Bebek Gelişimi

Bebeklerde Yüksek Ateş Kaç Derecedir?

Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Ateş, beynin hipotalamus bölgesinin kontrol altına alındığı savunma sistemine karşı vücudun gösterdiği bir tepkidir. Hipotalamus bölgesi kişilerin vücudunda salgılanan PGE2 maddesinin etkisi altında kalıp vücuda ısını artır emrinin verilmesi sonucunda meydana gelir. Başka bir deyişle ateş, vücut ısının normal ısı değerlerinin üzerine çıkması anlamına gelmektedir. Ateş genellikle insanlar tarafından çok önemsenmeyen ve normal bir rahatsızlıkmış gibi karşılanan bir durumdur. Ancak ateş tek başına bir hastalık değildir. Ateş bir hastalık bulgusudur. Bu nedenle ateş bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Özellikle bebek ve çocuklarda karşılaşılan yüksek ateş hafife alınmamalı ve mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Peki, çocuklarda yüksek ateş ile karşılaşılması durumunda ne yapılmalıdır?

Çocuk hastalıkları konusunda uzmanlaşmış pek çok doktora bebeklerde gözlemlenen ateş normal bir durumdur. Ancak ilk defa anne baba olmuş bireyler bebeklerinde gözlemledikleri ateşlenme durumuna karşı aşırı telaşlanmaktadır. Ateşlenme bebeklerin bir hastalığa yakalandıklarının açık göstergesidir. Ancak ateşlenme daima ciddi bir hastalığa işaret eder diye bir tanımlama yapmak doğru değildir. Zira bebeklerde ateş bazı sıradan hastalıklarda gözlemlenebildiği gibi çok ciddi enfeksiyonlarda ise görülmeyebilir.

Çocuklarda Ateş Kaç Derece Olmalı?

İnsan vücudunda belirli bir dereceye kadar ateşin varlığı normal olarak kabul edilir. Zira sağlıklı bir insanın dahi vücut sıcaklığı 37 ila 37,5 derece arasında değişir. Bebeklerde ise bu durum bölgesel olarak farklı değerlendirilir. Öyle ki bebeklerde makat kısmında ateş ölçme yapıldığında sınır 38 derecedir. Ağızdan alınan ateşte sınır 37,5 iken koltuk altı ve kasık bölgesinden yapılan ölçümde sınır 37 derecedir. Bebeklerde ateş ölçümünü sağlıklı bir şekilde yapmak için derece 3 dakika bekletilmelidir. Ancak dijital bir ölçüm cihazı kullanıyorsanız anında sonuç almanız mümkündür. Bebeğinizin ateşini ölçmek istediğinizde üzerindeki kat kat elbiseleri çıkararak bir süre beklemelisiniz.

2 Aylık Bebekte Ateş Kaç Olmalı?

2 aylık bebekler için ideal olan vücut ısısı aralığı, ağızdan ölçmek şartıyla 36° C ile 37,5° C arasıdır. Bu iki derece arasında seyreden vücut sıcaklığı, hekimler tarafından doğal kabul edilir ve ateşten bahsedilemez. 37,5° C’nin aşılması durumunda ise ateşin ölçüsüne göre farklı tedbirler almanız gerekir. Eğer bebeğinizin ateşi 37,5° C seviyesinin biraz üstündeyse, bu durum bebeğinizin oda ısısından, kıyafetlerinden ya da kucakta bulunmaktan dolayı sıcakladığı anlamına gelebilir. Bebeğinize daha ince kıyafetler giydirerek ve hava aldırarak ateşini dengelemeye çalışabilirsiniz. Eğer bu yöntemler birkaç dakika içinde sonuç vermiyorsa doktorunuza ya da sağlık kuruluşlarına başvurmanızda yarar bulunur.

3 Aylık Bebekte Ateş Kaç Olmalı?

3 aylık bebeklerin ateşi koltuk altından ölçümlerde 36° C ile 37° C sınırları arasında kaldığı sürece, herhangi bir sağlık sorunundan şüphelenmenize gerek yoktur. Alt ve üst sınırın düşük seviyelerde aşılması da çoğunlukla oda sıcaklığını ya da bebeğinizin kıyafetlerini değiştirmenizle birlikte çözüme kavuşabilir. Aldığınız tedbirlere rağmen bebeğinizin vücut ısısı normal aralıklara gelmiyorsa, düşmeye ya da artmaya devam ediyorsa derhal bir hekimden görüş almanız tavsiye edilir. 

4 Aylık Bebekte Ateş Kaç Olmalı?

4 aylık bebekler için de ideal ateş seviyesi, ağızdan yapılan ölçümlerde 36° C ile 37,5° C arasıdır. Bu süreçte bebekler genellikle ilk dişlerini çıkarmaya hazırlandıkları için vücut ısılarında düşük seviyeli artışlar da gözlemlenebilir. Eğer bebeğinizin ateşi 37,7° ya da 37,8° C seviyelerine çıkıyor ve bebeğiniz bu esnada diş çıkarmanın diğer belirtilerini gösteriyorsa, yüksek ateşin kaynağının diş çıkarma zorluğu olduğu söylenebilir. Bu gibi durumlarda çocuk hekiminin verdiği ağrı kesici ateş düşürücü ilaçları önerilen dozda kullanarak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. İlaç kullanımına rağmen bebeğinizin ateşi düşmüyorsa ve ateşe halsizlik, keyifsizlik eşlik ediyorsa doktora başvurmanız önerilir.

5 Aylık Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?

5 aylık bebeklerin vücut ısıları; artan fiziksel faaliyet, diş çıkarma ve çevresel faktörler gibi nedenlerden dolayı 37° C seviyesinin üzerine çıkabilir. 5 aylık çocuklarda vücut ısısının 38° C-39° C üzerine çıkması ise takip gerektirir. 5 aylık bebeğinizin ateşi, normal seviyenin biraz üstünde ise ortamı serinletebilir, üstündeki kıyafetleri azaltabilir ya da ılık duş gibi yöntemlere başvurabilirsiniz. İnatçı ateş durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilir.

6 Ay – 1 Yaş Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?

Bebekler, 6. aydan itibaren geceleri daha uzun süre uyumaya başlar ve bu nedenle de uyku esnasında ya da uykudan kalktıktan hemen sonra vücut ısıları beklenen seviyenin biraz üzerinde olabilir. Bu nedenle 6 ay ila 1 yaş arasındaki bebeklerin ateşini ölçmek için en doğru zaman, bebeğiniz uyandıktan ve beşiğinden çıktıktan 5 ila 10 dakika sonrasıdır. Bu süreçte bebeğinizin vücut ısısını 36° C ile 37,5° C arasında ölçüyorsanız, her şey yolunda demektir. 

1 – 3 Yaş Çocuklarda Ateş Kaç Olmalı?

1 ila 3 yaş arasındaki çocukların vücut ısıları, çeşitli faktörlerden dolayı gün içinde sıklıkla oynayabilir. Bu yaşlarda diş çıkarma sürecinin devam etmesi, çocuğunuzun daha hareketli hale gelmesi gibi gelişmeler, vücut ısısında anlık yükselmelere neden olabilir. Bu nedenle eğer 1-3 yaş arasındaki çocuğunuzun vücut ısısının 37° C’den yüksek olduğunu tespit ederseniz birkaç dakikalık dinlenmeden sonra tekrar ölçüm yapmanız ve yüksek ateşin devam edip etmediğini kontrol etmeniz önerilir.

3 – 5 Yaş Çocuklarda Ateş Kaç Olmalı?

