Konak problemi, pek çok bebeğin yaşamlarındaki ilk 6 ayda sıklıkla karşılaştığı sağlık sorunlarından biridir. Saç derisinde ortaya çıkan kalın pullanmalardan oluşan konaklar, ağırlıklı olarak özel bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden düzelir. Uzun sürede düzelmeye ve müdahale gerektiren konaklar ise son derece basit yöntemlerle kolayca temizlenebilir. Hemen hemen her bebekte karşılaşılabilen konakla ilgili bilmeniz gereken tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
İçindekiler
Konak, ağırlıklı olarak saç derisinde görülen kepek benzeri bir cilt problemidir. Kepekten farklı olarak sarı renkte oluşan konaklar, pul pul görünümleriyle bebeğinizin sağlığından endişe etmenize yol açabilir. Konak oluşumu, büyük oranda bebeğinizin sağlığı için zararlı değildir ve herhangi bir şekilde bebeğinize rahatsızlık vermez. Kaşıntı, huysuzluk, huzursuzluk gibi sorunlara yol açmayan konaklar, bebeğinizin saçlarının uzamasıyla da ilişkili değildir. Genellikle doğumu takip eden birkaç ay içinde yavaş yavaş dökülerek ortadan kalkan konaklar, herhangi bir özel müdahale gerektirmeden sona eren cilt problemleri arasındadır. Doğumu takip eden 4 ila 5 aylık süreçte bebeğinizin kafasındaki konak oluşumunda hiçbir azalma olmaması, konakların artması, konak diplerinde kızarıklık ve enfeksiyon benzeri beyazlıklar oluşması ise farklı sağlık sorunlarına işaret edebilir. Bu tip belirtilerle karşılaştığınızda önce çocuğunuzun genel takibini yapan hekime, sonra da bir dermatoloji uzmanına danışmanız gerekebilir.
Konak oluşumu, yeni anneleri hijyenle ilgili endişelere sürüklese de bu cilt sorununun hijyenle herhangi bir ilişkisi yoktur. Yeni doğmuş bebeklerin vücut dengelerini arama sürecinin doğal bir parçası olan konaklar, yağ bezlerinin fazla çalışması sebebiyle ortaya çıkar. Bebeğinizin vücudunda üretilen fazla yağ, konaklar aracılığıyla deri dışına çıkarılır ve bebeğinizin metabolizması bu yolla kendi sağlığını korumuş olur. Konak oluşumunun yağ kaynaklı olması, bebeğinizi besleme şeklinizle de ilgili değildir. Bebeğinizde konak oluşsun ya da oluşmasın, bebeğinizi besleme sürecini uzman doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde gerçekleştirmeniz önerilir.
Konak oluşumu altın sarısı renkte olduğu ve bebeğinizde başka herhangi bir sağlık sorunu belirtisi bulunmadığı sürece sağlık açısından endişe verici bir durum olmadığı kabul edilir. Konakların etrafının ve diplerinin kızarması, bebeğinizin yüksek ateş, huysuzluk, halsizlik gibi belirtiler göstermesi durumlarında ise doktorunuza danışmanızda yarar bulunur. Başına dokunduğunuz zaman bebeğiniz olumsuz tepki gösteriyorsa ya da ellerini sık sık başına götürüyorsa, konak diplerinde enfeksiyon oluşmasından şüphe edilebilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden hekiminize danışmanız, bebeğinizin daha ciddi sağlık sorunları yaşamasını önleyebilir.
Eğer bebeğinizin başındaki konaklar sarı renkteyse ve zamanla kendiliğinden yavaş yavaş dökülüyorsa, herhangi bir müdahalede bulunmamanız en doğrusudur. Farklı sağlık sorunlarını tetiklemeyen konaklar, kendiliğinden dökülerek zaman içinde yok olur. Bu aşamada müdahalede bulunmanız, bebeğinizin kafa derisinde zorlanmaya ve tahrişe neden olabilir. Aradan 2 ila 3 ay geçmesine rağmen konaklar azalmıyor ya da artıyorsa, müdahale etmeniz gerekebilir. Konakları temizlemenin en etkili yolu da diplerini yumuşatmaktır. Bebeğinizin başına bebek yağı ya da vazelin sürüp bir gece boyunca bekleyerek konak diplerinin yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Ertesi gün bebeğinizi yıkayabilir ve konakların dökülmesini sağlayabilirsiniz. Doktorunuzun ve dermatoloğunuzun onayladığı konağa karşı etkili bir bebek şampuanı da kullanabilir ve konakların çözülmesini hızlandırabilirsiniz. Bu temizlik işlemlerinin hiçbir aşamasında konak diplerini zorlamamanız ve bebeğinizin saçlarını tararken sert davranmamanız da büyük önem taşır. Bütün çabalarınıza rağmen konakların tamamen dökülmesini sağlayamamanız durumunda doktorunuza bir kez daha danışmanız, gerekli muayenenin yapılmasını talep etmeniz tavsiye edilir.
Referans:
https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/Kitaplar/1.2_revizyon_19.11.2019_Temel_Yenidogan_Bakimi_Kitabi_1.pdf
https://www.aafp.org/afp/2005/1015/p1569.html
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…