Bebeklerde göbek fıtığı, özellikle yenidoğan bebeklerde sık sık karşılaştığımız bir hastalıktır. Bebeklerde henüz anne karnındayken göbek bağı ile göbek deliğine bağlanmaktadır. Söz konusu bölgede ki kaslar arasında göbek bağı ve göbek bağının üzerindeki damarlara yol açabilmek için aralık bulunmaktadır. Normal şartlarda söz konusu açıklık ve aralık doğumdan önce kapanmaktadır. Bu doğrultuda bebekte herhangi bir fıtık problemi ile karşılaşılmaz. Ancak bazı durumlarda söz konusu açıklığın ve aralığın kapanmadığından bahsetmek mümkündür. Bu aralık kapanmadığı zaman bölgeden yağ dokusu ya da bağırsaklar fırlayarak dışarı çıkar. Bunun sonucunda ise göbek fıtığı meydana gelmektedir. Bazı bebeklerde göbek deliğinin dışarıda olmasının nedeni ise bu şekilde açıklanabilir. Peki, bebeklerde göbek fıtığı belirtileri nelerdir?
İçindekiler
Bebeklerde Göbek Fıtığı Nedir?
Bebeklerde göbek fıtığı, doğumda ya da doğumdan bir süre sonra ortaya çıkar ve genellikle bebeğinizin kas yapısındaki bir problemden kaynaklanır. Bebeğiniz ağlarken ya da öksürürken karın bölgesinde oluşan belirgin şişlikler, göbek fıtığının en önemli belirtisidir. Göbek fıtığı, göbek bağı kesildikten sonra karın bölgesinin kendi kendini onarma sürecinde yaşanan gecikmeden kaynaklanır. Kimi bebeklerde göbek bölgesindeki boşluk hızlı bir şekilde dolarken kimi bebeklerde bu süreç yavaş işler ve fıtığa yol açar.
Göbek fıtığının seviyesini ise bebeğinizin tepkilerinden anlayabilirsiniz. Bebeğiniz göbek bölgesine dokunduğunuzda herhangi bir acı belirtisi göstermiyorsa ve bu bölgedeki boşluk küçükse, büyük ihtimalle zararsız ve geçici bir fıtık türüyle karşı karşıyasınızdır. Bebeğe acı veren fıtık çeşitleri ise acil müdahale gerektirebilir. Kimi durumlarda başlarda acısız olan fıtık türleri de zamanla tehlikeli seviyeye ulaşabilir. Bu nedenle, bebeğinizde göbek fıtığından şüphelendiğiniz an doktorunuza danışmalısınız.
Göbek Fıtığı Neden Olur?
Bebeklerde görülen göbek fıtığının temel sebebi, doğum sonrasında göbek bağı dokusunun kendi kendini onaramamasıdır. Bebeğin bağırsaklarında bulunan yağ tabakaları ve ödemler de fıtık oluşumunu tetikleyebilir. Göbek fıtığının durumunu belirleyen faktör ise ölçüsüdür. 2,5 cm ölçüsündeki ve bundan daha küçük fıtıklar, ağırlıklı olarak zamanla kendiliğinden düzelir ve bu süre zarfında bebeğinizin sağlığına herhangi bir zarar vermez. Daha büyük boyutlu fıtıklar ise ciddi bir sağlık problemi olarak değerlendirilebilir. Fıtığın gözlemlenme zamanı da önemlidir. Doğumdan hemen sonra ortaya çıkan fıtıklar, ağırlıklı olarak bebeğin gelişim safhalarıyla birlikte kendiliğinden düzelir. Sonradan gözlemlenen fıtıklar ise bebeğinizin kaslarında zedelenme, gelişim bozukluğu ya da yırtılma gibi problemler oluştuğuna işaret edebilir.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde göbek fıtığını gözlemlemek için annelerin dikkatli olması gerekmektedir. Erken bir şekilde fark edilen göbek fıtığına erken müdahale yapılabilmektedir. Bu doğrultuda bebeklerde göbek fıtığı belirtilerini aşağıdaki açıklayabilmek mümkündür.
- Bebeğin göbek deliği çevresinde şişkinlik ve yumuşak yumrunun oluşması.
- Bebeğin göbek deliği çevresinde bulunan şişkinliğin normal durumlarda değil yalnızca ağlarken, öksürürken ya da ıkınırken meydana çıkması.
- Bebeğim göbek deliği çevresinde bulunan şişkinliğin el ile bastırıldığında içeri doğru göçmesi ya da yer değiştirmesi bebeklerde göbek fıtığının belirtileri arasında yer almaktadır. Bebeklerde meydana gelen göbek fıtığının bebeğe herhangi bir şekilde ağrı yapmadığını da ifade edebilmek mümkündür.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Teşhis ve Tedavisi
Çocuk doktorları, bebeklerdeki göbek fıtığı problemini genellikle dışarıdan kolayca teşhis edebilir. Eğer göbek şişkinliği dışında herhangi bir belirti gözlemlenmiyorsa ve bebeğin genel sağlık durumunda bir problem yoksa, durum doktor gözetimine bırakılır ve herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Bebeğin genel sağlık durumunda şüphe uyandıracak problemler bulunuyorsa; ileri tetkikler yapılır ve fıtığın durumu gözlemlenir. Pek çok hekim, bebeklere zorunlu olmadığı sürece tıbbi müdahalede bulunmayı tercih etmez ve fıtık sorununun da kendi kendine geçmesi için beklemeyi önerebilir. Ancak fıtık problemi giderek kötüleşiyorsa ve ilerleyen dönemler için tehdit oluşturuyorsa, cerrahi müdahale uygulanması gerekebilir. Göbek fıtığı için uygulanan cerrahi müdahaleler, son derece basit ve güvenli işlemlerdir. Çoğunlukla hastanede yatış işlemi dahi gerektirmeyen göbek fıtığı ameliyatlarının etkileri ise her yaşta bebek tarafından yalnızca birkaç günde rahatlıkla atlatılabilir.
Bebeğinizde göbek fıtığı olduğundan şüpheleniyorsanız muhtemelen aklınıza gelen ilk soru bebeklerde göbek fıtığı tedavisi nasıl olur sorusu olacaktır. Yenidoğan bebeklerde görülen göbek fıtığının tedavi edilmesi için 1 yıl beklenmektedir. Çünkü doğumdan önce kapanması gereken söz konusu boşluk bazen bebek doğduktan sonra ki 1 yıl içerisinde kapanabilmektedir. Bu doğrultuda göbek fıtığı sorunu 1 yıl içerisinde kendiliğinden ortadan kalkabilmektedir. Ancak bebek 1 yaşını geçmesine rağmen göbek fıtığı problemi hala devam ediyorsa tedaviye başlanması gerekmektedir. Çünkü fıtığın sıkışarak boğulma ihtimali çok yüksektir. Göbek fıtığı tedavisi cerrahi müdahale ile yapılır. Fıtık ameliyatı son derece risksiz ve basit bir ameliyattır.
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.