Bu içeriği dinleyebilirsiniz:
Bebeklerde diş çıkarma doğum sonrası karşılaşılan en ciddi değişimlerden bir tanesidir. Bebekler bilindiği üzere dişsiz olarak doğarlar ve doğduktan birkaç ay sonra diş çıkartmaya başlarlar. Belirli bir süre boyunca süt vb. akışkan maddelerle beslenen bebekler diş çıkarma dönemi sonrasında daha katı besinlerle beslenmeye başlar. Bu anlamda hayata adaptasyon konusunda diş çıkarma bebekler için ciddi bir konudur. Genellikle 6-7 aylıkken diş çıkartılsa da bazı bebekler 3-4 aylık olduklarında da diş çıkartmaya başlayabilirler. Bebeğinizin diş çıkarmasını asla hafife almamalı ve bu önemli değişimi uzman hekim eşliğinde takip etmelisiniz.
İçindekiler
Bebeğiniz için önemli bir gelişme olan diş çıkarma uykularınızı kaçırabilecek etkiler ile birlikte gelir. Diş çıkartma dönemi pek çok ebeveyn için zorlu bir süreçtir. Çeşitli yan etkileri olan diş çıkarma süreci bebeklerde 6 aylıkken başlar ve 3 yaşına kadar devam eder. Bebeklerin hepsinde benzer şekilde gerçekleşmeyen bu süreç değişkenlik gösterebilir. İlk evrede 6-10 aylıkken ön dişler çıkar. Bu dişler ilk olduğu için bebeğinizin ağlaması ve huzursuzlanması normaldir. Zaman ilerledikçe yan dişler, köpek dişleri, azı dişleri ve ikinci azı dişleri çıkar. Yaklaşık 25 ay süren bu evre hem anne hem de bebekler için zorludur. Bu sürecin zorlu olmasının en temel nedeni ise bebeklerde meydana gelen fiziksel ve ruhsal değişikliklerdir. Bu dönemde pek çok belirti gözlenir. Fiziksel olarak bebeğin zor anlar yaşadığı diş çıkarma sürecinde annelerin tespiti zamanında yapması ve önlemleri alması bebek sağlığı açısından faydalıdır.
Bebeğinizin diş çıkardığını anlamak için belirtileri öğrenmeniz ve tespit etmeniz büyük öneme sahiptir. Peki, diş çıkarma sürecinde gözlenen belirtiler nelerdir? Buyurun inceleyelim!
Bebeklerin diş etleri, diş çıkartma döneminde fazlasıyla hassaslaşır. Bu da yemek yerken zorlanmaya ve ağrıya sebep olabilmektedir. Bu nedenle bebeğiniz diş çıkartma döneminde iştahsız bir hale gelir ve yemek yemeyi reddeder. Hatta çoğu bebek diş çıkartırken kilo verir. Eğer bebeğiniz diş çıkartma döneminde yemek yemeyi reddediyorsa anne sütü ve mama takviyesini deneyebilirsiniz. Böylelikle bebeğiniz aç kalmasını ve diş etlerinin zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Bunun dışında iştahsız bebeğinize meyve ve sebze püreleri yedirebilirsiniz. Bu püreler katı olmadığı için diş etlerine herhangi bir zarar vermez ve bebeğinizin huzursuzlanmasını engeller.
Bebeklerde diş çıkarma sırası; dişlerin ne şekilde ve hangi sırayla çıktığını ifade eder. Bebeklerin dişleri ortalama 6. ayda başlar ve 3 yaşına kadar devam eder. Bu süreçte diş çıkarmanın düzenli ve sağlıklı bir yolda ilerlemesi bebek sağlığının kontrol altında tutulması adına önemlidir. Peki, bebeklerde diş çıkarma sırası nedir? Bebeklerde diş çıkarma sırası neden önemlidir? Buyurun inceleyelim!
Az dişleri, köpek dişleri ve diğer dişler belirli bir düzen içerisinde çıkmaya başlar. Söz konusu düzenin bozulması bebeğinizde ciddi sağlık problemlerine neden olabileceği gibi ilerleyen süreçte dişlerin düzeltilmesi için ekstra çaba harcanmasına da neden olur. Süt dişi olarak anılan ve bebeğin geçici kullandığı dişlerinin sağlıklı çıkmasının sağlanması daha sonra çıkışı gerçekleşecek olan kalıcı dişleri de büyük oranda etkiler. Peki, dişler hangi sırayla çıkar?
İlk olarak alt ve üst ön dişler çıkar. Sonrasında yan kesici dişler, 1. azı dişleri, köpek dişleri çıkar. En son çıkan dişler 2. azı dişleridir. Bebeğinizin ağzında toplam 20 dişin çıkması gerekir. 3 yaş bittikten sonra dişlerde eksiklik veya problem varsa mutlaka bir uzman hekimle görüşmeniz gerekir. Çünkü dişler ileride kalp rahatsızlıklarına varacak kadar önemli sonuçları doğurma kapasitesine sahiptir.
Bebeklerde düzenli bir diş çıkarma sırası istenen temel durumken diş çıkarma sırasında gözlemlenebilecek herhangi bir problem durumunda yapılabilecek ilk eylem doktor ile görüşmektir. Bebek çenesi veya gelişiminde herhangi bir probleme işaret edebilecek olan diş çıkarma sırasındaki bozukluk asla göz ardı edilmemesi gereken bir konudur.
Bebeklerde diş çıkarma sırası bozukluğu nedeniyle çevrenizden duyduğunuz bilgiler ışığında hareket etmemeye özen göstermelisiniz. Çünkü metabolizması oldukça zayıf olan bebekler yanlış bir tedavi nedeniyle zarar görebilir. Bebeğinizde yol açacağınız zararları minimize etmek ancak doktor tavsiyesi ile hareket etmekle mümkün olur.
Amerikan Çocuk Diş Hekimligi Birliği (AAPD) ve Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Birliği (EAPD) tarafından sağlanan bilgilere göre ilk diş hekimi ziyaretinin ilk diş çıktıktan sonra bebeğinizin 6’ncı ayı ile 1 yaşı arasında olması gerektiğine dikkat çekilir. Erken çocukluk çağı çürüklerinin önlenmesinde, ailelerin diş sağlığı konusunda bilgilendirilmeleri, yönlendirilmeleri ve önlem almaları önem taşır.
Referans:
https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-your-childs-teeth#1
https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/teething/baby-teething-symptoms/
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…