Bebek bakımının özen gösterilmesi gereken en önemli safhalarından biri de tırnak kesimidir. Bakımsız ve uzun tırnaklar, bebeklerin kendilerine fiziksel zarar vermelerine ya da mikrop kapmalarına yol açabilir. Bu sebeple de her yaştan bebeğin tırnaklarına düzenli olarak bakım uygulamak gerekir. Peki bebeğinizin tırnaklarını ne zaman, nasıl kesmeniz ve tırnak bakımında nelere dikkat etmeniz gerekir, biliyor musunuz? İşte karşınızda merak ettiğiniz tüm detaylar…
İçindekiler
Doğal zamanında doğmuş bebeklerin önemli bir bölümü, tırnakları uzamış bir şekilde dünyaya gelir. Amniyotik sıvı ve anne karnında alınan yoğun kalsiyumun etkisiyle doğumdan önce uzayan bebek tırnakları, ilk haftalarda son derece ince ve zayıf bir görünüm sergiler. Uzmanlara göre bu zayıf görünüm, son derece yanıltıcı olabilir. Yenidoğanların cildi son derece hassas olduğu için zayıf tırnaklarla dahi kolayca yaralanabilirler. Bu sebeple de yeni doğmuş bebeklerin ilk tırnak kesimlerinin mümkün olduğunca erken yapılması tavsiye edilir. İdeal kesim tarihinin ne zaman olacağı konusunda ise çeşitli görüşler bulunur. Uzmanların bir bölümü, bebeğin tırnaklarını ilk kez kesmek için 6 hafta beklemek gerektiğini öne sürer. Kimi uzmanlar ise ilk kesimin bebeğin genel durumuna bakılarak daha önceye çekilebileceğini ve bu noktada kararı bebeği kontrol eden hekimin vermesi gerektiğini savunur.
Bebeğinizin tırnağını keserken dikkat etmeniz gereken ilk nokta, bebeğinize zarar vermemektir. Bebekler, hassas ve ürkek yapıları sebebiyle tırnak kesme işleminden korkabilir ve ani refleksler göstererek küçük kazalara yol açabilir. Bu sebeple, bebeğinizin tırnağını kesme zamanını doğru seçmeniz son derece önemlidir. Tırnak kesme işlemini bebeğiniz rahatken ve kendisini güvende hissederken gerçekleştirmenizde büyük yarar bulunur. Bebeğinizin tırnaklarını emzirme, duş ya da uyku esnasında kesmeyi deneyebilirsiniz. Kesme işlemini gerçekleştirirken bebekler için özel olarak üretilen tırnak makaslarından kullanmanızda büyük fayda bulunur. Bebeklere özel tırnak makasları, yuvarlak uçları sayesinde fiziksel deformasyonu önler ve kesme işlemi esnasında çeşitli yaralanmalar yaşanmasının da önüne geçer. Eğer bebeğinizin tırnaklarını tek başınıza sağlıklı bir şekilde kesemeyeceğinizi düşünürseniz, hiç riske girmemeniz ve bir yakınınızdan yardım istemeniz önerilir. Tırnak kesme işlemi esnasında bebeğinizin canını bir kez yakmanız, bebeğinizin sonraki işlemlerde de ağlamasına, direnmesine ve zorluk çıkarmasına yol açabilir. Bu nedenle, bebeğinizi tırnak kesme işleminden korkutmamanız önerilir.
Bebeğiniz son derece hassas bir cilde ve vücut yapısına sahip olduğu için tırnak bakımı esnasında çok dikkatli olmanız önerilir. Bebeğinizin tırnağını fazla derin kesmeniz, bebeğinizin canını yakabilir ve tırnak batması sorununu tetikleyebilir. Derin kesilen tırnaklar, enfeksiyona da açık hale gelir. Özellikle tırnak içi etinin açıkta kaldığı durumlarda acı verici enfeksiyonlar gerçekleşebilir ve bebeğiniz uzun süreli sağlık sorunlarıyla yüzleşmek zorunda kalabilir. Bebeğinizin tırnaklarını sık aralıklarla ve ideal ölçüde kesmeniz, daha sağlıklı sonuçlar doğurur. Kesme işleminden sonra bebeğinizin tırnaklarında pürüzlü ve keskin noktalar kalıp kalmadığını da kontrol etmeniz önerilir. Bebekler, parmaklarını yüzlerine ve ağızlarına sıklıkla götürür ve tırnaklardaki keskin noktalar, bebeğinizin cildinde önemli yaralanmalara yol açabilir. Bu gibi durumları tespit ettiğinizde bebekler için özel olarak üretilen törpülerden yararlanmanız ve tırnaktaki sivri kısımları yumuşatmanız önerilir. Bebeğinizin tırnaklarını kestikten sonra dezenfekte etmeniz de önemlidir. Tırnak aralarında biriken mikrop ve bakteriler, kesme işlemi sonrasında serbest kalabilir ve bebeğinize bulaşabilir. Bu tehlikeyi önlemek için bebeğinizin parmak uçlarını alkolsüz ve parfümsüz ıslak mendillerle ya da sabunlu bezlerle silerek temizlik işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
Referans: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/hw250713
https://www.whattoexpect.com/first-year/baby-care/baby-care-101/trim-nails.aspx
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…