Bebeklerde Uyku

Bebeklerde Uyku Eğitimi: Doğru Bilinen Yanlışlar

Tıpkı beslenmede olduğu gibi bebeğine uyku eğitimi vermek de bazı ebeveynler için çok kolay bazıları içinse çok zor olacaktır. Her bebek birbirinden farklı yapıya sahiptir. Bazıları kendiliğinden rahatça uykuya dalıp uzun süre deliksiz uyuyabilirken; bazıları uyku ihtiyacının doruklarında olsa bile uykuya dalamaz.

Her şekilde ebeveynler, bebeklerine bir uyku düzeni kazandırmak için bebeğin ihtiyaçlarını takip etmek ve bazı kuralları uygulamak zorunda kalır.

Bebekler gelişim süreçlerinde 2 yaşa kadar anneye duygusal olarak çok bağlı olduğundan kucakta uyumak, beraber uyumak gibi yasakları delmek büyük bir sorun teşkil etmez. Ancak özellikle 2 yaştan sonra çocukların kendi kendilerine uygulamaya koyabilecek bir uyku düzenleri olması önemlidir.

Bu yazımızda sizler için 0-6 yaş aralığı uyku düzeni oluşturmada en sık yapılan hataları derledik.

1.Daha kaliteli bir uyku için bebeğim uyumadan önce yorulmalı.

Uyku eğitiminde doğru bilinen yanlışlar listemizin ilk sırasında iyi bir uyku için bebeği yormak gelir. Ebeveynler bebeği yormak için genellikle uyku saatini geçirme ya da akşam saatlerinde bebekle yorucu oyunlar oynama yollarını dener. Ancak bunların her ikisi de oldukça yanlıştır. Bebeklerin uyku ihtiyacı gelişme dönemlerine göre farklılık gösterir. Uyku için en doğru zaman bebeğin uyumak istediğini işaret ettiği zamanlardır. Bu işaretler ağlamak, huysuzlanmak ya da gözleri kaşımak olabilir. Uyku saatine yaklaşırken bebekle yorucu oyunlar oynamak ise bebeğe kaliteli bir uyku vermektense tam ters bir etki yaratarak uyku kalitesini düşürür. Uykuya geçilmeden bir süre önce rahatlamak ve mayışmak gerekir. Hareketli aktiviteler bebeğinizin uykuya dalmasını ve derin bir uyku uyumasını zorlaştırır.

2. Bebeğimi uyuması için emzirmek zorundayım.

Elbette bir bebeğin kolay uykuya dalması için aç olmaması gerekir. Bu yüzden emzirme saatlerini takip etmek oldukça önemlidir. Bebeği uyumadan hemen önce emzirmek sindirim problemlerini tetikleyeceği için uyku kalitesini düşürür. Bununla birlikte emzirmeyi bebeği sakinleştirip uyutmak için kullanmak bebekte kolayca alışkanlık yaratacaktır. Uyumadan önce sürekli emen bebeğin memeye bağlılığı artar uzun vadede hem beslenme hem uyku eğitimi için sorun yaratır.

3. Daha iyi bir gece uykusu için bebeğim öğlen uyumamalı.

Kimi ebeveynler bebeklerinin gece sık sık uyanmasının uykuya ihtiyaç duymadığı için olduğunu düşünür. Bu yüzden öğlen uykusunu kaldırmanın gece daha iyi bir uyku sağlayacağını umarlar. Halbuki durum tam tersidir. Aşırı yorgunluk hiçbir yetişkin ve hiçbir çocuk için kaliteli uyku sağlamaz. Aksine yorgunluktan kaynaklı fiziksel rahatsızlık gece uykularını böler. Özellikle çocuklarda rahatsızlık dolayısıyla bölünen uykulardan sonra uykuya geri dönmek oldukça zordur.

4. Bebek ile beraber uyumak yanlıştır.

0-2 yaş arası dönemde anneye bağlılık en üst düzeydedir. Henüz dünyayı tanıyamamış bebeklerin bu dönemde uykuya dalmadan önce annelerinin yanında ve güvende hissetmek istemeleri oldukça normaldir. Bu dönemde anne ya da babayla uyumak isteyen bebeği reddetmek uyku eğitiminde atılan erken adımlardan biridir. Ancak 2 yaşı geçtikten sonra ebeveynler ile beraber uyumayı kademe kademe azaltmaya başlamak gerekir. Bu süreçte de yine bebeğin kendini güvende hissedeceği şekilde davranmak, anne ve baba yerine başka bir figür- uyku arkadaşı gibi- koymak önemlidir.

5. Bebeğim gece her uyandığında aç oluyor.

Bebeklerin 1 yaşına gelinceye kadar geceleri sık sık uyanması oldukça normaldir. Özellikle ilk aylarda bu uyanmaların çoğunun acıkma sebebiyle olduğunu düşünmek yanlış olmayacaktır. Ancak hiçbir zaman, özellikle 6.aydan sonra hiçbir zaman gece uyanmalarının hepsinin sebebi acıkmak değildir. Bebekler bazen alışkanlıktan, bazen başka rahatsızlıklardan, bazense sadece derin uyumadığı için geceleri uyanır. Her uyandığında acıktığını düşünüp bebeği emzirmek bebekte şişkinlik yaratacağı için uykuya dalmayı zorlaştırır.

Referans:

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0802/uyku#:~:text=Uyku%20s%C3%BCresi%20yenido%C4%9Fan%20bir%20bebekte,sinir%20sisteminin%20geli%C5%9Fmesi%20ile%20d%C3%BCzenlenmektedir.

https://marmaraeah.saglik.gov.tr/TR,97829/6-36-ay-arasi-bebek-uyku-poliklinigi.html

https://www.healthline.com/health/parenting/newborn-not-sleeping

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago