Bebeğim Büyüyor

Bebek Bisikleti Nasıl Seçilir? Üç Tekerlekli Bisiklet Çeşitleri

Bebek bisikleti, el-göz koordinasyonunu geliştirir ve bacak kaslarının gelişmesine katkıda bulunur. Birlikte kaliteli zaman geçirebileceğiniz eğlenceli aktiviteler oluşturmanıza olanak tanır.

İki tekerlek üstünde dengede durabilme becerisi, ortalama 6 yaş civarında elde edilir. Bisiklet sürmek, temel motor becerilerini geliştiren egzersizlerin başında gelir. Sürüş egzersizlerinin sunduğu faydalardan yararlanmak için ille de çocuğunuzun dengede durma yeteneğini kazanmasını beklemeniz gerekmez. Bebekler için geliştirilen üç tekerlekli bisiklet modelleri, neredeyse beşikte pedal çevirme ve dengede durma gibi birçok beceriyi kazanmalarına yardımcı olur.

Bebekler Kaç Yaşında Bisiklet Kullanmaya Başlayabilir?

Bebekler, ilk adımlarını atmaya başlar başlamaz bisiklet kullanmaya başlayabilir. Üstelik, bebekler için tasarlanan özel bisikletler, bebeğinizin ayak ve bacak kaslarını geliştirirken daha uzun mesafeler yürüyebilmeleri için yüreklendirir. Kontrolünüzde bağımsızlık kazanmasına ve kendi kararlarını verebilmesine yardımcı olur. Bebek bisikleti, ince ve kaba motor becerilerini geliştiren eğlenceli bir egzersiz aracı olma görevini de üstlenir.

Pedagoglar, bebeklerin genellikle 12 ile 18 ay arasında yürümeye başladığını dile getirir. Bebeklerin önemli bir kısmı, ilk adımlarını ortalama 9 aylıkken atar. Bu nedenle, minimum 9 ya da 10 aylık bebeklerin güvenlik ihtiyaçları düşünülerek tasarlanan bebek bisikletleri bulunur. Bebek bisikletlerinin önemli bir kısmı, bebeğinizin büyüme sürecine uyum sağlayacak şekilde tasarlanır. Bebeğiniz büyüdükçe bazı parçalar ilave edilerek ya da çıkarılarak yaşına uygun hale getirilir. Yapılan küçük değişikliklerle iki tekerlekli bisiklet kullanabilecek denge ve bazı becerilere kavuşana dek kullanılabilmesi amaçlanır.

Bebek Bisikleti Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebekler, son derece hızlı büyür. İdeal bir bebek bisikletinin, bebeğin ilk adımlarını atmaya başladığı andan anaokuluna başladığı zamana dek gelişmesine uyum sağlaması beklenir. Belirli yaş gruplarına uygun olarak tasarlanan bebek bisikletleri elbette var. Fakat büyüme ve gelişmesine uyum sağlayan bir model, bütçenizi verimli kullanmanızı sağlar. Hatta bütçenizi, bisiklet sürmeyi öğrenirken zorlanmaması için ileride denge bisikleti ve yan tekerlek destekli bisikletler satın almak için saklamanıza yardımcı olur.

Bir bebek bisikleti, bebeğinizin güvenliği ve sürüş konforu için pek çok detay barındırır. Emniyet kemeri, denge kaybı ya da çarpma gibi durumlarda bebeğinizin zarar görmesini önemli ölçüde engeller. Üst kısımda yer verilen tente, güneşin zararlı ışınlarına karşı bebeğinizin hassas cildini korur. Pedalların yanı sıra ayaklarını koyacağı bir bölüm bulunması, henüz pedal çevirme becerisine sahip olmasa bile bisikletle etrafı keşfetme keyfini deneyimletmenize izin verir. Bisikletin arka kısmında yer alan kontrol tutamacı, ilk pedallarını çevirirken sizin onu yönlenirmenize ve güvenliğini sağlamanıza imkan tanır.

Bebeğinizin diğer oyuncaklarında olduğu gibi bisikletinde de güvenlik büyük önem taşır. Bebek bisikleti satın alırken emniyet kemeri, güvenlik freni ve ayarlanabilir tutamaç gibi güvenlik özelliklerine göz atmanız önerilir.

Bebeğinizin gelişim süreçlerine uyum sağlayan bir model, başlangıçta daha geniş bir bütçe ayırmanızı sağlasa da uzun vadede kâra geçmenize yardım eder. Büyüme süreçlerine eşlik eden birçok model, üç tekerlekli bir bebek arabasını anımsatır. Yüksek ve genellikle arkaya yaslanabilen özelliğe sahip olan koltuğu, bebeğiniz 10 aylığı geçtiğinde yerini yastıklı yüksek bir koltuğa bırakır. Bebeğiniz yürümeye başladığında ayak desteği ve pedalları takılır. Bebeğiniz 18 aylık olduğunda güvenlik çubuğu çıkartılarak boyuna uygun hale getirilebilir. Bağımsız sürüş deneyimi için en son ebeveyn tutamacını çıkarabilirsiniz.

Bebek Bisikleti ve Çocuk Bisikleti

İnsanların önemli bir kısmı, ağır malzemelerden üretilen bisikletlerin daha güvenli ve dayanıklı olduğunu düşünür. Söz konusu olan bir bebek bisikleti olduğunda bu çok doğru bir düşünce değil. Aksine hafif ve yumuşak materyallerden üretilen bisikletler, bebeğinizin güvenlik ve konforu için çok daha iyi bir seçim. Ağır materyallerden üretilen bebek bisikletleri, bebeğinizin kendi ağırlık merkezini bulma ve dengede durma yeteneğini geliştirmesini geciktirebilir. Yumuşak dokulu yıkanabilir kumaşlara sahip bir model, bebeğiniz için rahat ve kullanışlı tercihler arasında yer alır.

Üç Tekerlekli Bebek Bisikleti Çeşitleri

Bebek bisikletleri, bebeklerin yanı sıra ebeveynlerin değişen ihtiyaçları göz önüne alınarak tasarlanır. Bu nedenle, birbirinden oldukça farklı onlarca modelle karşılaşabilirsiniz. Seçim yaparken kafanızın karışmaması için kullanım amacı, beklenti ve ihtiyaçlarınızı bir kenara not edebilirsiniz. Açık ya da kapalı alanda mı yoksa her ikisinde de mi kullanmayı düşündüğünüz gibi bilgiler, sizin ve bebeğiniz için ideal modeli seçmenizde önemli ölçüde yardımcı olur.

Üçü bir, dördü bir ya da beşi bir arada bir bebek bisikleti, bebeğinizin farklı gelişim süreçlerine uyum sağlayan modellerdir. Çoğunlukla yumuşak dokulu kumaşlarla kaplanmış, rahat bir koltuğu olan ve üç tekerlekli bebek arabasını anımsatan modelleri barındırır. Bazı modeller, açılır kapanır olma özelliği taşır. Bu sayede evde fazla alan kaplamaz ve bagajda rahatlıkla taşınır.

Plastik gibi hafif materyallerden üretilen klasik üç tekerlekli bisiklet görünümündeki modeller, ev gibi kapalı alanlarda kullanılması daha rahat olan alternatifler arasında yer alır. Arka kısmında ebeveyn kontrol tutamaçının yer alması, bahçe gibi alanlarda da kullanılabilmesine yardımcı olur.

Üç tekerlekli denge bisikleti çeşitleri, 15 aydan büyük ve altı yaşından küçük çocukların sürüş yeteneklerini geliştirmeleri için ideal alternatifler arasında yer alır. Güvenlik detayları, diğer bebek bisikletlerine kıyasla daha az olsa da sürüş, denge, mekansal farkındalık ve benzer motor becerileri geliştirme konusunda iyi bir yardımcıdır. Sele, dengeli bir gidon ve üç tekerlekten oluşan modeli kullanırken kask ve dizlik gibi güvenlik aksesuarlarının giyilmesi önerilir.

Retro üç tekerlekli bisiklet modelleri de tıpkı üç tekerlekli denge bisikletleri gibi 15 aylıktan büyük çocuklar için tasarlanan modeller arasında bulunur. Koltuğu anımsatan geniş bir selesi bulunan model, ebeveyn tutamağı gibi güvenlik detaylarından yoksundur. Bu nedenle, kask ve dizlik benzeri güvenlik ekipmanlarıyla birlikte kullanılması tavsiye edilir.

Üç Tekerlekli Bisiklet Sürüş Eğitimi Nasıl Olmalı?

1 ile 3 yaşları arasında 3 tekerlekli bisikletle alıştırma yapmış olan çocuklar, 6 yaşlarına geldiğinde standart yol bisikleti kullanmayı çok daha kolay öğrenir. Üç tekerlekli modeller; el ve ayakları koordine bir şekilde kullanmayı, pedal çevirmeyi ve dengede durmayı öğrenmenin güvenli ve kontrollü bir yoludur.

Uzmanlar, bebeklerin üç tekerlekli bisiklet kullanmayı öğrenmesi için ideal ortamın ev olduğunu dile getir. Diğer taraftan çimlerle kaplı bir alan, düşme gibi durumlarda yumuşak bir zemin sunduğu için tavsiye edilir. Yürümeye yeni başlayan bebeğinizi bisiklete alıştırmak için ideal yollardan biri ebeveyn tutamağını kullanarak çevreyi keşfetmesine izin vermektir. Sonrasında pedalları çevirmesi için onu cesaretlendirebilirsiniz. Emniyet kemerini takmanın yanı sıra kask, diz ve dirsek pedlerinden edinerek güvenliğini arttırabilirsiniz. Sonrasında kademeli olarak pedalları çevirirken nasıl yönlendireceğini gösterebilirsiniz.

Bebeklerin bacak kasları, pedalı çevirecek kadar güçlü olsa da bisikleti hızlı sürecek kadar gelişmiş değildir. Bebeğinizin yavaş sürmesi bu nedenle çok normal. Uzmanlar, aceleci davranmamanızı ve heveslenmesi için zaman tanımanızı önerir. Bisiklet öğrenme sürecini, 30 – 40 dakikalık seanslara bölmeniz diğer tavsiyeler arasında yer alır. Herhangi bir nedenle bebeğiniz sürmek istemiyorsa bisikletten sıkılmaması adına eğitimi başka bir güne ertelemeniz doğru olabilir. Bebeğinizin gelişim ve ilgisine göre pedal çevirme ya da gidonu yönlendirme eğitimini verebilir, sonrasında bir diğerine geçebilirsiniz.

Referans:

https://www.e-bebek.com/bebek-bisikletleri-c3824/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago