Bu içeriği dinleyebilirsiniz
Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer sorusu, bebeklerde oldukça sık görülen durumlardan biri olan hıçkırığa karşı anneler tarafından en sık sorulan sorulardan bir tanesidir. Ebeveynler tarafından olumsuz bir durum olarak algılanan ve büyük endişeye sebep olan bebeklerde hıçkırık aksine iyi bir durumun işaretidir. Bebeklerin sindirim sisteminin iyi çalıştığını ve işlevlerini tamamıyla yerine getirdiğini bildiren hıçkırık sakinlikle karşılanmalıdır. Sindirim sonrası süreçte bebeklerin hıçkırık krizine tutulduğunu görmeniz çok doğaldır. Bu durum vücudun bir refleksi olarak algılanabilir.
Diyaframın istemsiz şekilde kasılıp gevşemesi sebebiyle oluşan hıçkırık, kimi zaman anne ve babaları endişelendirse de başka belirtilerle birlikte görülmediği sürece herhangi bir sağlık sorununa işaret etmez. Herhangi bir tehlike oluşturmasa ve çoğunlukla sağlık belirtisi olsa da hıçkırığın bebeğinizin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemesi de mümkündür. Özellikle beslenme ve uyku saatlerinde tutan hıçkırık, bebeğinizin rutininin bozulmasına neden olabilir. Bu yüzden, hıçkırık geçirme yöntemlerini öğrenmenizde yarar bulunur. “Hıçkırık nasıl geçer?” sorusunun yanıtını ise yazımızın devamında bulabilirsiniz.
İçindekiler
Bebeklerin fiziksel gelişiminin önemli bir parçası olan hıçkırık, henüz anne karnındayken bile gözlemlenebilen bir durumdur. Bir refleks türü olan ve kontrolsüz şekilde gerçekleşen hıçkırık, bebeklerin emme ve yutma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur. Bu yüzden de hamileliğin 6. ayından itibaren tüm bebeklerde hıçkırık refleksi gözlemlenebilir. Diyaframın ve ses tellerinin kasılıp açılmasıyla meydana gelen hıçkırık, aynı zamanda solunum sisteminin ve akciğer gelişiminin de önemli bir adımıdır. Bebek vücudu, her hıçkırmada solunum ve sindirim sistemini güçlendirir ve yutma refleksini geliştirir. Bu sebeple hıçkırık, bebeğin sağlığını ya da yaşam kalitesini tehdit etmediği sürece müdahale edilmemesi gereken durumlar arasında kabul edilir. Peki bebekler neden hıçkırır ve hıçkırık nasıl geçer?
Bebek vücudu, kasların ve temel vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde gelişmesi için çeşitli refleksler gerçekleştirir. Doğal şekilde gelişen hıçkırık da bebeğin gelişimi açısından önemli bir reflekstir. Bu noktada, doğal hıçkırıkla dış unsurlar sebebiyle oluşan hıçkırık türlerinin ayırt edilmesi son derece önemlidir. Bebeklerde aşırı heyecan, korku, gazlı içecek tüketimi, hazımsızlık gibi durumlarda da hıçkırık görülebilir. Bu tipteki hıçkırıkları ayırt etmenin en kolay yolu, bebeğin hıçkırığa verdiği tepkiyi gözlemlemektir.
Doğal hıçkırıkta bebeğiniz herhangi bir rahatsızlık belirtisi göstermez ve hıçkırıkla aynı anda gülmeye, oyun oynamaya ya da sizinle kaliteli vakit geçirmeye devam edebilir. Çeşitli olumsuz duygulardan ya da durumlardan kaynaklanan hıçkırıklarda ise bebeğiniz huysuzlanabilir, ağlayabilir ya da sinirli bir tavır sergileyebilir. Olumsuz davranışlarla birlikte gelişen hıçkırıklar fark etmeniz ve bebeğinizde halsizlik, iştahsızlık, kusma, ishal gibi belirtiler gözlemlemeniz durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir. Olağan hıçkırık durumlarında ise yemek ya da uyku saati olmadığı sürece müdahale etmemeniz ve bebeğinizin gelişimine fırsat vermeniz tavsiye edilir.
Bebeğiniz hıçkırığa kapıldıysa hiç endişe etmenize gerek yoktur. Vücut fonksiyonlarının doğru çalıştığını gösteren bu duruma karşı yapmanız gerekenler oldukça basittir. Öncelikle bebeğinizin hıçkırmasını sıradan bir olay kabul etmeli ve sakinliğinizi korumalısınız. Ardından bebeklerde hıçkırık nasıl geçer sorusuna cevap olarak bir takım yöntemleri uygulayabilirsiniz. Bunlardan ilki bebeğin emzirilmesidir. Bebeğinizi emzirerek onu hıçkırıktan kurtarabilirsiniz. Çoğu zaman işe yarayan bu durumun işe yaramadığı anlarda olabilir. Bu anlarda bebeğinizin sırtını ovmalı ve bir çay kaşığı kadar suyu bebeğinize vermelisiniz. Bebeklerde hıçkırığa karşı uygulanacak yöntemlerden bir tanesi de limon suyudur. Bebeğinize limon suyu içirerek hıçkırığa karşı mücadele edebilirsiniz. Ancak limon yüksek pH değeri sebebiyle bebekler için çok da uygun bir besin maddesi değildir. Bu nedenle hıçkırığa karşı limon suyuna başvurulması çok tercih edilmez.
Daha önce de ifade edildiği gibi bebeklerde görülen hıçkırığın sağlık açısından hiçbir riski bulunmaz. Anne ve babaları yersiz bir endişeye sevk eden hıçkırığın kendiliğinden geçmesine izin vermeniz de mümkündür. Ancak anne ve babaların bebekleri acı çekiyormuş hissine kapılmaları hıçkırık nedeniyle pek çok yöntemin denenmesine neden olur. Anne ve babaların endişe ettikleri bu durumun ortadan kalkmaması bir sorun yaratmaz. Aksine hıçkırık sağlıklı bir sindirim sistemine işaret eder. Bu nedenle hıçkırık konusunda endişe eden anne ve babaların bir hekimle görüşerek uzman fikri alması daha faydalı olacaktır. Aksi takdirde anne ve babaların bebeklerde hıçkırık nasıl geçer sorularının ardı arkası kesilmez.
Referans:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321932
https://www.whattoexpect.com/first-year/hiccups
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…