Dört gözle beklediğimiz sıcak yaz ayları geldi! Her güzel şeyin olduğu gibi bu ayların da zorlayıcı kısımları yok değil. İsilik de yaz aylarında özellikle bebekler için hayatı zorlaştıran bu rahatsızlıklardan biri. Çok yaygın ve basit gözüken bir problem olsa da isilik bebeğinize büyük rahatsızlıklar veren bir problemdir.
Gelin hep beraber önce isilik nedir sonra da bebeklerde isilik neden olur sorularını cevaplayalım.
İçindekiler
İsilik ter bezlerinin bulunduğu bölgelerde oluşup kaşıntı ve acıya sebep olan kırmızı noktalara verilen isimdir. Çoğunlukla tedavi gerektirmez ve kendiliğinden geçer.
İsilik, aslında yalnızca çocuk ve bebeklerde değil, yetişkinlerde de rastlanılan bir hastalıktır. Ancak bebeklerin ter bezleri yetişkinlerinki ile karşılaştırıldığında daha az gelişmiş olduğu için, bebek cildi isilik olmaya daha yatkındır.
Bilindiği gibi derideki gözenekler cildimizin nefes almasını sağlayan ter bezi kanallarıdır. İsilik, hem yetişkinlerde hem çocuklarda, bu ter bezi kanallarının tıkanması sonucu ortaya çıkar. Ter bezleri az gelişmiş olan bebeklerde bu tıkanma ve dolayısıyla isilik problemi daha çok yaşanır.
İsiliğe sebep olan bazı durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
İsilik görüntüsü diğer birçok deri rahatsızlığı ile karıştırılabilir. Kırmızı, pütür pütür ve hafif nemli gözüken kabarcıklar isilik habercisi olabilir. Ancak bebeklerde isiliği anlamak için en kesin yollardan biri bu kabarcıkların oluştuğu bölgeyi gözlemlemektir. İsilik, ter bezlerinin tıkanması sonucu oluştuğu için ter bezlerinin en çok olduğu bölgelerde oluşur. Bebeklerde en çok isilik çıkan vücut bölgelerini şöyle sıralayabiliriz. koltuk altı, göbek, boyun, diz arkası ve dirsek.
Yetişkinler isiliği kaşıntı ve karıncalanma belirtileri ile kızarma olmadan önce fark etmeye başlar. Ancak henüz bebeğiniz bu rahatsızlığı dile getiremeyecek kadar küçük olduğu için büyük ihtimalle bir rahatsızlığı olduğunu huysuz davranışları sonucu fark edeceksiniz.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebeklerde isilik çoğunlukla kendiliğinden geçen ve ciddi olmayan bir problemdir. Ancak isilik dolayısıyla oluşan rahatsızlıkları hafifletmek için bunları deneyebilirsiniz:
Bebeklerde yaygın görülen ve ciddi olmayan isilik probleminin iyi bir bakımla birkaç günde sona ermesi beklenir.
Bebeklerde isilik probleminde doktor yardımı gerektiğinin en büyük işareti deride iltihaplanma gözlemlemektir. Bu durumda çoğunlukla isilik dışında başka bir cilt hastalığından da şüphelenilir ve bu hastalık doktor tedavisi gerektiriyor olabilir.
Eğer bebeğiniz çok uzun süredir isilik problemi yaşıyorsa ya da yaptığınız hiçbir şey rahatlamasına yardımcı olmuyorsa da doktorunuza danışabilirsiniz.
İsilik tedavisi için çoğunlukla isilik kremi kullanılır. Doktorunuz bebeğiniz için ideal olan kremi önerecektir.
Bebeklerde isilik problemine rastlamamak için birtakım önerilerimiz var. Bu önerileri uyguladığınız sürece isilik problemiyle asla karşılaşmayacağınızı elbette iddia edemeyiz. Ancak bu bakım kurallarına uyulmasının ter bezleri yeterince gelişmemiş olan hassas ciltli bebeklerimizi isilik problemine karşı koruyacağını düşünüyoruz.
Referans:
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/cevresagligi-ced/ced-birimi/a%C5%9F%C4%B1r%C4%B1-s%C4%B1caklar%C4%B1n-sa%C4%9Fl%C4%B1k-%C3%BCzerine-etkileri.html
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Bebek%20Bak%C4%B1m%C4%B1.pdf
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…