Beslenme

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Hakkında Her Şey!

Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Bebeğinize ilk katı yiyeceğini vermek önemli bir dönüm noktasıdır. İşte bebeğiniz ilk ısırığı almadan önce bilmeniz gereken her şey!

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?

Anne sütü ya da formülü, yenidoğan bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tek gıdadır. Doğumdan sonraki ilk altı ay boyunca bebeğinizi emzirmeniz önerilir.

Ancak 4 ay- 6 ay arası, çoğu bebek emzirmeye ya da formül beslemeye tamamlayıcı olarak katı yiyecekler yemeye başlamaya hazırdır. Bu süre zarfında bebekler genellikle yiyeceklerini ağızlarından çıkarmak için dillerini kullanmayı bırakır ve katı yiyecekleri ağız önünden yutmak için arkaya doğru hareket ettirme koordinasyonu geliştirmeye başlar.

İpucu

Bebeğinizin kaç aylık olduğu katı gıdaya hazır olduğu anlamına gelmez. Her bebek farklı gelişir, bu nedenle bebeğinizin katı yiyecekler için gelişimsel olarak hazır olduğunu bilmek için aranacak işaretler vardır;

Örneğin:

  • Bebeğiniz başını sabit, dik konumda tutabilir mi? Bebeğiniz, yüksek bir sandalyeye, bir beslenme koltuğuna veya iyi kafa kontrolü olan bir bebek koltuğuna oturabilmelidir.
  • Bebeğiniz destekle oturabilir mi?
  • Bebeğiniz ellerini veya oyuncaklarını mı ağzına sokuyor?
  • Bebeğiniz öne doğru eğilerek ağzını açarak yiyecek arzusunda mı? Bebekler yemek yemeyi izler, yemeğinize ulaşırlar ve beslenmeye istekli görünürlerse hazır olabilir.

Bebeğiniz öne doğru eğilip ağzını açarak yemek yemek istiyor mu?

  • Yiyecekleri kaşıktan boğazına taşıyabilir mi? Bir kaşık pirinç gevreği teklif ederseniz, ağzından çıkarır ve yutmak için ağzının arkasına doğru hareket ettiremeyebilir. Bu normal. Unutmayın, daha önce anne sütünden veya formülden daha kalın hiçbir şeyi yutmayı denemedi ve buna alışmak biraz zaman alabilir. İlk birkaç kez seyreltmeyi deneyin; sonra yavaş yavaş dokuyu kalınlaştırın. Ayrıca bir iki hafta beklemek ve tekrar denemek isteyebilirsiniz.
  • Bebeğiniz yeterince büyük mü? Genel olarak, bebekler doğum ağırlıklarını iki katına çıkardıklarında (genellikle yaklaşık 4 aylıkken) ve yaklaşık 13 kilo ağırlığında olduklarında katı yiyecekler için hazır olabilirler.

Bu sorulara evet cevabı verirseniz ve bebeğinizin doktoru kabul ederse, bebeğinizin sıvı beslenmesini tamamlamaya başlayabilirsiniz.

Ek Gıdaya Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bebeğinizi daima mama sandalyesine veya mutfak masasına çekilmiş kemerli koltuklara yerleştirin.
  • Bebeğinizi daima düzenli, sakin, pozitif ve dikkat dağıtıcı olmayan bir ortamda besleyin.
  • Her zaman bebeğinizle birlikte yemeye özen gösterin. Bebeğiniz sizi izleyerek nasıl iyi yemek yiyeceği hakkında çok şey öğrenir.
  • Her bir yiyecekten bir kaşıkla veya daha azı ile başlayın. Gıdayı yavaş yavaş 1-2 kaşık yükselterek birkaç gün içinde yavaş yavaş ilerletin. Beslenmenin amacı, yemek başına 1 küçük kavanoz süzülmüş bebek mamasıdır.

İpucu

İlk başta bebeğinize her gün yalnızca bir kez beslenmesi için katı yiyecekler vermeyi deneyin. Yemek yemezse, birkaç gün içinde tekrar tanıtmayı deneyin.

  • Yeni gıdaları ilk tanıtırken, bebeğin tepsisine birkaç küçük yiyecek parçası koyarak başlayın.
    Bebeğin yeni yiyeceklerle oynamasını sağlayın, bu, bu yaşta yanlış veya kötü davranış değildir. Bebeklerin yeni şeyler denemek konusunda kendilerini rahat hissetmelerini sağlar.
  • Bebeğe çatalını kullanarak yiyecekleri nasıl alacağını gösterin ve ağzınıza koyun. Bebek bunu hemen taklit etmiyorsa (çözülmesi birkaç gün veya hafta sürebilir), o zaman bebeğin ağzına bir parça tutun ve onun açılmasını ve onu almaya istekli olmasını bekleyin.

İlk birkaç katı yiyecek denemesinde yemekler bebeğinizin yüzüne, ellerine ve önlüğüne bulaşabilir! 🙂

  • Yemek isteme belirtileri göstermiyorsa asla yemeğini bebeğin ağzına sokmayın. Bebek yemek yemeye hazır olduğunda ilgilenmeli, sakin olmalı ve ağzını açmalıdır. Bebeğiniz ağzını açmazsa veya yeni bir şeyler denemeye direnç görünüyorsa, endişelenmeyin veya olumsuz tepki vermeyin. Bunun yerine, sadece sakince bebeğe o yemeği yemenin ne kadar zevkli olduğunu gösterin ve ertesi gün veya birkaç gün sonra tekrar deneyin.
  • Her seferinde bir tane yeni “tek bileşenli” yiyecek sunun. İshal, kusma veya kızarıklık gibi olası alerjik reaksiyonları değerlendirmek için başka bir yeni yiyecek vermeden önce 3-5 gün bekleyin. Herhangi bir reaksiyon ortaya çıkarsa, bu yiyeceği bırakın ve çocuk doktorunuzu arayın.
  • Bebeğin ağzında çok fazla bir şey olmadığından ve boğulma tehlikesi olmadığından emin olun.

Bebeklere Ek Gıda Nasıl Alıştırılır?

Yarım kaşıkla veya daha azı ile başlayın ve bu işlem sırasında bebeğinizle konuşun (“Mmm, yemeğinin ne kadar güzel olduğunu görüyor musun?”). Bebeğiniz ilk başta ne yapacağınızı bilemeyebilir. Kafası karışmış gibi görünebilir, burnunu kırışabilir, yiyeceği ağzına dolaştırabilir veya tamamen reddedebilir.

Ek gıdaya küçük bir miktarla başlayın ve yavaş yavaş yükseltin. Bir çay kaşığı bile bazı yeni başlayanlar için yeterli.

İlk kez katı yiyecekleri yemenin bir yolu, bebeğinize ilk önce biraz anne sütü, (kullanımınıza göre formül ya da her ikisini birden) vermektir; daha sonra çok küçük yarım kaşık yiyeceğe geçin; ve daha fazla anne sütü veya formülle bitirin. Bu, çok aç olduğu zaman bebeğinizin sinirlenmesini önleyecektir.

İlk birkaç katı yiyecek beslemesinin çoğu bebeğinizin yüzüne, ellerine ve önlüğüne bulaşabilir! Yiyecek miktarını kademeli olarak artırın, sadece bir çay kaşığı ile başlayın. Bu, bebeğinizin katı maddelerin nasıl yutulacağını öğrenmesine zaman kazandırır.

Bebeği beslerken ağladığı veya döndüğü durumlarda endişelenmeyin. Tekrar denemeden önce bir süre sadece emzirmeye veya biberonla beslemeye geri dönün. Unutmayın katı yiyecekler başlatmak aşamalı bir süreçtir; ilk başta, bebeğiniz beslenmesinin çoğunu anne sütünden, formülden veya her ikisinden de almaya devam edecektir. Ayrıca, her bebek farklıdır, bu nedenle katı yiyeceklere başlamak için hazırlık değişecektir.

6 Aylık Bebek Ne Yer?

Unutmayın, bu yaşta katı yiyecekler yemek çoğunlukla bebeğinizin yeni lezzetler ve dokular keşfetmesine izin verir. Anne sütü veya formülü ilk yıl için hala bebeğinizin birincil beslenme kaynağı olmaya devam edecektir, bu nedenle tam katı başlamadan önce olduğu gibi anne sütü ve / veya formülü vermeye devam edin.

İpucu

Yaklaşık 6 aylıkken, günde 1-3 kez birkaç yemek kaşığı yemek sunmak yeterlidir. Bebeğiniz rahat olduğunda dokuyu ilerletmek önemlidir. İnce, püre haline getirilmiş yiyeceklerle başlayın. Sonra, topaklı, püre haline getirilmiş yiyeceklere, ardından ince doğranmış yiyeceklere geçin. Ayrıca, bir seferde tek bir bileşenli yeni yiyecekler verin, bebeğinizin bu yiyeceklere alerjik veya toleranssız olmasını sağlamak için 2-3 gün bekleyin. Alerjilerle en sık ilişkili yiyecekler inek sütü (12 aydan önce tavsiye edilmez), yumurtalar, soya, yer fıstığı, ağaç fındık ve tohumları, buğday, balık, kabuklu deniz ürünleridir.

9 aylıkken, bebeğiniz tüm yiyecek gruplarından yiyecekleri yemeli ve küçük yumuşak parmak yiyeceklerini kullanabilmelidir. Bebeğinizin ipuçlarına dikkat edin, eğlenin ve bebeğinize sağlıklı beslenme düzenleri için standardı belirleyen önemli besinleri içeren sağlıklı yiyecekler sunarken, bebeğinizin hızını ayarlamasına izin verin.

Besin İpuçları

İlk besin kaynakları genellikle tahıl, meyve püresi ve sebzelerdir. Anne sütü veya formül bebeğinize şu anda ihtiyaç duydukları tüm önemli besinleri sağlarken, demir, protein, kalsiyum, DHA, folat ve kolin gibi bazı temel besinler hakkında aşağıdaki bilgileri aklınızda bulundurun;

  • Demir, tedavi edilmezse büyüme ve gelişmeyi etkileyebilecek demir eksikliği anemisinin önlenmesi için önemlidir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin önemli bir bileşenidir ve en sık et ürünlerinde bulunur, ancak yulaf ezmesi veya müstahkem tahıl, püresi fasulye ve ıspanak gibi yiyeceklerde de bulunur.
  • Kalsiyum kemik ve diş sağlığı, kan pıhtılaşması, nöron mesajlaşma, hormonlar, kas kasılması (kalp dahil!) ve diğer işlemler için önemlidir. Yeni besleyiciniz için iyi kalsiyum kaynaklarından anne sütü, bebek maması, yoğurt; püresi, lahana ve ıspanak gibi saf yeşil yapraklı yeşilliklerin yanı sıra fasulye püresi.
  • DHA beyin büyümesi ve sağlıklı gelişim için kritik öneme sahiptir. DHA, yağlı balıklarda (somon, sardalya, alabalık), Anne sütünde (diyetinize DHA açısından zengin besinler eklerseniz), zenginleştirilmiş bebek mamaları ve diğer zenginleştirilmiş besinlerde bulunabilecek doymamış bir omega 3 yağdır.
  • Kolin hücre fonksiyonu için önemlidir ve beyin sağlığını destekler. Beslenme sürecine yeni başlayan bebeğiniz için püreler, ıspanak, karnabahar ve fasulye iyi kolin kaynaklarıdır. Ispanak püresi ve yakalar diğer bazı yiyeceklerle (elmalar, yulaflar, avokadolar) birleştiğinde en iyi şekilde çalışır ve daha sonra bebek dokuları ilerletmeye hazır olduğunda bunları yumuşakça pişirilmiş ve doğranmış yapabilirsiniz.
  • Protein, cildimizin, saçların, tırnakların, kasların, kanın ve kemiklerin önemli bir bileşenidir. Birçoğumuz bol miktarda protein yerken, protein açısından zengin besinler sunmak önemlidir. Anne sütü ve formülü şimdilik protein kaynağıdır, ancak ilk gıdalar için saf et ve kümes hayvanlarını deneyebilirsiniz; yoğurt; fasulye püresi , tofu püresi ve quinoa. Dokular ilerlemeye hazır olduğunda, usulca pişirilmiş lapa lapa balık, harika bir protein kaynağıdır.

Unutmayın, bebeğiniz 1 yaşın altındayken her şey, çeşitli lezzetler ve dokular ile tanıştırmak ve eğlenceli kılmakla ilgilidir!

6 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Uyanma ZamanıAnne sütü. Günün geri kalanında emzirmeye devam edin!
Kahvaltı (07:30 – 08:00)Meyve püresi veya sebze püresi
Öğle yemeği (11: 30-12: 30)Pirinç, arpa veya yulaf gibi tahıllar
Atıştırmalıklar (3:30 – 4:00)Meyve veya sebze püreleri
Akşam Yemeği (18.00 – 17.00)Sebzeler, meyve karışımı veya tahıllar

Bebeğime Ne Zaman Katı Gıdalar Verebilirim?

Bebeğiniz oturduktan sonra ellerini veya diğer nesneleri ağzına getirdiğinde, kendisini beslemeyi öğrenmesine yardımcı olmak için katı sayılabilecek gıdalarını verebilirsiniz. Boğulmayı önlemek için, bebeğinize verdiğiniz her şeyin yumuşak, yutulması kolay ve küçük parçalara bölündüğünden emin olun. Örnekler arasında; küçük parçalar halinde muz, gofret tipi kurabiye veya krakerler; omlet; iyi pişmiş makarna; iyi pişmiş, ince doğranmış tavuk; ve iyi pişmiş, kesilmiş patates veya bezelye verilebilir.

Bebeğinizin günlük öğünlerinin her birinde, yaklaşık 110 gr veya küçük bir süzülmüş bebek maması miktarında bir şeyler yemesi gerekir. Bebeğinize yetişkinler ve daha büyük çocuklar için üretilmiş gıdalar vermeyi sınırlayın. Bu besinler genellikle daha fazla tuz ve başka koruyucu maddeler içerir.

Bebeğinize taze yiyecekler vermek istiyorsanız, bir blender veya mutfak robotu kullanın veya sadece yumuşak yiyecekleri bir çatalla ezin. Tüm taze yiyecekler ilave tuz veya baharat olmadan pişirilmelidir. Bebeğinize çiğ muz (püresi) besleyebilseniz de, diğer meyve ve sebzelerin çoğu yumuşayana kadar pişirilmelidir. Kullanmadığınız yiyecekleri soğutun ve bebeğinize vermeden önce herhangi bir bozulma belirtisi olup olmadığına bakın. Taze yiyecekler bakteri içermez, bu yüzden bir teneke kutudan veya kavanozdan elde edilen yiyeceklerden daha çabuk bozulurlar.

Ek Gıdaya Geçişte Kaçınılması Gereken Yiyecekler

  • Baharatlı, tuzlu ve şekerli yiyecekler
  • Boğulmaya neden olabilecek yiyecekler, örneğin: fındık, tohumlar, patlamış mısır; cips, simit; havuç ve elma gibi çiğ meyve ve sebzeler; kuru üzüm, bütün üzüm; sosisli sandviç parçaları; bir kaşık dolusu fıstık ezmesi veya lokum gibi yapışkan yiyecekler
  • Bebeğinize bal vermeyin!

Bebeğimi Ne Sıklıkla Beslemeliyim?

Bebekler ne zaman aç veya dolu olduklarını bilir. Bebeğinizi her aç kaldığında besleyin. Emzirilen bebekler günde 8-12 kez, her yemekte meme başına yaklaşık 10-15 dakika emzirilmelidir. Formülle beslenen bebekler, geceleri de dahil olmak üzere, günde 6-10 kez beslenmelidir. Bebeğin gece uyumasını sağlamak için pirinç gevreği gibi bir şişeye yiyecekler eklemek uygun değildir, çünkü aşırı kilo alımına neden olabilir ve önemli besin alımını azaltabilir ve boğulma tehlikesi oluşturabilir.

Bebeğiniz katı yiyecekler yemeye başladığında, daha az anne sütü içer. Sunduğunuz katı gıda miktarını yavaşça artırın ve anne sütü ya da formül miktarını azaltın. Unutmayın, tüm yiyecekler şişede değil kaşıkla verilmelidir.

Bebeğimin aç veya tok olduğunu nasıl bilebilirim?

Bebekler aç, yorgun, üzgün, rahatsız ya da bebek bezi değişimine ihtiyaç duydukları için ağlayabilir ya da telaşlı olabilirler. Bebeğinizin aç olduğuna dair bazı genel bulgular şunlardır:

  • Dudaklarını şapırdatma
  • Meme veya biberonu kapma veya yönelme
  • Kaşık, yiyecek veya elinize işaret etme
  • Elleri ağzına taşıma ve kendi ellerini emme

Açlık ipuçları kaçırıldığında, bebekler sinirlenir, ağlarlar ve sinirlenirler. Beslenmeleri hem bebek hem de sizin için daha eğlenceli hale getirmek, açlık noktalarını yakalamaya çalışmakla mümkündür.

Bebeğinizin doyduğuna dair bazı işaretler şunlardır:

  • Şişe, kaşık ya da memeden uzağa çekmek
  • Uykuya dalma
  • Konumunu değiştirmek, başını sallamak, ağzı sıkıca kapalı tutmak, aktif olarak hareket etmek
  • Yiyecekleri size geri verme

Ek Gıdaya Başladıktan Sonra Bebeklerdeki Değişimler

Bebeğiniz katı yiyecekler yemeye başladığında, dışkıları daha sağlam ve renk olarak değişken olacaktır. Eklenen şekerler ve yağlar nedeniyle, çok güçlü bir kokuya sahip olacaklar. Bezelye ve diğer yeşil sebzeler dışkıyı koyu yeşil bir renge dönüştürebilir; pancar kırmızı yapabilir. (Pancarlar bazen idrarı da kırmızı yapar.) Bebeğinizin yemekleri gergin değilse, dışkıları sindirilmemiş yiyecek parçaları, özellikle bezelye veya mısır kabukları ve domates veya diğer sebzelerin kabuklarını içerebilir. Bunların hepsi normal. Bebeğinizin sindirim sistemi hala olgunlaşmamış ve bu yeni gıdaları tam olarak işlemeden önce zamana ihtiyacı var. Dışkı çok gevşek, sulu ise, bu sindirim sisteminin tahriş olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda, katı madde miktarını azaltın ve daha yavaş bir şekilde yerleştirin. Dışkılar gevşek, sulu olmaya devam ederse, sebebini bulmak için doktorunuza danışın.

Bebeğime Meyve Suyu Vereyim Mi?

Bebeklerin meyve suyuna ihtiyacı yoktur. 12 aydan küçük bebeklere meyve suyu verilmemelidir. 12 aylıktan sonra, sadece % 100 meyve suyu verilebilir bu da az miktar olacak şekilde. Şişede değil, sadece bir bardakta sunun. Meyve suyu, anne sütü, formül veya her ikisi de dahil olmak üzere diğer, daha besleyici yiyecekler için iştahı azaltır. Çok fazla meyve suyu da bebeklerde döküntü, ishal veya aşırı kilo alımına neden olabilir.

Bebeğimin Suya İhtiyacı Var Mı?

Sağlıklı bebekler fazladan suya ihtiyaç duymazlar. Anne sütü, formül veya her ikisi de ihtiyaç duydukları tüm sıvıları sağlar. Bununla birlikte, katı yiyeceklerin getirilmesiyle bebeğinizin yeme düzenine su eklenebilir. Ayrıca, çok sıcak havalarda az miktarda su gerekebilir.

Bebeğe İyi Yeme Alışkanlığı Kazandırmak

Bebeğinizin yemek yeme sürecine alışması – oturarak, kaşıktan yiyecek alarak, ısırıklar arasında dinlenerek ve dolduğunda durması önemlidir. Bu erken deneyimler çocuğunuzun yaşam boyu iyi yeme alışkanlıkları edinmesine yardımcı olacaktır.

İlk beslenmeden itibaren aile yemeklerini teşvik edin. Bütün ailenin beraber yemek yemesi önemlidir. Araştırmalar, bir aile olarak birlikte yemek yemenin düzenli olarak çocukların gelişimine olumlu etkileri olduğunu göstermektedir.

Çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu besin maddeleri bakımından zengin, sağlıklı ve çeşitli yiyecekler sunmayı unutmayın. Çocuğunuza, yemek için yeterli olan ipuçlarını izleyin. Bebeğinizi fazla beslemeye çalışmayın!

Çocuğunuzun beslenmesi hakkında, çok fazla veya çok az yemek yemesine ilişkin endişeler dahil olmak üzere herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuzla konuşun.

Altıncı Aydan Sonra Ek Gıdaya Geçiş

Anne sütü ilk 6 ayda bebek gelişimi için tercihen tek ve en önemli besindir. 4-6 ay arası dönemde bebeğin gelişim durumuna ve annenin sütüne göre ek gıdaya geçiş süreci başlar. Altıncı aya kadar olan sürecin atlatılmasıyla beraber bebeğiniz yeni lezzetlere ve daha çok yemeye hazır hale gelecektir. 

7-9 Ay

Yedinci ay ile beraber anne sütü bebek gelişimi için yeterli olmamaya başlar, bu nedenle anne sütü ile beraber ek gıda takviyesi artık bir zorunluluk haline gelir. Bu durum artık anne sütüne hiç ihtiyaç kalmadığı anlamına gelmez. Her bebek ilk 12 ayı boyunca anne sütüne ihtiyaç duymaya devam eder. Bu yüzden 7-9 aylık dönemde de bebeğinizi günde 3-5 defa arası emzirmeye ya da doktorunuz önerdiyse devam sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. 

Bebeğiniz artık 6 aylık haline göre daha çok enerji ve besine ihtiyaç duyuyor. Porsiyonları büyütmenin zamanı geldi! Bu dönemde bebekler genellikle 3-4 yemek kaşığı ölçüsünde porsiyonlar tüketir. Her öğün için porsiyon miktarını 1-2 kaşıktan 3-4 kaşığa çıkarmayı deneyin. Ancak bazı bebeklerin daha çok bazılarının daha az besin tüketebileceğini aklınızdan çıkarmayın, aşırıya kaçmadığı sürece bebeğinizin bu miktardan daha az ya da daha çok yemesinde sorun yoktur. Yine bu dönemde bebeklerin çiğneme ve yutma refleksinde gelişme görüldüğü için özellikle meyve ve sebze pürelerinin kıvamını daha pürüzlü ve katı hale getirmeye başlayabilirsiniz.

Uyanma ZamanıAnne sütü ya da devam sütü. Günün geri kalanında emzirmeye devam edin.
Kahvaltı (7.00-8.00)Meyve ya da sebze püresi. Yumuşak ve boğaza yapışmayacak meyveleri küçük dilimlere bölmeyi de deneyebilirsiniz.
Öğle Yemeği (11.00-12.30)Yulaf, pirinç, kinoa, patates gibi besin zengini yiyecekler. Tahıl tercih etmek daha güvenli olacaktır.
Atıştırmalıklar (15.00- 16.00)Meyve veya sebze püresi. Bebeğinizin kendi kendine yeme isteği olduğunu fark ediyorsanız yumuşak meyveleri eline vererek yemeyi öğrenmesini de sağlayabilirsiniz.
Akşam yemeği (17.30-18.00)Sebze ya da tahıl püresi. Protein ihtiyacını karşılamak için uyumadan önce yoğurt yedirmeyi de tercih edebilirsiniz.

Bu dönemde yeni gıda olarak bebeğinize tarhana gibi çorbalar, kıyma şeklinde et ve yumurta sarısı yedirmeye başlayabilirsiniz. Ancak bebeğinizi bu yeni besinlerle tanıştırmadan önce doktorunuza danışmakta fayda var. Her yeni gıdadan sonra ise 2-3 gün bekleyip bebeğinizin bu gıdaya alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini mutlaka test edin. Bebeğiniz için yaptığınız yemeklere baharat ve tuz eklemeyin.

8-12 Ay

Bebekler bu dönemde desteksiz oturabilmeye ve kaşık ile verilen yemekleri tüketebilmeye başlar. Tüm bunlar bebeğiniz için yeme alışkanlığı kazanma zamanının geldiğine işarettir. Yumuşak, çok çiğnemeden tüketilebilecek sebze ve meyveleri bebeğinizin eline verin. Elbette başlarda zorlanıp bu yemekleri sağa sola dökecek, ancak bu bebeğin kendi kendine yeme alışkanlığı kazanması için oldukça önemlidir. Diş çıkarma sürecinin devam ettiği bu dönemde bebeğinizin tüm dişleri tamamlanmamış olabilir. Bu sizi endişelendirmesin. Bebekler çiğneme işlemine yardımcı olması için oldukça güçlü diş etlerine sahiptir, hatta çoğu zaman bu işlem için dişlerini kullanmazlar bile. Yeme alışkanlığı kazanmanın diğer adımı da bebeğe yemekleri düzenli bir şekilde ve mümkünse diğer aile bireyleri de yemek yerken vermektir. Bu alışkanlıkları 12.aydan sonra kazandırmak özellikle huysuz ve inatçı bebeklerde oldukça zor olabilir.

Uyanma ZamanıAnne sütü ya da devam sütü. Günün geri kalanında emzirmeye devam edin.
  Kahvaltı (7.00-8.00)Meyve püresi ya da kolay çiğnenir meyveler. Bebeğinize kendi kendine yeme alışkanlığı kazandırmak için bu fırsatı kaçırmayın.
  Öğle Yemeği (11.00-12.30)Bebek mercimek, nohut ezmesi gibi bakliyatları yemeye başlayabilir.
  Atıştırmalıklar (15.00- 16.00)Yumuşak meyve ve sebzeler. Pastörize sütten yapılmış olmak koşuluyla bebeğinizi peynir ile de tanıştırabilirsiniz.
  Akşam yemeği (17.30-18.00)Haşlanmış sebze, bakliyat püresi, kıyma ya da balık. 

Ek gıdadaki çeşit ve porsiyon sayısı sizi yanıltmasın, bu dönem için de günde ideal emzirme ya da devam sütü sayısı üçtür. 12. ayın sonuna kadar bebeğiniz için hazırladığınız yemeklere kesinlikle tuz ve baharat eklemeyin. Sekizinci ay ile beraber tarhana, mercimek, sebze çorbaları gibi değişik tarifler deneyebilirsiniz. Alerjik reaksiyonlar ve reflü işaretlerine karşı dikkatli olun. Yeni bir yemek denedikten sonra 2-3 gün boyunca bu işaretlere karşı bebeğinizi gözlemlemeye çalışın. On ikinci ay ile beraber meyve, sebze ve bakliyat ürünlerinde çeşitliliğe gidebilir, örneğin çilek ve kivi gibi meyveleri bebeğinize verebilirsiniz. Bu dönem sonunda büyüme hızı yavaşladığından iştah azalması problemleri yaşanabilir, bebeğinizi yemeye zorlamayın. Cips, çikolata gibi ilgisini çekebilecek atıştırmalıklar ve sakatatlardan uzak durun. Ayrıca nikotin içerdiği için patlıcan da 2 yaşına kadar önerilmez.

İlk 12 Ay Yenmemesi Gerekenler

  • Fındık, çekirdek, bütün üzüm, kuru üzüm gibi boğulmaya sebep olabilecek ya da boğaza yapışabilecek yiyecekler.
  • Bal.
  • İnek sütü.
  • Süt, yumurta, balık ya da buğday gibi alerjik reaksiyon ihtimali yüksek besinler. Aile geçmişinizde alerjik problemler varsa bu konuda özellikle dikkat etmelisiniz.
  • Cips, çikolata, patlamış mısır gibi atıştırmalıklar.
  • Patlıcan ve bakla.
  • İşlenmiş et.
  • Turşu ve zeytin.

1-3 Yaş Arası Çocuklar İçin Besin Değeri Yüksek Yiyecekler

BesinBulunduğu YiyeceklerNeden Önemli?
  KalsiyumSüt, yoğurt, peynir. Lahana gibi büyük yapraklı sebzeler..Kalsiyum kemik ve diş gelişiminin tamamlanması için çok önemlidir.
  ProteinTavuk, et, balık, fasulye ve barbunya gibi bakliyatlar. Süt, yoğurt, peynir ve yumurta.Kas ve kemik gelişimi, sağlıklı bir kan dolaşımı ve cilt için yeterli protein almak çok önemli.
  DemirEt, tavuk, fasulye. Ispanak ve brokoli. Kuru meyve ve arpa.Kanın hücre ve kaslara oksijen taşımasında görevlidir. Eksikliği kansızlık problemine yol açabilir.
  D VitaminiYumurta, süt ve süt ürünleri.Kemik ve diş gelişimini destekler.
  C VitaminiTurunçgiller. Brokoli, patates ve dolma biber.  Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücutta demir tutulmasına yardımcı olur.
  A Vitamini  Ispanak ve lahana. Limon, portakal gibi turuncu meyveler.Bağışıklık sistemini destekler ve göz sağlığını korur.

Sağlıklı Atıştırmalık Önerileri

  • Az miktarda bal ya da reçel ile karıştırılan yoğurt içerdiği kalsiyum ve protein ile çocuklar için en harika atıştırmalıklardan biridir.
  • Meyve smoothieleri hazırlamak özellikle meyve yemeyi sevmeyen çocuklar için çok eğlenceli ve besleyici bir seçenek.
  • Yulaf ve muz ile harika şeker ilavesiz kurabiyeler yapabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun sevdiği kuru meyveleri keşfedin. Bunları atıştırmalık olarak kullanmak besleyici olduğu kadar kolay da olacaktır.
  • Fırında tatlı patates birçok çocuğun bayıldığı zengin içerikli atıştırmalıklardan biri.
  • Bir dilim ekmeğin üzerine avokado, domates ve peynir koyup fırınlayarak harika atıştırmalıklar yaratabilirsiniz.
  • İki yaştan büyük çocuklar için muz üzerine bal sürerek fırınlamak da harika bir seçenektir.

Referans:

https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-hareketli-hayat-db/Yeterli-ve-Dengeli-Beslenme/Yas-Doneminde-Beslenme/Bebek-Beslenmesi.pdf

https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/A%208.pdf

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0403/bebek.pdf

Yorumlara Bak

  • Sevgili Meral Hanım,

    Öncelikte yorumunuz için teşekkür ederiz. Umarız yazımız sizin için aydınlatıcı olmuştur. Bebeğim doyuyor mu düşüncesi her annenin kafasındaki endişelerden biridir. Bu yüzden bebeğinizin aç veya tok olduğunu gözlemleyebilmenin önemini anlıyoruz.

    Bu konuda daha detaylı bilgi edinebilmek için https://www.cicicocuk.com/bebegim-doyuyor-mu/ linkini tıklayarak bir diğer yazımıza göz gezdirebilirsiniz!

    cicicocuk ailesi

  • Özellikle açlık ve tokluk belirtileri faydalı bir liste olmuş, daha da genişletirseniz sevinirim.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago