Bu içeriği dinleyebilirsiniz:
Öksürük, her yaşta çocuğun karşılaşabileceği en yaygın sağlık sorunları arasında ilk sıralarda bulunur. Pek çok farklı sebepten oluşabilecek öksürük problemi, önemli bir sağlık probleminden kaynaklanmadığı sürece evde uygulayabileceğiniz kolay yöntemlerle rahatlıkla çözülebilir. Aşağıdaki adımları takip ederek çocuğunuzun öksürük sorununu ortadan kaldırabilir ve çocuğunuzun sağlığına katkıda bulunabilirsiniz. Tabii, her türlü bitkisel yöntemi kullanmadan önce çocuk doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin!
İçindekiler
- Öksürük Nedir?
- Öksürüğün Geçmesi İçin Neler Yapmak Gerekir?
- Bebeklerde Gıcık Öksürüğe Ne İyi Gelir?
- 1 Yaş Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?
- Çocuğun Öksürüğünü Ne Keser?
- Çocuklarda Öksürüğe İyi Gelen Bitkisel Yöntemler Nelerdir?
- Çocuklarda Öksürüğe İyi Gelen Doğal Yöntemler Nasıl Seçilir?
- Çocuklarda Alerjik Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Öksürük Nedir?
Öksürük, solunum yolları ve boğazı temizlemek için vücudun geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Balgamlı, balgamsız ve kronik-akut şeklinde iki türü bulunan öksürüğün pek çok nedeni bulunabilmektedir. Balgamsız öksürük, boğazda gıcık bir hisse neden olan ve kuru olan bir öksürüktür. Balgamlı öksürük ise balgam adı verilen bir sıvının gelmesi ile oluşan bir öksürük türüdür. Kronik öksürük 3 haftadan fazla süren öksürükler iken akut öksürük enfeksiyonlar ile oluşan bir öksürüktür.
Öksürük; nezle, grip, astım, faranjit, reflü, geniz akıntısı, akciğerde sıvı toplanması, tüberküloz gibi çeşitli hastalıklar neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bu sebeplerin dışında kronik kulak problemleri, tansiyon ilaçları ve sigara gibi farklı nedenlerde öksürüğe sebep olabilmektedir. Peki, öksürük nasıl geçer?
Öksürüğün Geçmesi İçin Neler Yapmak Gerekir?
Öksürüğün tedavisine başlanması için öncelikle öksürüğün çeşidi saptanmalıdır. Eğer öksürüklerin altında mikrobik bir hastalık bulunuyorsa enfeksiyon tedavisi gerekmektedir. Öksürüğün sebebi reflü ise asit giderici bir tedavi, astım için ise nefes açıcı bir tedavi uygulanması gerekmektedir. Kısacası öksürüğün nedeni ve türü uygulanacak tedavide farklılıklara yol açmaktadır. Bu nedenle şiddetli öksürük ile karşılaşmanız durumunda doktorunuza başvurmalısınız. Böylelikle doktorunuz hangi tedavinin öksürüğünüze iyi geleceğini en doğru şekilde belirleyecek ve tedaviyi başlatacaktır.
Bebeklerde Gıcık Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Bebeğinizde öksürük problemi oluştuğunda ilk olarak çocuk hekimine başvurmanız ve ciddi bir sağlık sorunu bulunup bulunmadığını öğrenmeniz önerilir. Eğer bebeğinizin sağlığında herhangi bir problem yoksa, öksürük sorununu çocuğunuzun solunum yollarını rahatlatarak çözebilirsiniz. Bebeklerde öksürük ağırlıklı olarak burun tıkanıklığından, bebeklerin ağız salyalarını kontrol edememelerinden ve odadaki nem oranının düşüklüğünden kaynaklanır. Burun tıkanıklığı ve salya problemini bebeğinize serum fizyolojik uygulayarak, nem problemini ise radyatörlere su dolu aparatlar asarak ya da nem düzenleyici cihazlar kullanarak çözebilirsiniz.
1 Yaş Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?
1 yaş bebeklerde görülen öksürük problemi, buhar tedavisi yöntemiyle önemli ölçüde giderilebilir. Buhar tedavisi yapmak için banyoda sıcak suyu açarak buharlı bir ortam oluşturabilir, bebeğinizle banyonun buharlı ortamında vakit geçirebilirsiniz. Bu yöntemi yaklaşık 5-10 dakika boyunca uygulayarak bebeğinizin solunum yollarını ferahlatabilir ve öksürük sorununu da önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Yöntemi uygularken bebeğinizin sıcak suyla temas etmemesine özen göstermeniz ve onu mutlaka kucağınızda tutmanız tavsiye edilir.
Çocuğun Öksürüğünü Ne Keser?
Öksürük, bebeklik çağından sonra da sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biridir. Çocuklarınıza öksürük kesme yöntemi uygulamadan önce ise öksürüğün sebebini tespit etmeniz önerilir. Eğer öksürük solunum yollarında yaşanan enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa, tıbbi yardım almanız tavsiye edilir. Eğer çocuğunuzda herhangi bir enfeksiyon yoksa nefes açıcı bitkisel karışımlar hazırlayabilir ve bu sayede çocuğunuz için son derece doğal ve faydalı bir tedavi planlayabilirsiniz.
Çocuklarda Öksürüğe İyi Gelen Bitkisel Yöntemler Nelerdir?
1 yaş üzerindeki çocuklarda öksürüğe iyi gelen doğal yöntemlerin başında, bal ve karabiber karışımı gelir. Öksürük problemi yaşayan çocuğunuza bir tatlı kaşığı balla bir tutam karabiberi karıştırıp içirebilirsiniz. Bu karışım, solunum yollarındaki tıkanma ve gıcıklanmaları ortadan kaldırarak çocuğunuzun sağlığına katkıda bulunabilir. Çocuğunuzun herhangi bir alerji problemi yoksa karabiber yerine zencefil de deneyebilirsiniz. Bebeklerin bal tüketmesi tavsiye edilmediği için bu yöntemleri 1 yaş ve üzerindeki çocuklarınız için uygulayabilirsiniz.
Çocuklarda Öksürüğe İyi Gelen Doğal Yöntemler Nasıl Seçilir?
Çocuğunuza uygulayacağınız doğal yöntemleri belirlemenizde yardımcı olacak en belirleyici faktör, çocuğunuzun yaşıdır. 6 aydan küçük çocuklara mümkün olduğunca anne sütü ve devam sütü dışında herhangi bir şey yedirilmemesi ve içirilmemesi tavsiye edilir. 1 yaştan küçük çocuklar ise bal başta olmak üzere çeşitli gıdalara karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu sebeple, bal ya da bitkisel karışım içeren formülleri 1 yaştan küçük çocuklarda uygulamamanızda yarar bulunur. 1 yaş ile 2 yaş arasında da çocuğunuzun normalde tüketmediği gıdalardan kaçınmanız önerilir. 2 yaştan itibaren çocuğunuzun normalde tüketebildiği gıdalardan karışımlar hazırlayabilirsiniz.
Çocuklarda Alerjik Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Çocuklarda öksürük konusunda dikkat etmeniz gereken nokta ise öksürüğün alerji kaynaklı olup olmadığıdır. Bebeklerin ve çocukların sıklıkla yaşadığı alerjik öksürük problemi, genel olarak mevsimsel şekilde gözlemlenir. Özellikle bahar, yaz ve sonbahar ayları, alerjik öksürüğün en sık karşılaşıldığı dönemlerdir. Yılın bu zamanlarında çocuğunuzu polenlerden, çiçek tohumlarından uzak tutarak alerjik öksürük oluşumunu önleyebilirsiniz. Alerjik öksürük problemi yaşayan çocuğunuza doktorunuzun da onayıyla ıhlamur, dut pekmezi ya da hatmi çiçeği çayı içirerek öksürüğün şiddetini azaltabilirsiniz.
Referans:
https://focadh.saglik.gov.tr/TR,411049/oksuruk-nasil-gecer-kuru-oksuruge-ne-iyi-gelir-nedenleri-nelerdir-ve-tedavisi-nasil-yapilir.html
https://www.ttb.org.tr/STED/sted0703/kronik.pdf
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.