3 ila 5 yaş arasındaki çocukların vücut sıcaklıkları, koltuk altından ölçümde 36° C ile 37° C arasında değişebilir. Çocuğunuzun ateşi bu aralıklarda çıkıyorsa, yüksek ya da düşük ateş söz konusu değildir. Eğer çocuğunuzun ateşi olağandan yüksek seyrediyorsa ve bu duruma halsizlik, ciltte döküntü, mide bulantısı, yüzde solukluk ya da kızarma gibi farklı semptomlar da eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir. Ek belirti göstermeyen düşük seviyeli sınır aşımları ise ince giyinme, dinlenme, ılık duş gibi yöntemlerle kendiliğinden çözüme kavuşabilir.

Çocuklarda Ateş Neden Olur?

Ateş, pek çok farklı nedenden dolayı meydana gelebilmektedir. Çocuklarda ve yetişkinlerde meydana gelen ateşin nedenlerini ise aşağıdaki gibi sıralayabilmek mümkündür.

  • Ateşin en yaygın nedeni grip ve soğuk algınlığıdır. Grip nedeni ile meydana gelen ateş 38 ve 40 derece arasındadır.
  • Strep boğaz enfeksiyonu ateşe neden olan diğer bir unsurdur.
  • Kan ve gıda zehirlenmeleri de yüksek derece de ateşe neden olabilmektedir.
  • Tüberküloz bakterisinin neden olduğu hastalıklar ve vücutta meydana gelen enfeksiyonlar ateşin en temel nedenleri arasında yer almaktadır.

Çocuklarda Yüksek Ateş ile Karşılaşıldığında Ne Yapılmalıdır?

Aileler çocuklarında meydana gelen yüksek ateşi ilk olarak kendileri çözmeye çalışır. Sirkeli su, soğuk duş ve açık havaya çıkartma gibi yöntemler ile ateş düşürülebilmektedir. Ancak bunlar ateşin düşürülmesine yardımcı olsa dahi ateşin kaynağını bulmanıza yardımcı olmaz. Eğer meydana gelen ateş evdeki yöntemler ile düşürülemiyorsa ve çok uzun sürüyorsa mutlaka bir hekimden yardım alınmalıdır. Hatta mümkün olduğunca çocuklarda meydana gelen ateşe müdahale edilmemesi gerekmektedir. Ailelerin ateş düşürmek için kullandığı diğer bir yöntem ise ateş düşürücülerdir. Ateş düşürücüler çocukların kendilerini gerçekten kötü hissetmeleri durumunda kullanmalıdır. Eğer çocuğun hal ve hareketlerinde bir değişiklik yoksa ve günlük hayatını etkilemiyorsa ateş düşürücü şuruplar kullanmanıza gerek yoktur. Ateş düşürücü şurupları kullanırken çocuğunuzun yaşam kalitesini göz önüne almanızda fayda vardır.

Bebeklerde Ateş Düşürme Yöntemleri

Bebeğinizde yüksek ateş problemi ile karşılaştığınızda alacağınız önlemlerin başında fazla elbiselerden kurtulmak gelir. Nitekim bebeklere giydirilen kat kat elbiseler bazen yüksek ateşi destekler. Sonrasında ortam sıcaklığının 20 derece gibi ideal sıcaklığa getirilmesi sağlanmalıdır. Bebeğinize ılık duş yaptırmak da ateşi düşüren etkenlerdendir. Bu önlemler alındıktan sonra kesin ölçüm makat bölgesinden yapılmalıdır. Ateş 39 derece sınırındaysa derhal doktora gidilmelidir. Zira 2 yaş ve altı çocuklarda 39 derece üstünde ateşli havale riski hayli fazladır.

Bebeklerde ateş için evde mutlaka doktor tarafından önerilen bir şurup bulundurmalısınız. Ateş düşürücü şurup verdikten sonra doktora danışmayı ihmal etmemelisiniz. Bebeğinizin sağlığını riske edecek uygulamalardan kaçınmalısınız. Burada özellikle kulaktan duyma bilgilerden uzak durmayı tercih etmelisiniz.

Referans:

https://nallihandh.saglik.gov.tr/TR,107103/cocuklarda-ve-bebeklerde-atese-dikkat.html

https://behcetuzch.saglik.gov.tr/TR,107608/ates.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago