Bebek Gelişimi

Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Belli Olur?

Bebek sahibi olmak, her aile için heyecan verici bir deneyimdir. Anne ve babalar, doğumdan önce bebekleriyle ilgili pek çok noktayı merak eder. Cinsiyeti ne olacak, kime benzeyecek gibi sorular, hamilelik ve doğum sürecinde yavaş yavaş yanıt bulur. Göz rengi gibi bazı konuların yanıtlanması için ise zaman gerekir. Pek çok bebek gri göz rengi ile doğar ve gerçek göz renkleri zaman içinde oturur. Peki, bu durumun sebebi nedir ve bebeklerde göz rengi ne zaman belli olur, biliyor musunuz? İşte detaylar…

Bebekler Neden Gri Göz Rengi ile Doğar?

Bebeklerin gri göz rengiyle doğmasının temel sebebi, bebeklerin göz bebeklerinde renk hücresi bulunmamasıdır. Vücuttaki organlar, kullanıldıkça gelişir ve gerçek kapasitelerine ulaşır. Anne karnındaki görüş imkânı son derece kısıtlı olduğu için bebekler bu süreçte yalnızca ışığı görebilir ve bu sebeple de göz yapılarının gelişim süreci doğum sonrasına kalır. Yenidoğanların gözleri genellikle gri, kimi durumlarda ise açık mavi  ya da lacivert görünebilir. Bu durum aslında yanıltıcıdır. Yeni doğmuş bebeklerin gözleri, yalnızca çevredeki ışığı yansıtır ve sabit bir renge sahip olmaz. Bu nedenle de bebeğinizin göz rengi ortama ve günün saatine göre değişiklik gösterebilir. Doğumdan sonraki süreçte bebekler ilk olarak yalnızca 20 santimetrelik bir görüş mesafesine sahip olur ve göz yapısının gelişim göstermesiyle birlikte bu alan zamanla genişler. Bebeğinizin görüş mesafesi ve kalitesi yükseldikçe, gözleri de gelişir ve hücre üretir. Üretilen hücreler arasında renk pigmentleri de bulunur. Bu sebeple de bebeğinizin göz rengi, hücre gelişimiyle birlikte ortaya çıkar ve zamanla kesinleşir.

Göz Rengi Ne Zaman Kesinleşir?

Bebeklerde göz renginin gerçek hâlini alması, genellikle 6. ay ile 9. ay arasında başlar. 0-6 ay arasında bebeklerin göz rengi ortam ışığına ve çevresel faktörlere göre değişim gösterse de bu tonların gerçek göz rengi olduğu söylenemez. 6. aydan itibaren ise bebeklerin göz bebekleri derinlik kazanır ve göz renkleri oturmaya başlar. Fizyolojik gelişimler, bebekten bebeğe farklılık gösterdiği için göz renginin kesinleşmesi için de kesin bir tarih yoktur. Kimi bebeklerde 6. ila 7. aylarda göz rengi nihai halini alırken kimi bebeklerde süreç 9. hatta 10. aya kadar uzayabilir. Bebeğinizin göz renginin kesinleştiğini, bakışlarındaki ifadeden anlayabilirsiniz. Bebekler ilk aylarda net bir görüşe sahip olmadıkları ve kavrama becerileri yeterince gelişmediği için objelere ve size odaklanarak bakamazlar. Bu evrede surat ifadeleri genellikle anlamaya ve tanımaya yöneliktir. Bebeğinizin objeleri takip edebilmesi ve gözleriyle duygusal ifadeler verebilmesi, göz gelişiminin ilerlediğine işaret eder ve bu aşamada gördüğünüz göz rengi, kesin renk hakkında size fikir verebilir. Bebeğinizin gerçek göz rengi, büyük ihtimalle obje takibi sürecindeki göz rengine son derece yakın olur.

Göz Rengine Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Göz rengine etki eden tek faktör genetik mirastır. Bebekler, anne ve babadan 23’er kromozom alır ve fizyolojik yapılarının tüm detaylarını bu kromozomlar belirler. Saç rengi, ten rengi, vücut şekli, boy, kilo almaya yatkınlık, kalıtımsal hastalıklar gibi genetik yolla geçen özellikler arasında göz rengi de bulunur. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise kromozomlar aracılığıyla elde edilen genetik mirasın yalnızca anne ya da babaya ait olmayacağıdır. Kromozomlar, anne ve babanın genetik geçmişinden izler taşır ve bu sebeple de bebeğinizin göz rengi de dahil olmak üzere pek çok özelliği, aile bireylerinin en eski kuşaklarına dahi benzeyebilir. Kalıtımsal yolla iletilen renk hücrelerinde baskınlık ve çekiniklik de belirleyici bir faktördür. Koyu renk taşıyan genler, açık renk taşıyan genlere göre baskındır. Bu sebeple de gen havuzunuzda hem koyu hem açık göz renkleri mevcutsa, bebeğinizin koyu renkli gözlere sahip olma ihtimali daha yüksektir.

Referans:

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/bebeklerin-gozlerinin-rengi-neden-zamanla-degisir

https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/baby-eye-color.aspx

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago