Bebeklerde yeşil kaka, siyah kaka ya da sarı kaka görülmesi zaman zaman anneleri endişelendirebilir. Bebeğin sağlığında bir sorun olup olmadığını kontrol etmenin en kolay yollarından biri kaka rengini takip etmektir.
Kaka rengi, bebeğinizin sağlığı hakkında sandığınızdan çok daha fazla bilgiye ulaşabilmenizi ve olası bir sağlık problemini en kısa sürede teşhis edebilmenizi sağlar. Bu sebeple bebeğinizin kakasını gün gün takip etmeniz ve olası bir sağlık sorunu şüphesinde hemen doktorunuza danışmanız önerilir. Bebeklerde yeşil kaka görülmesi anne ve babaları en çok tedirgin eden kaka renkleri arasındadır. Peki, alışılmışın dışında bir görünüme sahip olan yeşil kaka gerçekten sağlık sorunu habercisi midir, yoksa bebeğinizin büyüme sürecinin doğal bir parçası mıdır? Bebeklerde yeşil kaka ve diğer kaka renkleri hakkındaki tüm bilgileri sizin için bir araya getirdik.
İçindekiler
Bebekler Ne Sıklıkta Kaka Yapar?
Bebekler, anne karnında geçirdikleri 9 aylık süre boyunca göbek bağı aracılığıyla beslenir ve bu sebeple de dünyaya geldiklerinde sindirim sistemleri son derece zayıf ve gelişmemiş bir yapı sergiler. Anne karnındayken kese içindeki amniyotik sıvıdan içen ve bu sıvıyı idrar şeklinde dışarı atabilen bebekler, idrar konusunda deneyimli olsalar da hayatlarındaki ilk kakayı %90 oranında doğumdan sonra yaparlar. Kimi bebekler, hamileliğin son günlerinde anne karnındayken kaka yapsa da bu durum ağırlıklı olarak doğumun gecikmesinden kaynaklanır ve istisna olarak kabul edilir. Bu yüzden de bebeklerin sindirim sistemlerinin belirli bir düzene oturması için en az 2 ila 3 aylık bir zaman geçmesi gerekir.
Her şeyin rutin akışında gerçekleşmesi durumunda doğumdan sonraki 24 saat içinde ilk kakalarını yapan bebekler, sindirim sistemleri gelişinceye kadar ortalama günde 4 ila 9 kere kaka yapabilir. Yenidoğanlık sürecinde bebeklerin sık kaka yapması, kimi zaman anneleri korkutsa da aslında tam tersine iyi bir haberdir. Yenidoğanların sık kaka yapması, beslenme konusunda herhangi bir problem olmadığına ve aynı zamanda bebeğinizin sindirim sisteminin doğru şekilde çalıştığına işaret eder. 3. aydan sonra bebeklerin günlük kaka yapma sayısı azalır ve günde 1-2 kereye kadar düşer. 6. aydan itibaren ek gıdaya geçilmesi, bebeğinizin sindirim alışkanlığını da etkileyebilir. Bu süreçte bebekler ishal ya da kabız olabilir.
Ek gıdaya geçiş sürecinde yaşanan kabızlık problemi, ortalama 7 güne kadar olağan kabul edilir. 7 günden daha az süren kabızlıklarda bebeğe herhangi bir medikal müdahalede bulunulması önerilmez. İshal durumunda ise bebeğinizin sağlığında problem oluşmaması için derhal doktora danışmanızda yarar bulunur. Ek gıdaya geçiş evresi tamamlandıktan sonra ise bebekler günde ortalama 1 ila 3 kez kaka yapmaya devam eder.
Hangi Renk Kaka Ne Anlama Gelir?
Kaka rengi, özellikle bebeğinizin ilk 1 yılında en çok dikkat etmeniz gereken konular arasında yer alır. Bebeğinizin kakasının rengini ve kıvamını takip ederek olası sağlık problemlerini erken evrede saptayabilir ve ilerlemeden durdurabilirsiniz. Bebeklerde yeşil kaka, mukuslu, sarı- kahverengi ve kanlı kakanın ne anlama geldiğini öğrenmek için aşağıdaki bilgileri inceleyebilirsiniz.
Bebeklerde Yeşil Kaka
Bebeklerde yeşil kaka gözlemlenmesi, görüntü itibariyle anne ve babaları korkutsa da her zaman kötü haber anlamına gelmez. Bebeklerin doğumdan sonraki ilk kakalarının koyu yeşil ya da siyah renkte olması beklenir. Özellikle doğumu takip eden 5 ila 10 günlük süreçte yeşil kakanın devam etmesi, bebeğin sindirim sisteminin henüz gelişmemesinden ve bağırsak florasının zenginleşmemesinden kaynaklanır ve herhangi bir sağlık problemine işaret etmez.
İlerleyen safhalarda açık renkte yeşil kaka gözlemlenmesi ise bebeğin az yağlı sütle beslenmesinden kaynaklanabilir. Özellikle bir memedeki süt bitmeden diğer memeyi emmeye başlayan ve bu sebeple de memeye en yakın dokularda bulunan yağları tüketemeyen bebekler, az yağlı beslenme sonucunda açık yeşil renkte kaka yapabilir ve bu durum da bebeğinizde herhangi bir sağlık sorunu olduğu anlamına gelmez.
Dikkat etmeniz gereken asıl durumlar, bebeklerde yeşil renkli kaka sebebinin alerjik reaksiyon ya da enfeksiyon gibi problemler olduğu durumlardır. Tükettiğiniz gıdalara ya da kullandığınız herhangi bir bakım ürününe alerjik tepki göstermesi durumunda bebeklerde yeşil kaka görülebilir. Bağırsaklarda, boğazlarda ya da vücudun başka bir noktasında enfeksiyon oluşması durumunda da yeşil kaka gözlemlenebilir. Alerjik reaksiyon durumlarında bebeğinizde yeşil kakanın yanı sıra ciltte kızarıklık, döküntü, halsizlik gibi belirtiler de oluşur. Enfeksiyon durumlarında ise yüksek ateş, huysuzluk, geçmeyen uyku hâli gibi durumlar gözlemlenir. Bu belirtileri gördüğünüz an hemen doktorunuza başvurmanızda yarar bulunur.
Bebeklerde Mukuslu Kaka
Kimi zaman bebekler, jel dokusunda bir mukus tabakasıyla karışık hâlde kaka yapabilir. Mukuslu kaka, kimi zaman bağırsak florasından kaynaklansa da ağırlıklı olarak enfeksiyon durumlarında ya da inek sütü alerjisinde ortaya çıkar. Bebeklerin büyük kısmı, 1 yaşına kadar inek sütüne ve süt mamullerine karşı alerjik tepki gösterir ve annenin bu ürünleri tüketmesi durumunda bebekte çeşitli sağlık sorunları oluşabilir. İnek sütü alerjisinin en belirgin etkisi, bebeğin yanaklarında kırmızı kabarıklıklar oluşturmasıdır. Eğer bebeğinizin kakası mukuslu şekilde geliyorsa ve vücudunun farklı noktalarında kırmızı renkli kabarıklıklar oluşuyorsa, inek sütü ürünleri tüketmeyi derhal bırakmanız önerilir. Mukuslu kakayı kabarıklık oluşmadan gözlemlemeniz durumunda ise enfeksiyon şüphesiyle doktorunuza başvurmanızda yarar bulunur.
Bebeklerde Siyah Kaka
Siyah kaka, bebeklerde yeşil kaka gibi, doğumdan sonraki ilk 3 gün için doğaldır ve bu süreçte bebeğinizin siyah kaka yapması durumunda herhangi bir tetkik yapılmasına gerek duyulmaz. Bu süreç, kimi bebeklerde ilk 10 güne kadar uzayabilir. Demir takviyesi de bebeklerin kakasında siyahlaşmaya yol açabilir. Doğumu takip eden 10 gün haricinde ve demir takviyesi kullanılmayan dönemlerde görülen siyah kakalar ise ağırlıklı olarak hastalık habercisidir. Bu durum, bağırsaklarda ya da midede kanama riskine işaret ettiği için doktorunuza danışmanız son derece önemlidir.
Bebeklerde Sarı – Kahverengi Kaka
İlk 10 günlük süreçten sonra bebeklerin kaka renginin sarı – kahverengi arasında değişmesi beklenir. Bu sebeple de en doğal ve en sağlıklı kaka rengi, sarı ile kahverengi arasında değişen tonlardır. Bebeğinizin kakasının doğal renkte olması, bebeğinizde herhangi bir hastalık bulunmadığı anlamına gelmez. Bu noktada dikkat etmeniz gereken nokta, kakanın yoğunluğudur. İshale yakın kıvamdaki sulu kakalar, bebeğinizin midesinde ya da bağırsaklarında enfeksiyon başlangıcı olduğuna işaret edebilir. Bu durumda enfeksiyon ilerledikçe kaka rengi de yeşile dönebilir. Kakanın fazla kuru olması ise bebeğinizin yeterince sıvı tüketmediği anlamına gelebilir. Bu durumda bebeğinizin ayına göre daha fazla süt ya da su içirerek sindirim sistemini rahatlatabilirsiniz.
Bebeklerde Kanlı Kaka
Kakada kan bulunması, pek çok farklı sebepten kaynaklanabilir ve her zaman dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bebeklerin kanlı kaka yapmasının temel sebebi ise bağırsak enfeksiyonu, gıda alerjisi ve anal bölgede oluşan doku zedelenmeleridir. Özellikle kabızlık yaşayan bebekler, kaka yaparken zorlanır ve bu esnada anüslerinde mikro boyutlu çatlaklar oluşabilir. Çatlaklardan kaynaklanan kan, bebeğinizin sağlığı açısından zararlı değildir ama kakadaki kanın kaynağını öğrenmek için vakit kaybetmeden doktora danışmanız son derece büyük önem taşır.
Referans:
https://www.ttb.org.tr/STED/sted0101/12.html
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327218