Bazen bir sızıntı şeklinde bazen ise ağız dolusu denecek yoğunlukta kusma bebeklerde sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle doğumdan sonraki ilk haftalarda bu durum normal karşılanır. Normal görülen durumlarda bebek kıyafetlerinin değiştirilmesi, gaz çıkarma, ve bazen sıcak bir banyo dışında bir tedaviye ihtiyaç duymaz. Doğum sonrası yaşanan bu kusmaların sekizinci aya kadar geçmesi beklenir. Eğer geçmezse sindirim sistemiyle ilgili bir probleme işaret edebileceğinden bir doktora danışılmasında fayda vardır. Normal karşılanan durumlar dışında da bebeklerde kusmaya sebep olabilecek birçok etken vardır. Bebeklerde kusmaya neler sebep olabilir ve ne iyi gelir?
İçindekiler
Sindirim Problemi
Özellikle doğumdan sonraki ilk ayda bebeklerin kusma problemi yaşamasının temel sebebi vücutlarının dışarıdan besin almaya alışık olmamasıdır. Çok hızlı ya da çok yavaş emen bebeklerde kusma problemi sık sık görülür. Bunun dışında bebeğiniz vücudu sütü henüz tam olarak sindiremiyor ya da bebeğiniz ihtiyacından fazla emdiği için kusuyor olabilir. Sola yatırarak beslemek ve emzirme işleminden sonra bebeği yarım saat kadar dik tutmak sindirimine yardımcı olacaktır.
Soğuk Algınlığı ya da Grip
Bağışıklık sistemler henüz tam olarak gelişmediği için bebekler kolaylıkla hasta olabilir. Bu tür hastalıklar bebeklerde yetişkinlerde gösterdikleri belirtiler dışında semptomlara sebep olabilir. Bebeğinizin ateşi yokken ya da öksürmüyorken kusmasının sebebi soğuk algınlığı ya da grip olabilir. Özellikle ek gıdaya geçildiyse ve bebek sekiz aylıktan büyükse doktora danışmak faydalı olacaktır.
Laktoz İntoleransı
Laktoz intoleransı sütün içindeki şekeri sütten ayıracak enzimin vücutta eksik olmasından kaynaklanır. Çok yaygın olmamakla beraber bazı bebeklerin bu durumu anne sütü için dahi geçerlidir. Bu durumda bebeğin kusmasına ciltte tahriş ve kaşıntı eşlik edebilir. Gerekli durumlarda hastanede test yapılarak bebeğin laktoz intoleransı olup olmadığı saptanabilir. Bu durumda doktor kontrolünde ek gıda takviyesi yapılacaktır.
Kulak İltihabı
Kulak enfeksiyonu bebeklerde sık görülen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman kendini mide bulantısı ve kusma ile belli eder. Bazı durumlarda kusmaya ishal de eşlik edebilir. Eğer bebeğiniz kusma ve ishal problemleri yaşıyorsa kulak iltihabından şüphelenebilirsiniz. Enfeksiyon bulunduğu bölgede ağrı ya da kaşıntıya sebep olduğundan bebeğinizin kulaklarına dokunmaya çalışması da kulak iltihabının habercisi olabilir.
Fazla Sıcaklık
Minik bebeğinin üşütmesi birçok ebeveyn için korkulan bir durumdur. Ancak bebeği yüksek sıcak altında tutmak ya da fazla giydirmek üşütmek kadar kötü sonuçlara yol açabilir. Dışarının ve evin sıcaklığını kontrol edin ve bebeğinizi gereğinden fazla giydirmeyin. Fazla sıcak ortamda bulunmak bebeklerin vücudunun susuz kalmasına ve kusmaya sebep olur.
Referans:
https://www.babycentre.co.uk/a536689/vomiting-in-babies-whats-normal-and-whats-not
https://www.medicalnewstoday.com/articles/baby-throwing-up
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.