Bebekler için en sağlıklı ve en lezzetli besin kaynaklarından biri olan bebek tarhanası, Anadolu’nun her bölgesinde farklı tariflerle hazırlanır. Her türü birbirinden lezzetli olan tarifler, bebekler için hazırlandığında oldukça özenli bir şekilde yapılır ve bazı ilavelerin tariften çıkarılması gerekebilir. Bebeklerin özellikle ek gıdaya geçiş döneminde sindirim sistemleri hassas olabilir. Bu sebeple yalnızca bebeklere özel olarak hazırlanan tarifleri değerlendirmek, bebeğiniz için en doğru tarhanayı yapmanıza yardımcı olur. Bir defa yapıldığında bereketi oldukça fazla olan ve bebeğinize defalarca kolay öğün hazırlamanıza olanak tanıyan Anadolu lezzeti tarhananın en iyi tariflerini denemek için, aşağıdaki hazırlık aşamalarını değerlendirebilir, iştahsız bebeklerin bile çok severek yiyebileceği diğer çorba tariflerini de inceleyebilirsiniz.
İçindekiler
Bebek tarhanası, hem B vitaminleri bakımından hem de diğer vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin ve besleyici bir besindir. Tahıllar, sebzeler ve süt ürünleri içerebilen tarhana, fermente edilerek yapılan bir besin olduğu için, bebeklerin sindirim sistemleri üzerinde de fayda sağlayan bir etkiye sahiptir. Tarhananın; Göce tarhanası, un tarhanası, sütlü tarhana, kızılcık tarhanası gibi çeşitleri bulunur. Geleneksel tarhana tarifleri ve hazır paketli olarak seri üretim yöntemiyle hazırlanan tarhanalar, bebeklerin doğrudan tüketimleri için güvenli olmayabilir ve bebeğinizin sağlığı için zararlı olabilecek eklentiler içerebilir. Bu sebeple hazır paketli tarhanaları kullanmak yerine, bebeğinize evinizde güvenle hazırlayabileceğiniz oldukça kolay bebek tarhanası tariflerini değerlendirebilirsiniz. Sizin için hazırlanan iki tarife göz atabilir, dilerseniz tarife bebeğinizin çok sevdiği besinleri ilave edebilirsiniz.
Tarhananızı hazırladığınızda içerisine kırıntı hâline getirdiğiniz bebek ekmeğini ekleyebilir, ekmeğin çorba içerisinde pürelenmesini sağlayarak bebeğinize doyurucu bir öğün hazırlayabilirsiniz. Tarhananın evde hazırlık aşamaları, hamur hazırlığı, fermantasyon (mayalanma), güneşte kurutma, öğütme ve depolama olarak sıralanır.
Malzemeler
Her kaynakta altı çizilerek belirtildiği gibi bebeklerin ilk 6 ay boyunca su dahî verilmeksizin yalnızca anne sütüyle beslenmesi gerekir. Ancak anne sütünün olmaması durumunda ya da yetersiz olması hâlinde bebek mamalarıyla beslenme desteklenebilir. Doktorunuzun da önerisini aldıktan sonra 6. ayın bitiminden itibaren bebek çorbaları hazırlayabilir, bebeğinizin farklı farklı lezzetlerle tanışmasını sağlayabilirsiniz. Hazırladığınız tariflerde tuz, şeker, baharat, salça gibi bebekler için oldukça zararlı olan malzemeleri kullanmamaya özen gösterebilir, bebeğinize özel sağlıklı bir çorba hazırlayabilirsiniz.
Bebeğinizin ek gıdaya geçiş döneminde özellikle ilk denemelerde her yediği gıdayı üç gün kuralıyla yedirebilir, alerjik etkilerden korunmasını sağlayabilirsiniz. Aşağıdaki tariflerin her birini denediğinizde bebeğinize üç gün boyunca aynı çorbayı yedirerek alerjisi olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Ek gıdaya ilk geçişte, yani 6. ayın bitiminden itibaren hazırladığınız her tarifin malzemelerinin çok hijyenik olmasına özen gösterebilir, malzemeler arasında bozuk ya da tarihi geçmiş herhangi bir besin ilavesi yapmamak adına gerekli kontrolleri yapabilirsiniz. Çorba hazırlamaya başlamadan önce ellerinizin ve tencere, mama tabağı, kaşık gibi gereçlerin de sterilize edilmiş olmasına dikkat edebilirsiniz.
Sebze Çorbası Tarifi (+6 ila +8 Ay Arası Bebekler İçin)
Yoğurtlu Arpa Şehriye Çorbası (+9 ila 12+ Ay Bebekler İçin)
Bebeğiniz için merak ettiğiniz tüm konular için Ciciçocuk’u takip etmeyi sürdürebilirsiniz.
Kaynakça:
1- https://docplayer.biz.tr/46871881-Ulkemizde-ve-dunyada-tarhana.html
2- https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/A%208.pdf
3- https://sagligim.gov.tr/depo/sagligimyeni/sagliklihayat/bebek_sagligi/pdf/Bebek-Beslenmesi.pdf
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…