Bebek Gelişimi

Bebekler Kaç Aylıkken Emekler?

Her anne ve baba, bebeğinin emekleyeceği günü heyecanla bekler. Emekleme dönemi, bebeğinizin büyüme sürecinde son derece kritik bir aşamadır ve yürüme öncesindeki son dönemeçlerden biridir. Bu sebeple de bebeğinizin sağlıklı bir şekilde emeklemesi, her şeyin yolunda gittiğinin en önemli habercileri arasında kabul edilir. Peki, bebek kaç aylıkken emekler, bebeğinizi emekletmek için neler yapabilirsiniz, biliyor musunuz? Merak ettiğiniz tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebeklerin emekleme dönemi, ağırlıklı olarak motor aktivitelerinin gelişmeye başladığı süreçte yani 6. aydan sonra gerçekleşir. Bir bebeğin emeklemeye geçebilmesi için öncelikli olarak desteksiz şekilde kendi başına oturabilmesi gerekir. Bu durum da ağırlıklı olarak 6. ila 8. ay arasında gerçekleşir. Tam olarak oturabilen bebekler, vücutlarını ileri çekecek kas gücüne sahip hâle geldikleri için 1 ila 2 ay içinde emekleme sürecine geçebilir. Bir diğer deyişle bebeklerin ideal emekleme çağı 7. ayla 9. ay arasıdır. Bu noktada unutmamanız gereken detay, bebeklerin fiziksel gelişimlerinin kişisel deneyimler olduğu ve önemli eşiklerin her bebekte farklı zamanlarda gerçekleşebileceğidir. Hem fiziksel hem de zihinsel gelişimin habercisi olan emekleme de bebekten bebeğe değişebilir. Kimi bebekler, 5. ila 6. ay arasında emeklemeye başlarken kimi bebekler hiç emeklemeden doğrudan yürüme safhasına da geçebilir. Bu nedenle bebeğinizin yukarıda verilen genel ortalamaya uymaması durumunda herhangi bir korkuya kapılmanıza gerek yoktur. 

Bebekler Nasıl Emekler?

Emekleme, bebekler için ciddi bir kas gücü ve vücut koordinasyonu gerektirir. Bebeklerin rahat bir şekilde emekleyebilmeleri için ellerini zemine güçlü bir şekilde yaslayabilmeleri, kol kaslarıyla ön vücutlarını havaya kaldırabilmeleri ve bacaklarını da koordineli bir şekilde hareket ettirebilmeleri gerekir. Bebekler, emekleme sürecine genellikle aşama aşama geçer. İlk aşama, bebeğin kendi ekseninde dönmesidir. Ağırlıklı olarak 4. ila 6. ay arasında edinilen dönme yeteneği sonucunda bebekler sırt üstü uzanırken, yüz üstü pozisyona dönebilir ya da tam tersini yapabilir. İkinci aşama ise bebeğin vücudunu geriye doğru itmesi ve karnının üzerinde yön değiştirebilmesidir. Bebeklerin bacak kasları, kol kaslarından daha önce geliştiği için ilk olarak geri geri emekleme de denilen hareket gerçekleşir. Bacaklarının gücüyle tüm vücudu geriye çekmeyi öğrenen bebekler, karınlarının üzerindeki yatay dönüş hareketleriyle varmak istedikleri noktaya kolayca ulaşabilirler. Bu aşama ise genellikle 5. ve 7. aylar arasında gerçekleşir. Son aşama ise klasik emeklemedir. Bebeğin el, kol ve bacak kaslarını aynı anda kullanabildiği emekleme hareketi, önce birkaç saniyelik denemeler şeklinde başlar ve yaklaşık 1 aylık süre sonunda bebeğiniz dilediği yere emekleme yoluyla hızla ulaşabilecek seviyeye gelir. Bebeklerin klasik emekleme safhasına gelmesi genellikle 7. ila 9. aylar arasında gerçekleşse de daha erken ya da daha geç emekleyen bebekler de görülebilir. 

Bebeğinizin Emeklemesi İçin Neler Yapabilirsiniz?

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde emeklemesi için onu henüz iki haftalıkken çalıştırmaya başlayabilirsiniz. Bebeğin emekleme yeteneği kazanabilmesi için uygulanabilecek en etkili egzersizlerin başında “Tummy Time” çalışmaları gelir. “Göbek Zamanı” anlamına gelen Tummy Time egzersizleri, bebeğiniz yüz üstü yatırılarak gerçekleştirilir ve çeşitli kas gruplarının güçlendirilmesi amacını taşır. İki haftalıkken günde 30 saniyelik programlarla başlanan Tummy Time egzersizleri, bebeğiniz büyüdükçe geliştirilir. Bu sayede bebeğinizin emeklemenin safhaları olan dönme ve geri emekleme gibi adımları kolayca atabilmesi mümkün hâle gelir. Bebeğinizi emeklemeye teşvik etmeniz de emekleme sürecini erkene çeker. 4. aydan itibaren bebeğinizi yüz üstü yatırıp hemen önüne sevdiği oyuncakları koyabilir ve bebeğinizin oyuncaklarını yakalamasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra oyuncakları kol mesafesinden daha uzağa taşıyarak bebeğinizi emeklemeye teşvik edebilirsiniz. Bebeğinizin karşısına geçerek kendinize doğru çağırabilir ve böylece emekleme isteğini artırabilirsiniz.

Referans:

https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/ces_materyal/saglik_personeli_egitim/ocuk_Guvenliginin_Saglanmasi_Programi_2._Ders.pdf

https://www.unicefturk.org/yazi/ebeveynlericinkitapcik

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago