Bu becerilerin gelişimiyle çocuğunuz yürüme, koşma, zıplama gibi eylemleri gerçekleştirebilir.
Aşağıda listelenen aktiviteler kaba motor becerilerini güçlendirmeye yardımcı olacak aktivitelerdir.
Yazımızda gördüğünüz üzere motor becerilerinin gelişiminde günlük hayatta kolayca uygulayabileceğiniz çok fazla aktivite var. Ebeveynler olarak çocuklarınızın tüm fiziksel aktivitelerinde rol oynayan motor becerilerinin gelişimi konusunda gerekli çalışmaları düzenli yapmanız gerekmektedir. Bu sayede hem çocukların öz bakım yetenekleri gelişecek hem de içlerindeki enerjilerini atmaları sağlanarak daha rahat uyumaları sağlanacaktır.
Referans:
https://www.ttb.org.tr/kutuphane/okulabaslama.pdf
https://childdevelopment.com.au/areas-of-concern/gross-motor-skills/
Ege Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu, uzmanlık alanı; Çocuk, Ergen ve Anne psikolojisi, özgüven eksikliği, depresyon, öfke kontrolü gibi bir çok psikolojik alanlarda çalışmalar yapmaktadır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…