Bebek Sağlığı

Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalıdır ve Bebek Kahvaltısı Tarifleri

Bebek Kahvaltısı

Bebekler ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütünün bulunmadığı durumda ya da anne sütünün yetersiz olması hâlinde ise bebek mamaları ve bebek devam sütleri tercih edilmelidir. İlk 6 aydan sonra, bebekler ek gıda dönemine başlar. Böylece artık bebek kahvaltısı dönemi başlar.Bu dönem bebekler için minik bir tanışma rehberi gibidir. Her öğünde üç gün kuralına uyarak bebeğe yeni besinler verilir ve onun yeni, faydalı ve sağlıklı gıdalarla tanışması hedeflenir. Bu dönemden başlayarak bebeğinize kahvaltı öğünleri hazırlayabilir, 6. ayın bitiminden itibaren bebeğinizin ayına özel kahvaltı menüleri sunabilirsiniz. Bebeğinize kahvaltı hazırlarken öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken çok sayıda önemli nokta bulunur. Bu noktalar o kadar değerlidir ki bebeğiniz için hayatî tehlikeler bile oluşabilir. Bu nedenle önemli noktalar hakkında doktorunuza ve eczacınıza danışabilir, bebeğinizin ek gıdaya başlamasının uygun olup olmadığına da doktorunuzla birlikte karar verebilirsiniz. Ek gıda döneminin başlamasıyla birlikte hazırlayabileceğiniz kahvaltı örnekleri ve kahvaltı menüsünde dikkate almanız gerekenleri aşağıda görebilir, bebeğinize lezzetli bir ziyafet yaşatabilirsiniz.

Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalıdır?

Bebekler 0-1 yaş döneminde tamamlayıcı beslenme yöntemiyle gıda desteği alır. 6. aydan itibaren anne sütüyle birlikte beslenmeyi tamamlayıcı gıdalara ihtiyaç duyarlar. 6. aydan sonra anne sütü, bebeğin günlük olarak ihtiyaç duyduğu beslenme gereksinimini tek başına karşılayamaz. Bu durumda enerji ve besin takviyeleri vermek gerekir. Tamamlayıcı besinler, bebeğiniz için özel olarak hazırlanmış olmalıdır. Bu besinleri hazırlarken bazı usül ve kurallara göre hareket ederek bebeğinizin sağlığını koruyabilir, zamanında, yeterli, uygun ve güvenilir gıdalarla beslenmesini sağlayarak onu yaşama hazırlayabilirsiniz. Aşağıda bebeğinizin kahvaltısını hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini görebilir, bebeğinize hazırladığınız sunumlarda bu kriterleri öncelikli olarak yerine getirebilirsiniz.

  • Bebeğiniz için hazırladığınız kahvaltıda tuz, şeker, yoğun baharat, acı biber gibi ilaveler kullanmanız önerilmez. Özellikle tuz ve şeker henüz bağışıklık ve sindirim sistemi tam olarak gelişmemiş olan bebekler için oldukça zararlı olabilir. Uzmanlara göre bir yaştan önce tuz tüketimi bebeklerde böbrek problemlerine de sebebiyet verebilir. Henüz tuzu sindiremeyen bebeklerin tuz tüketmesi, böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon, obezite, kalp ve damar hastalıkları gibi rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir. Ayrıca tuzun bebeklerin henüz çok küçük olan böbreklerini yorduğu da bilinir. Şeker tüketimi yerine ise sağlıklı olan şekerli gıdalar önerilir. Örneğin; meyve çeşitlerini ve doğal olarak elde edildiğini bildiğiniz pekmez ürünlerini bebeğinizin mamalarına ekleyebilirsiniz. Bebeğinize 1 yaş öncesinde alerji riskini önlemek için bal ve çilek yedirmemeniz de önemlidir.
  • Yaşamın ilk yılında bebeklerin süt ve yumurta tüketmesi de önerilmez. Bu gıdalar bebeklerin henüz gelişmemiş sindirim sistemleri için oldukça zorlayıcı gıdalardır. Özellikle yumurta, alerjen uyaranları oldukça yüksek olan besinlerden olduğu için bebeklerin yemesi sakıncalı olabilir. Uzmanlara göre bebeğiniz ilk 1 yaşını dolduktan sonra yumurta ve süt tüketebilir. Bebeğinizin kahvaltılarını hazırlarken şimdilik bu gıdalardan uzak durabilir, onun sağlığını koruyabilirsiniz.

