Bu içeriği dinleyebilirsiniz
Bebeğinizle birlikte sosyalleştiğiniz ve yakın temas kurduğunuz en keyifli anlardan biri de bez değiştirme işlemidir. Bez değiştirme işlemi doğru yapılmadığında ise bebeğinizde huzursuzluk hissi, pişik, bazı durumlarda ağlama gibi olumsuz etkiler meydana gelebilir. Özellikle yanlış ayarlanmış hatalı bez değişimlerinde, bebeğinizin bacak bölgelerinde ve bel bölgesinde oluşan kızarıklıklar ve sıkışmalar bebeğinizi son derece rahatsız edebilir. Bu gibi durumlarda bebeklerin huzursuzlukları artabilir ve bu nedenle ağlayarak rahatsızlıklarını belirtmek isteyebilirler. Oldukça sık tekrarladığınız bu işlemi, doğru bir şekilde tamamladığınızdan emin olmanız için aşağıdaki adımları kontrol edebilirsiniz.
İçindekiler
Öncelikle bir alt açma örtüsü kullanarak hem bebeğinizin hem de bez değiştirme alanının hijyenini koruyabilirsiniz. Alt değiştirme işlemi bebeklerin en rahatsız hissettiği işlemlerden biridir. Bazı bebekler alt değiştirme sırasında etrafa tekmeler savurarak ve ağlayarak sıkıldığını belirtmeye çalışabilir. Peki bu durumda bebeklere nasıl yaklaşılmalıdır? Bebeğinize, atacağınız her adım hakkında bilgi vererek onun kendisini rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin; ”Şimdi tulumunu çıkarıyorum, sonra bezini açacağım.” ya da ”işimiz bitmek üzere” gibi cümleler kurarak kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğinizin alt değiştirme işleminin çok uzun sürmemesine, neredeyse 5 dakikayı geçmemesine özen gösterin. Özellikle bebeğinizin karnı açsa bu konuda çok sabırsız davranabilir ve beklemek onu çok sinirlendirebilir. Yaptığınız işlemlerin her birini nazikçe ve telaşsız bir biçimde yapmanız da oldukça önemlidir. Bebeğinizin altını açtıktan sonra kirli bezi katlayın ve bant bölümlerinden yardım alarak kapatın. Ardından bebeğinizin çok hassas olan cildini ılık suyla ıslattığınız bebek temizleme pamuklarıyla ya da bebeklere özel olarak hazırlanmış olan ıslak temizlik havlularıyla silin.
Temizlik işlemi için yenidoğan bebekler için pamuk kullanımı önerilse de yalnızca yenidoğanlara özel olarak hazırlanan ıslak havluları da tercih edebilirsiniz. Silme işlemi yaparken, kız bebeklerde arka yönlü temizlik, erkek bebeklerde ise arkadan öne doğru temizlik adımları izlenmelidir. Bebeğinizin tüm kıvrımlarını yumuşak hareketlerle ve cildine baskı uygulamadan silmeniz önerilir. Bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için baskı uygulamaları cilt tahrişine yol açabilir. Bebeğinizin genital bölgesini, özellikle erkek bebeklerde kıvrımlı bölgeleri iyice sildiğinizden emin olduktan sonra bebeğinizin cildinin bir müddet kurumasını beklemelisiniz.
Eğer beklemek için fazla vaktiniz yoksa kuru bir pamuklu bez ya da bebek temizleme pamuğuyla tampon hareketleri yaparak kuruma işlemini hızlandırabilirsiniz. Bebeğinizin cildi nemli ya da ıslakken yeniden bez bağladığınızda, oluşan ıslaklık ve havasızlık bebeğinizin cildinde pişiğe yol açabilir. Temizlik işleminden sonra bebeğinizin ayaklarından nazikçe tutarak poposunu yukarı kaldırabilir, yeni bezi yapıştırma bölümlerini açtıktan sonra altına koyabilirsiniz.
Son olarak bebeğinizin poposuna, bezin üzerine oturacağı bacak kıvrımlarına, göbeğinin hemen altında kalan üst bölgeye pişik kremi uygulamalısınız. Her alt değiştirme işleminde pişik kremi kullanmanız, bebeğinizin cildini pişikten korumaya yardımcı olabilir. Pişik kremi sürdükten sonra bebeğinizin yeni bezini karnına doğru kapatın ve yan bantları bağlarken işaret parmağınızın üzerinden bağlamaya özen gösterin. Bu işlem bebeğinizin bezinin çok sıkı olmasını önleyebilir. Ayrıca kapatma sonrasında elinizle göbek bölümünü kontrol etmeli bu bölümün de aşırı sıkı olmamasına dikkat etmelisiniz. Yenidoğanlarda ise göbek bağı oyması bulunan bezler alabilir, eğer yoksa bu bölümü katlayarak kullanabilirsiniz.
Bebeğinizin altını değiştirirken bez kayması ve taşma gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bebeğinizin kilosuna uygun bez almanız bu aşamada oldukça önemlidir. Taşma durumu sonucunda bebeğinizin bacaklarında, sırtında ve ön bölümünde çok fazla bulaş olmuş olabilir. Böyle anlarda bebeğinize ufak bir duş aldırabilirsiniz. Örneğin, bebeğinizin vücudunun yalnızca alt bölümünü pratik bir şekilde yıkayabilirsiniz. Bebeğiniz için yedek bir kova bulundurabilir, küvete bile gerek kalmadan ılık suyla doldurduğunuz bir kovada halledebilirsiniz. Bu işlem bebeklerde sık yaşanan gaz problemi için de oldukça rahatlatıcı olabilir.
Bebekler özellikle yenidoğan döneminde 2 saatte bir acıkırlar. Bu da onların her iki saatte bir sindirim yaptıklarını gösterir. Bebeğinizin altını en fazla 2 saatte bir olacak şekilde kontrol edebilirsiniz. 2 saatin üzerine çıkmanız durumunda bebeğinizde pişik problemleri oluşabilir ve pişik sonucunda bebeğinizin canı ciddi anlamda yanabilir. Her fırsatta bebeğinizin altını kontrol edebilir, özellikle ıslaklık göstergesi olan bezleri tercih ederek kontrolü kolaylaştırabilirsiniz.
Referans:
https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/Kitaplar/1.2_revizyon_19.11.2019_Temel_Yenidogan_Bakimi_Kitabi_1.pdf
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…