Genel olarak bebeklerin dikkat süreleri oldukça kısa kabul edilir. Ebeveynler de bebeklerindeki dikkat eksikliği problemini en erken bebekleri 2.5 ya da 3 yaşına geldiğinde fark edebilirler. Bebeğin bir şeyle uzun süre ilgilenmiyor oluşu direkt olarak dikkat eksikliği probleminin olduğuna işaret etmeyebilir. Yine de her ebeveynin, bebeğinin dikkat ve konsantrasyon becerilerini takip etmesi önerilir. Çünkü henüz bebekken gözlemlenmeye başlayan dikkat eksikliği, ilerleyen yıllarda daha ciddi problemlere yol açabilir. Eğer bu tip bir durumdan şüpheleniyorsanız panik yapmamalı ve bir doktora danışmalısınız. Doktorun tavsiye edeceği yöntemlerle çeşitli önlemler alarak erken adımlar atabilir ve daha büyük sorunların oluşmasını engelleyebilirsiniz.
İçindekiler
Bebeklerin dikkat eksikliği yaşayıp yaşamadığını anlamak için bir yetişkinin dikkat süresi yerine yaşıtı bir bebeğin dikkat süresi ile karşılaştırma yapmak daha doğru olur. Bebeğinizin dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu yaşadığını fark edebilmek için gözlem yapabileceğiniz bazı belirtiler bulunur. Örneğin; bebeğiniz oyun oynarken biri elindeki oyuncağı aldığı zaman, oyuncağı için mücadele etmekten kısa sürede vazgeçiyorsa bu durum belirtilerden bir tanesi olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra bebeğin söylenen bazı yönergeleri anlıyor olmasına rağmen yine de umursamaz davranması, başladığı herhangi bir etkinliği asla bitirmemesi ve kendisine söylenenleri yapacağı zaman başka bir nesne ilgisini çektiği için onunla ilgilenmeye başlaması da belirtiler arasında bulunabilir. Ayrıca dikkat eksikliği olan bebekler, kendisiyle konuşulurken, kendisine masal okunurken ya da biriyle oyun oynarken mekanı bir anda terk edebilir veya sebepsiz bir şekilde bağırmaya başlayabilir. Bebekler kısa bir süre oturdukları yerde hemen huzursuzlanmaya başlıyorlarsa ve sabit şekilde oturmak konusunda zorluk yaşıyorlarsa da dikkat eksikliğinden söz edilebilir.
Küçük yaşlardan itibaren görülen dikkat eksikliği şikayetinin altında bazı zihinsel problemler yatıyor olabilir. Bu problemler nedeniyle dikkatin hızla dağılması ve bir noktaya odaklanmakta güçlük gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Kimi zaman temelde psikolojik bir rahatsızlığa dayanabilen bu şikayetler bazen de fiziksel problemlere bağlı olarak meydana gelebilir. Örneğin; duyma problemi, görme problemi ya da benzeri algı sorunları bebeklerde dikkat eksikliğine neden olabilir.
Bebeklik dönemi atlatıldıktan sonra dikkat eksikliği çok daha net bir şekilde anlaşılabiliyor ve tedavi için harekete geçilebiliyor olsa da ebeveynler bazı yöntemleri uygulayarak erkenden önlem almaya başlayabilir. Üstelik bu önlemler, çok basit uygulamalarla alınabilir. Her koşulda ebeveynlerin bilinçli hareket etmesi, panik hali yaratmaması ve bebeğin kendini baskıda hissetmemesi için çaba sarf etmesi tavsiye edilir. Bunun için ilk olarak bebeğe sevdiği bir oyuncağı hediye etme yöntemi denenebilir. Bu aşamadan sonra düzenli olarak bebeğin o oyuncakla uzun süre oynaması sağlanabilir. Oyuncak olarak da ışıklı, renkli ya da desenli ürünler tercih edilebilir. Ebeveynlerin satın aldığı oyuncakların tamamının tek bir odada değil de evin farklı noktalarında bulunması da işe yarayabilir. Bunun yanı sıra ebeveynlerin bebeklerle sık sık iletişime geçmesi önerilir. Aynı zamanda bebeklerin istediği şeyleri hemen yapmamak ve isteklerini akıllarında tutmaları için çaba sarf etmek de etkili bir yöntem olabilir. Araştırmalara göre bebekler, kendi seçtikleri oyuncaklarla çok daha fazla ilgilenirler. Bu nedenle bebeğiniz için oyuncak satın alacağınız zaman alışverişe onunla beraber çıkabilirsiniz. Bebeklere çeşitli görevler vermek de daha önce fark etmediği detayları fark etmesini sağlayabilir. Özellikle 1 ya da 2 yaşında olan bebeğinizden bezini değiştirmeden önce temiz bez getirmesini isteyebilirsiniz. Bu yöntem de bebeğinizin algılarını harekete geçirip dikkat eksikliği problemini azaltabilir.
Referans:
http://ogem.gazi.edu.tr/posts/view/title/yapim-asamasinda-141135?siteUri=ogem
http://malazgirtoo.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/34/27/742598/dosyalar/2015_02/23114459_dikkateksikliivehiperaktivitebozukluudehb.pdf?CHK=fad9403e20be5d7159528ee3fa3cdbba
Ege Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu, uzmanlık alanı; Çocuk, Ergen ve Anne psikolojisi, özgüven eksikliği, depresyon, öfke kontrolü gibi bir çok psikolojik alanlarda çalışmalar yapmaktadır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…