Bebek Kahvaltısı için Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Noktalar

  • Özellikle 6. ayını yeni doldurmuş olan bebeklere ek gıda vermeye başladığınızda her besini tek başına yedirmeniz gerekir. Üç gün kuralı adı verilen bu yöntemde bebeğinize 3 gün boyunca aynı besini yedirmeniz önerilir. Onun bu besine alerjisi olup olmadığını bu yöntemle anlayabilir, üç gün içerisinde gıda miktarını bir tatlı kaşığından başlayarak yavaş yavaş artırabilirsiniz.
  • Bebeğiniz için hazırladığınız her öğünü, devam sütleri de dahîl olmak üzere bebeğinizin ayına göre hazırlamanız gerekir. Bebeklerin mide kapasiteleri zaman içerisinde değişeceği için, bebeğinizin verdiğiniz gıdalarla doyup doymadığını bilmeniz, onun fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından önemlidir.
  • Bebeğinize verdiğiniz besinlerin kıvamı da ayına göre büyük önem taşır. 6 ila 7 ay arası bebekler, yumuşak ezme kıvamında besinlerle ve sıvı besinlerle beslenmelidir. 7-8 ay aralığındaki bebekler, püre kıvamında ve pütürlü besinlerle beslenerek katı gıdaya geçişe hazırlanabilir. 8-12 ay aralığındaki bebekler, püre kıvamında ancak çatalla ezilmiş olan besinlerle beslenebilir. 12-18 ay arasındaki bebekler ise kolay çiğnenebilir olan bütün sağlıklı yiyecekleri tercih edebilir.
  • Bebeğiniz için hazırladığınız kahvaltılarda raf ömrü uzun olan, hazır ambalajlı gıdalar, işlenmiş etler ve salam, sucuk gibi sağlıksız gıdalara yer vermeniz önerilmez. Bu ürünler, bebeklerin sağlığı üzerinde büyük tehlikeler oluşturabilir. Özellikle çiğ et içerdikleri için bebekler için son derece zararlı besinlerdir. Raf ömrü uzun olan gıdalar ise çok sayıda katkı maddesi içerdiğinden bebekler için sağlıksız gıdalardır. Bu besinlere bebeğinizin kahvaltısında yer vermeyerek onu koruyabilirsiniz.
  • Bitki çayları, çay, kafein içeren gıda ve içecekler de bebeğinizi uzak tutmanız gereken ürünlerdir. Bunun yanı sıra 1 yaş öncesi bebeklerin bakla yemesi de önerilmez.

Aylarına Göre Bebek Kahvaltısı Tarifleri

Bebekler yaşamın ilk aylarında sayılı gıdaları tüketebilecek sindirim sistemine sahiptir. Aşağıda bebeğinizin ay ay tüketebileceği kahvaltı gıdalarını görebilir, bebeğinize sağlıklı bir kahvaltı menüsü hazırlayabilirsiniz.

  • 6. Aylık Bebeklerin Kahvaltıda Tüketebilecekleri Besinler: Pekmez, yoğurt, meyve suyu, sebze suyu, sebze püreleri, şekersiz muhallebiler, 4/1 oranında yumurta sarısı, besinlerin hazırlık aşamasında inek sütü çok az miktarda kullanılabilir.
  • 7 Aylık Bebek Kahvaltısı: 6 ay besinlerine ek olarak sebze çorbaları, et çeşitleri ve bitkisel yağlar.
  • 8 Aylık Bebek Kahvaltısı: 6 ve 7 aylık bebeklerin tablolarına ek olarak bu ayda bebeğiniz pastörize peynir yemeye başlayabilir. Ancak bebeğinizin yiyeceği peyniri bir gece öncesinden suda bekleterek tuzunu almanız önerilir. Bu ayda tahılları da vermeye başlayabilir, bebeğiniz için oldukça doyurucu kahvaltı çeşitleri hazırlayabilirsiniz.
  • 9 ila 12 Aylık Bebeklerin Yiyebileceği Kahvaltı Besinleri: 12. ayda tam yumurta, peynir, pekmez, az miktarda tereyağı, taze sıkılmış meyve suları ve meyve posaları, ufak taneli çorba çeşitleri, ev yemekleri, etli yemekler ve aile sofrasında tüketilen sağlıklı kahvaltılık besinlerin tamamı 12. aydan itibaren verilebilir.
  • Eğer bebeğiniz için acil gıdalar hazırlamanız gerekirse Sağlık Bakanlığı’nın önerisi olan kaşık mamalarını da bebeğinize yedirebilirsiniz. Bu mamalar içerisinde çok sayıda mineral ve vitamin olduğu için oldukça sağlıklıdır ve kolay hazırlanan mamalardır. Özellikle çalışan annelerin kaşık mamalarını sıklıkla tercih ettiği bilinir.

6-9 Ay Arası İçin Tarif

Malzemeler:

  • 1 tatlı kaşığı haşlanmış yumurta sarısı,
  • Yarım muz,
  • 1 tatlı kaşığı pekmez,
  • 1 tatlı kaşığı labne,
  • 1 yemek kaşığı irmik,
  • Çeyrek su bardağı kadar su.

Yapılışı: Su ve irmiği derin bir tencerede orta ateşte pişirin. Ardından içerisine yumurta sarısı, muz, pekmez ve labneyi ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra soğumaya bırakarak bebeğinize yedirebilirsiniz.

9 ila 12 Ay Arası Bebekler İçin Kahvaltı Tarifi

7-8 adet ev yapımı bebek bisküvisini yarım su bardağı süt, devam sütü, anne sütü ya da taze sıkılmış meyve suları içerisinde çatalla ezin. Karışım içerisine 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi ekleyin. Bebeğinize afiyetle yedirebilirsiniz.

Kaynakça:

https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/a%C3%A7sap8.pdf
https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/A%208.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago