Bebek Sağlığı

Bebeklerde En Sık Rastlanan 8 Cilt Hastalığı

Bebeklerin cildi çocuklardan ve yetişkinlerden daha hassas olduğu için zaman zaman çeşitli nedenlere bağlı olarak bazı cilt hastalıkları görülebilir. Genellikle kolayca tedavi edilebilen bu problemlerle karşılaşıldığında ebeveynler panik olmak yerine doktorlarına danışarak soruna müdahale etme yoluna gitmelidir. 

Pişik

Pişik, ağırlıklı olarak çocuk bezinin temas ettiği noktada oluşan bir dermatittir. Cildin uzun süre ıslak bez ile teması sebebiyle oluşur. Fazla ıslanan derinin hassasiyeti artar. Özellikle dışkı ve idrarda bulunan bazı maddeler ve temizleme bezleri deride kolayca reaksiyon oluşturabilir. Pişik tedavisi için her şeyden önce bölgenin temiz ve kuru tutulması önemlidir. Bu nedenle bebeğin bezi, normalden daha sık değiştirilebilir. Hatta belirli aralıklarla bebeğin altı açık bırakılabilir. Böylece pişik olan bölge rahatça havalanır ve tahriş önlenir. Aynı zamanda tercih edilen bebek bezlerine, temizleme mendillerine ve deterjanlara da özen gösterilmelidir. Mümkün olduğunca tahrişe yol açmayacak, hassas ciltlere uygun ürünlere yönelinmelidir. Bez değiştirirken ise ılık su kullanılabilir. Temizlik sonrasında genellikle bölgeye krem sürülür. Pişiğin üç gün içerisinde geçmediği durumlarda mantar kremleri de doktor tavsiyesiyle kullanılabilir. 

Konak

Konak hastalığı; yağ bezlerinin yoğun bulunduğu bölgelerde ortaya çıkar. Kabuk oluşumu ve soyulma şeklinde kendini gösterir. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalık; en çok kulak arkası ile saçlı deride görülür. Genellikle bebek doğduktan kısa bir süre sonra meydana gelir ve ortalama olarak 5. ayda kaybolur. Çok daha ağır görülen konak hastalığında ise deri üstündeki pullanmalar kalınlaşır ve sarı topaklar oluşabilir. 

İsilik

İsilik; yenidoğanlarda ve anne sütü ile beslenen bebeklerde sıkça görülür. Ter bezlerindeki kanallarda tıkanma oluşması nedeniyle meydana gelir. Henüz ter bezleri olgunlaşmamış olan bebeklerde görülen bu rahatsızlık; sıcak ortam, kalın giysiler ve ateşli hastalıklar nedeniyle de tetiklenebilir. Görsel olarak ise iğne başı büyüklüğünde kırmızı benekler şeklinde, içi su dolu toplar şeklinde ya da iltihabi görünen şekillerde gözlemlenebilir. Ağırlıklı olarak göğüs ve boyun bölgesinde kendini gösteren isilik, zaman içerisinde vücudun tamamına da yayılabilir. İlaç tedavisi gerektirmeyen bu hastalıktan kurtulmak için sık banyo yapmak, ortam ısısını normal seviyelere çekmek ve kalın giysilerden uzak durmak yeterli çözümlerdir. 

Atopik Dermatit

Atopik dermatit, birkaç haftalık bebeklerde oldukça sık şekilde görülür. Görüntü itibarıyla kırmızı, kabarık ve kuru izler oluşur. Alerjik hastalıklar kategorisine giren atopik dermatit, kaşıntıyla beraber kendini gösterir. Aynı zamanda ter nedeniyle şiddeti biraz daha artabilir. Rahatsızlığı önlemek için öncelikle terlemenin önüne geçilmesi önerilir. Dolayısıyla bebeklere, sıcak ortamlarda ince giysiler giydirilmelidir. 

Bebeklik Egzaması

Egzama; deride kuruluk, sulanma, kaşıntı ve kabuklanmayla beraber ilerleyen bir hastalıktır. Bebeklik egzaması; seboreik dermatit, kontakt dermatitler, atopik dermatit, alerjik kontakt dermatit, fotodermatitler, bez dermbatiti, nörodermatit, perioral dermatit ve jüvenil plantar dermatit şeklinde olabilir. En belirgin olarak deride kuruluk oluşur. Cilt kaşıntıyla beraber pullandığı için soyulmaya başlayabilir. Saçlı deri ya da vücudun diğer bölgelerinde kızarıklıklar ve kabuklanmalar da görülebilir. 

Pamukçuk

Pamukçuk; kimi zaman farklı enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotikler nedeniyle ortaya çıkabilir. Döküntüler genellikle bebeğin ağzında veya cildinde olur. Dil, diş eti ve yanak içerisinde beyaza yakın gri tabakalar görülür. Bu tabakalar kolay bir şekilde silinemez. Üstelik tabakaların temizlenmesi için çok fazla ovalamaya çalışıldığında bölge kanayabilir. 

Yenidoğan Aknesi

Yenidoğan bebeklerin %20’sinde akne görülür. Özellikle yanak ve alında oluşan akne, nadir de olsa göğüs ve sırt bölgesinde de ortaya çıkabilir. Rahatsızlık; genellikle androjenik hormonlar ya da adrenal bezlerin hiperaktif olmasına bağlanır. Birkaç ayda akneler büyük oranda geriler. 

Altıncı Hastalık

Diğer adı rozeola olan altıncı hastalık; 6 ile 24 ay arası bebeklerde yaygın şekilde görülür. Ateşle başlayan hastalık, ateşin geçmesinin ardından döküntülerle devam eder. Ağırlıklı olarak bir ya da iki gün boyunca; küçük kırmızı noktalardan oluşan döküntüler meydana gelir. 

Referans:

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/764527

https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/Kitaplar/1.2_revizyon_19.11.2019_Temel_Yenidogan_Bakimi_Kitabi_1.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago